Delta Netwerk beantwoordt glasvezelvragen op infoavonden, maar weet niet wanneer de aanleg start

Delta glasvezel aanleggen castricum
Een advertentie van Delta Netwerk voor een (online) infoavond in Castricum. Foto: Rens Blom/nieuwsuitcastricum.nl

Delta Netwerk gaat glasvezel aanleggen in de gemeente Castricum en hield onlangs twee fysieke informatieavonden om vragen van inwoners te beantwoorden. Deze website woonde een infoavond bij en merkt dat met name oudere mensen meer te weten willen komen over glasvezel. En, belangrijker, dat Delta zelf nog niet weet wannéér de schop de grond in mag. Hoe zit dat?

Enkele tientallen inwoners uit Castricum hebben op de warme maandagavond in Geesterhage plaatsgenomen om naar het verhaal van Delta Netwerk te luisteren. De gemiddelde leeftijd ligt rond de zeventig, schat nieuwsuitcastricum.nl vanaf de achterste rij. Delta Netwerk heeft zich goed voorbereid door twee presentatoren, technici, verkoopmedewerkers en een woordvoerder naar de infoavond te sturen. Een flitsende presentatie op het grote scherm legt de aanwezigen uit hoe de internetverbindingen van KPN en Ziggo werken en hoe die verschillen met glasvezel, dat nog niet in Castricum ligt.

Lees meer over E-Fiber, dat net als Delta glasvezel in Castricum gaat aanleggen

Delta Netwerk gaat glasvezelkabels in de straten leggen, net als concurrent E-Fiber. Glasvezelinternet is stabieler en maakt veel hogere up- en downloadsnelheden mogelijk, door de presentatoren uitgelegd als snelheden om digitale bestanden te verzenden en te ontvangen. Lang niet alle aanwezigen lijken na een spervuur van voorbeelden (Netflix in 4K-resolutie, sneller de Belastingaangifte doen, kleinkinderen kunnen prettiger online gamen) behoefte te hebben aan de snelheden van glasvezel. ‘Mijn huidige internetsnelheid is snel genoeg’, klinkt uit meerdere kelen.

Glasvezelaansluiting is in het begin gratis

Om toegang te krijgen tot het glasvezelnetwerk, dient de aannemer van Delta Netwerk een kabel te trekken van de straat naar de gevel van je woning. Een klein gaatje in de muur leidt de kabel vervolgens naar binnen, doorgaans naar de meterkast. Daar – of ergens anders in huis – hangt de monteur een klein kastje op waar je later je routermodem van de provider mee verbindt. Delta Netwerk legt via tekst, woord en een video duidelijk uit hoe dit proces werkt.

Een groot deel van de vragen van de aanwezigen gaat over die glasvezelaansluiting. Of de plaatsing gratis of geld kost bijvoorbeeld en of je ook een abonnement op glasvezelinternet moet nemen. Wie direct bij de aanleg van Delta’s glasvezelnetwerk aangeeft dat hij een glasvezelaansluiting wil, betaalt hier niets voor. Geef je in eerste instantie aan dat je geen glasvezelaansluiting hoeft en wil je die later, bijvoorbeeld een jaar later, toch wel? Dan moet je rekening houden met aanleg- en aansluitkosten. Concurrent E-Fiber hanteert dezelfde strategie.

Het is bij Delta Netwerk niet verplicht om meteen bij de plaatsing een glasvezelabonnement af te sluiten. Je kunt als je wil een aansluiting nemen en pas over twee jaar een abonnement op glasvezelinternet nemen, om maar een voorbeeld te geven. Delta Netwerk heeft wel een openingsactie voor wie uiterlijk 3 augustus een glasvezelaansluiting inclusief glasvezelabonnement bij de provider Delta neemt. Delta draagt dan zorg voor de installatie van het routermodem en de wifi en geeft de eerste maanden korting op de maandfactuur. Zo hoopt het bedrijf twijfelaars over de streep te trekken.

Keuze uit verschillende providers, maar geen KPN en Ziggo

Het Delta-netwerk in Castricum start met vier providers: Delta, Caiway, Online.nl en Helden van Nu. Die laatste is alleen voor zakelijke klanten, wat betekent dat consumenten in Castricum vooralsnog drie keuzes hebben op het Delta-netwerk. De presentator verwacht later meer providers op het Delta-netwerk, zoals dat ook in een aantal andere gemeenten gebeurd is. Meer providers betekent meer keuzevrijheid en dus ook meer concurrentie. Sommige aanwezigen vinden het vreemd dat Delta het netwerk aanlegt en beheert én zelf providersdiensten aanbiedt. Is dat niet nadelig voor de concurrentie, vraagt iemand. En kan Delta garanderen dat concurrerende providers toegang houden tot het Delta-netwerk, wil iemand anders weten. De presentator zegt dat Delta een open netwerk hanteert en dat een overheidspartij toezicht houdt op netwerken.

Op de vraag van een inwoner of KPN en Ziggo ook glasvezel via Delta gaan afnemen, antwoordt de presentator dat het kan maar niet direct voor de hand ligt. KPN en Ziggo gebruiken in Castricum namelijk nog eigen (koper)netwerken en nemen in andere gemeenten geen glasvezel af via Delta.    

Wanneer gaat Delta glasvezel aanleggen in Castricum?

Na de uur durende presentatie en vragen van aanwezigen was de olifant in de kamer nog steeds niet benoemd. Want hoewel Delta Netwerk al bij veel inwoners is langs geweest om te schouwen (waar de glasvezelaansluiting geplaatst kan worden) en graag vertelt dat het klaarstaat om te starten met de werkzaamheden, weet het bedrijf helemaal niet wannéér het mag starten. Dat bevestigen de Delta-medewerkers maandagavond aan nieuwsuitcastricum.nl.

De gemeente Castricum liet onlangs aan deze website weten dat concurrent E-Fiber als eerste glasvezel mag aanleggen en dat Delta Netwerk pas mag beginnen als E-Fiber klaar is. En dat lijkt eind 2023 te worden, meldde deze website onlangs. Wat ook zou betekenen dat alle straten in de gemeente Castricum twee keer open gaan – wat per keer een dag duurt. Veel inwoners reageerden ontstemd op dit nieuws en vragen zich af of de bedrijven niet gelijktijdig kunnen aanleggen zodat de straten één keer open hoeven. Volgens de gemeente heeft er overleg plaatsgevonden maar konden E-Fiber en Delta Netwerk niet tot elkaar komen.

Delta Netwerk geeft op de infoavond aan dat het op dit moment in gesprek is met de gemeente en daarom geen inhoudelijke details kan geven. Deze website heeft de gemeente gevraagd over de inhoud van de gesprekken en is in afwachting van een reactie. Delta Netwerk zegt de irritaties van inwoners over de dubbele werkzaamheden te begrijpen en benadrukt dat het wil samenwerken. Of er overleg met E-Fiber heeft plaatsgevonden en zo ja waarom dat op niets is uitgelopen, weten de aanwezige Delta-medewerkers niet.

Afwezigheid van E-Fiber

De onduidelijkheid over de start van de werkzaamheden (en dus ook de oplevering van glasvezelinternet) lijkt voor veel aanwezige inwoners nieuw. En roept zo nieuwe vragen op. Ook over de communicatie van E-Fiber, dat volgens de gemeente als eerste glasvezel gaat aanleggen.

E-Fiber zegt dat zijn graafwerkzaamheden in Castricum augustus starten en beloofde in april schriftelijk ‘ruim voor de zomer naar alle bewoners en bedrijven te communiceren hoe de aanleg verloopt en hoe je mee kan doen.’ De aanwezigen hebben – net als deze website – echter nog geen bericht gehad van E-Fiber en vinden dat vreemd. Helemaal omdat Delta Netwerk op allerlei manieren adverteert in Castricum, maar nog niet weet wanneer het aan de slag kan. Delta Netwerk belooft inwoners op de hoogte te houden van nieuws en benadrukt dat onder meer het glasvezelinformatiepunt op het Bakkerspleintje voorlopig open blijft voor wie vragen heeft.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts