Rechter: Delta mag in Castricum pas glasvezel aanleggen als E-Fiber klaar is

Delta glasvezel aanleggen castricum
Een advertentie van Delta Netwerk voor een (online) infoavond in Castricum. Foto: Rens Blom/nieuwsuitcastricum.nl

Delta Fiber Netwerk mag pas glasvezel in de gemeente Castricum aanleggen als concurrent E-Fiber klaar is, zo heeft de rechter besloten. Bij de rechtszaak waren de gemeente en de twee glasvezelbedrijven betrokken. Dit betekent de uitspraak voor de plannen van Delta Fiber Netwerk en E-Fiber.

Een korte terugblik: E-Fiber diende als eerste een volledige aanvraag in, kreeg van de gemeente de wettelijke toestemming voor de aanleg en zette begin oktober de schop in de grond. Concurrent Delta Fiber Netwerk wil ook graag zo snel mogelijk beginnen, maar kreeg eerder dit jaar van de gemeente horen dat zij moet wachten tot E-Fiber klaar is met de aanleg. Delta Fiber Netwerk maakte hier bezwaar tegen, want het wil niet wachten tot 1 januari 2024. Maar gesprekken om de bedrijven tegelijkertijd te laten werken, liepen op niets uit. En dus gaan alle straten in Castricum twee keer open om glasvezelkabels in de grond te leggen.

Delta verliest

De gemeente besloot na het bezwaar van Delta Fiber Netwerk dat het bedrijf op 1 september 2023 mag beginnen. E-Fiber verwacht dan bijna klaar te zijn. Daar nam Delta Fiber Netwerk geen genoegen mee; tekende op 30 augustus beroep aan (omdat het eerder wil beginnen) en verzocht de rechter om E-Fiber te verbieden glasvezel in Castricum aan te leggen zolang Delta Fiber Netwerk dat ook niet mag.

De rechtbank ging daar niet in mee en daarom is E-Fiber definitief begonnen met de aanleg van glasvezel. Ook heeft de rechtbank op 6 oktober besloten (pdf) dat Delta Fiber Netwerk moet wachten tot 1 september 2023, wat de gemeente Castricum dus graag wilde. De rechter oordeelt dat de planning van Delta Fiber Netwerk nog niet helemaal rond is (wat eerder beginnen moeilijker maakt), dat E-Fiber eerder een volledige melding bij de gemeente gemaakt heeft en dat de gemeente niet de benodigde toezichtcapaciteit heeft om de aanleg van glasvezel door twee bedrijven tegelijkertijd in de gaten te houden.

Ik vind het vervelend voor Delta Fiber Netwerk dat zij moeten wachten, maar E-Fiber was eerder met ons in gesprek en kon eerder starten

Wethouder Valentijn Brouwer

Wethouder: gemeente heeft zich ingezet

Verantwoordelijk wethouder Valentijn Brouwer (GroenLinks) zegt desgevraagd tegen nieuwsuitcastricum.nl blij te zijn dat er een uitspraak is. ‘Ik vind het vervelend voor Delta Fiber Netwerk dat zij moeten wachten, maar E-Fiber was eerder met ons in gesprek en kon eerder starten. De gemeente heeft zich ingezet voor gesprekken tussen de twee partijen om samen glasvezelinternet te leggen, maar zij zijn er samen niet uitgekomen.’ Brouwer snapt dat het voor inwoners van Castricum ‘niet ideaal’ is dat de straten twee keer opengaan voor de aanleg van glasvezelkabels. ‘Maar een straat gaat op dezelfde dag open en dicht, dus de overlast is beperkt.’

Let op

Conclusie: wie glasvezelinternet via het Delta-netwerk overweegt, dient er rekening mee te houden dat het bedrijf pas op 1 september 2023 kan starten met de graafwerkzaamheden. Hoe lang de aanleg duurt, is niet bekend. E-Fiber trekt er als gezegd ruim een jaar voor uit, en levert dus werkend glasvezelinternet op als Delta Fiber Netwerk mag beginnen.

Lees verder: dit wil je weten over glasvezel van E-Fiber in Castricum en de grootste verschillen tussen internet via E-Fiber of Ziggo

Elke zondagochtend een overzicht van écht lokaal nieuws in je e-mail? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief. Let erop dat je de stappen volgt en de bevestiging in je e-mail afrondt.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts