Delta Netwerk gaat toch géén glasvezelnetwerk aanleggen in Castricum

Delta glasvezel aanleggen castricum
Een advertentie van Delta Netwerk voor een (online) infoavond in Castricum. Foto: Rens Blom/nieuwsuitcastricum.nl

Delta Netwerk ziet af van zijn plan om zelf glasvezel in Castricum aan te leggen. Het bedrijf wilde een eigen glasvezelnetwerk voor snel internet in de gemeente faciliteren, maar staakt die intentie omdat een concurrent al bijna zover is om hier glasvezelinternet aan te bieden. Dat bevestigt Delta desgevraagd aan nieuwsuitcastricum.nl.

Inwoners van de gemeente Castricum die in het afgelopen jaar een gratis Delta-glasvezelaansluiting hebben aangevraagd of via Delta een internetabonnement hebben aangesloten, zijn per brief geïnformeerd over het besluit. Zij krijgen geen glasvezelaansluiting van Delta en hun eventuele abonnement wordt automatisch geannuleerd. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Geen glasvezel van Delta in Castricum

In de brief aan potentiële klanten schrijft Delta: ‘Delta Netwerk was voornemens om ook in de gemeente Castricum een glasvezelnetwerk aan te leggen. Er blijkt dat er al een andere partij in de gemeente Castricum is gestart met de aanleg van een glasvezelnetwerk. Daarom heeft Delta Netwerk besloten geen eigen glasvezelnetwerk aan te leggen in Castricum. [..]’

Delta verloor rechtszaak

De schrijfstijl wekt de indruk dat Delta Netwerk verrast is door de werkwijze van de andere partij. Dat kan niet: die andere partij, E-Fiber, kondigde als eerste aan dat het glasvezel gaat aanleggen in Castricum. Delta presenteerde daarna een vergelijkbaar plan en deed – na E-Fiber – een incomplete vergunningsaanvraag bij de gemeente Castricum om te mogen graven. Een poging van de gemeente om de twee bedrijven tegelijkertijd te laten graven, liepen op niets uit. Toen de gemeente besloot dat Delta pas glasvezel mag aanleggen als E-Fiber klaar is, spande het bedrijf een rechtszaak aan – die het verloor. Delta mocht daarom pas na 1 september 2023 beginnen met de aanleg van glasvezel in Castricum. E-Fiber kan dan al snel internet aanbieden via aangesloten providers.

Die grote achterstand op de concurrent maakte het verdienmodel voor Delta in Castricum minder aantrekkelijk. Wie interesse heeft in glasvezelinternet, neemt immers een abonnement zodra het kan in plaats van een jaar of langer te wachten op de nummer twee. Tekenen dat Delta de handdoek hier in de ring zou gooien, waren er al langer. Het glasvezelinformatiepunt van Delta op het Bakkerspleintje is al maanden gesloten en de gemeente Castricum zei vorige week desgevraagd tegen nieuwsuitcastricum.nl geen informatie te hebben over de glasvezelplanning van Delta. Dat was opvallend omdat Delta niet kan starten zonder planning en overleg met de gemeente.

Bedrijventerreinen

Delta Netwerk heeft volgens een woordvoerder nog niet besloten of het bedrijventerreinen in Castricum wél van een eigen glasvezelnetwerk gaat voorzien. De woordvoerder raadt geïnteresseerde ondernemers uit Castricum aan om deze pagina in de gaten te houden. Concurrent E-Fiber gaat bedrijventerreinen overigens ook van glasvezel voorzien.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts