Elektrische auto opladen aan het strand van Castricum kost nu geld

Je elektrische auto opladen aan het strand van Castricum was gratis, maar daar is een einde aan gekomen. PaanZee, uitbater van de parkeerplaats en laadpalen, zegt dat ‘veel’ van de bezoekers de laadfunctie misbruiken en maakt het opladen daarom betaald.

Strandgangers konden hun elektrische auto kosteloos opladen bij één van de laadpalen op het parkeerterrein van PaanZee. Het bedrijf merkte echter dat ook niet-strandgangers de laadpalen gebruiken. In een nieuwsbrief aan geïnteresseerden schrijft PaanZee: ‘We zien dat veel mensen hun auto neerzetten bij ons en vervolgens naar huis gaan, zodat zij gratis kunnen laden en niet de kosten hoeven te betalen van de laadpaal thuis of in de buurt. Dit is niet onze bedoeling geweest van het faciliteren van gratis laden. Wij wilden dit voor de bezoekers die bij ons parkeren om naar het strand te gaan en de transitie te stimuleren.’

Transitie stimuleren

Op het parkeerterrein van PaanZee staan vier laadpalen. Gevraagd hoe PaanZee denkt te weten dat ‘veel’ mensen de laadfunctie misbruiken, antwoordt woordvoerder Floor Biesterbos tegen nieuwsuitcastricum.nl: ‘We hebben meermaals het toevallig zelf zien gebeuren. Iemand zet de auto aan de lader en wordt vervolgens opgehaald door een andere auto of gaat met de fiets terug. Vervolgens na een dag laden wordt de auto weer opgehaald. Ik wil nog wel even benadrukken dat dit niet de enige reden is dat we weer betaald laden doorvoeren, zoals ook aangegeven is in onze nieuwsbrief. Wij wilden gratis laden voor de bezoekers die bij ons parkeren om naar het strand te gaan en de transitie te stimuleren. Nu elektrisch rijden meer de norm is geworden en laden eigenlijk gewoon tanken, hebben wij besloten om het laden weer normaal betaald te maken.’

Tarief vergelijkbaar met andere laadpalen

Op de vraag welk tarief of welke tarieven PaanZee hanteert voor de laadpalen aan het strand, geeft Biesterbos aan dat PaanZee kiest voor ‘het gangbare gemiddelde tarief dat we via onze provider krijgen’. Die provider heet Community by Shell Recharge en gebruikt een laadtarief dat kan fluctueren, iets waar PaanZee geen invloed op zegt te hebben. De woordvoerder noemt het tarief vergelijkbaar met die van andere laadpalen in Nederland.

Lees al het nieuws over het strand van Castricum

Door het opladen van een elektrische auto aan het strand van Castricum betaald te maken, hoopt PaanZee dat alleen strandgangers hun auto aan een laadpaal hangen. Zo moet er meer doorstroom ontstaan bij de palen – steeds meer mensen kiezen immers voor een elektrische auto. Om die reden is PaanZee ook bezig met een vergunning om het aantal laadpunten ‘fors’ uit te breiden in combinatie met zonnepanelen.

Elke zondagochtend een overzicht van écht lokaal nieuws in je e-mail? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief. Let erop dat je de stappen volgt en de bevestiging in je e-mail afrondt.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts