Internet via E-Fiber of Ziggo: de grootste verschillen uitgelegd

E-Fiber of Ziggo

Heb je internet via Ziggo en overweeg je over te stappen naar internet via E-Fiber? Dit artikel legt de verschillen tussen de twee partijen uit zodat je kunt zelf kunt bepalen of je E-Fiber of Ziggo wil. Lees over de internetsnelheden, maandprijzen en meer handige vergelijkingspunten.

Wie zijn Ziggo en E-Fiber?

Bijna iedereen is bekend met Ziggo, het telecombedrijf dat internet, vaste telefonie en televisie biedt aan miljoenen Nederlanders. Ziggo is ook in Castricum een grote speler.

E-Fiber daarentegen is in Castricum nog geen gevestigde naam, wat een logische reden heeft. Het bedrijf is alleen actief in gemeenten waar het zelf een glasvezelnetwerk heeft. E-Fiber start in september 2022 met de aanleg van glasvezel in Castricum en verwacht in februari 2024 klaar te zijn. In de gemeente is E-Fiber dus een nieuwkomer, maar het bedrijf is landelijk actief en bedient honderdduizenden Nederlanders.

Uit welke providers kun je kiezen?

Een groot verschil tussen E-Fiber en Ziggo is dat Ziggo een gesloten netwerk heeft en E-Fiber een open netwerk. Dat betekent in de praktijk dat het netwerk van Ziggo alleen toegankelijk is voor Ziggo. Andere providers mogen hun diensten niet aanbieden via het Ziggo-netwerk. Bij E-Fiber mag dat wel. Sterker nog: E-Fiber is zelf geen provider en biedt dus ook geen abonnementen aan. Providers die aan een aantal technische en juridische voorwaarden voldoen, kunnen tegen betaling hun abonnementen aanbieden via het netwerk van E-Fiber.

Alle providers op het E-Fiber-netwerk gebruiken dus dezelfde internetverbinding. De kwaliteit is dus hetzelfde, maar kan in de praktijk verschillen. Providers bepalen bijvoorbeeld zelf welk routermodem ze meeleveren; het kastje dat verantwoordelijk is voor het wifisignaal in jouw huis. Ook kan de internetsnelheid verschillen – waarover straks meer.

In Castricum start het netwerk van E-Fiber met de onderstaande providers;

 • Youfone
 • Freedom Internet
 • Trined
 • Tweak
 • SNLR
 • Onvi
 • Multifiber
 • Stipte
 • Fiber Nederland
 • RapidXS

Sommige van deze providers leveren alleen aan zzp’ers en bedrijven, waar andere partijen zich richten op consumenten. Let hier zelf dus goed op. Ziggo op zijn beurt levert zowel aan bedrijven als consumenten.

Waarom maakt Ziggo geen gebruik van het E-Fiber-netwerk?

Omdat het E-Fiber-netwerk open is voor alle providers die aan de voorwaarden voldoen, mag Ziggo er ook gebruik van maken. Dat doet Ziggo niet; een keuze die de provider zelf maakt. E-Fiber zegt tegen deze website dat het Ziggo meermaals nadrukkelijk gevraagd heeft om actief te worden via het E-Fiber-netwerk, maar dat de provider dit niet wil. Een – terecht – veelgestelde vraag is: waarom niet? Ziggo wil alleen zijn eigen netwerk gebruiken. Een duidelijke argumentatie geeft het bedrijf niet, maar het lijkt een landelijk beleid. Ook in andere gemeenten weigert Ziggo om te betalen voor andermans glasvezelnetwerk – en blijft het bij zijn eigen glasvezel-kabelnetwerk.

Heeft E-Fiber of Ziggo het beste netwerk?

Laten we iets dieper ingaan op de netwerken van beide providers. Het netwerk van Ziggo is een glasvezel-kabelnetwerk. De provider noemt dit zijn GigaNet, maar dat is puur een marketingnaam. Een glasvezelkabel-netwerk bestaat voor het grootste deel uit glasvezelkabels, namelijk vanaf het Ziggo-datacenter tot het kastje in de straat. Vanaf die straatkast tot in jouw huis of kantoor ligt kabel, met in jouw huis de vertrouwde coax-aansluiting.

Het netwerk van E-Fiber is een volledig glasvezelnetwerk, dus van het datacenter tot de aansluiting in jouw huis. Een volledig glasvezelnetwerk is beter. Als gebruiker merk je dat vooral aan de maximale snelheid; een volledige glasvezelverbinding is een stuk sneller. Daar komen we zo uitgebreid op terug. Daarnaast verbruikt een glasvezelnetwerk aanzienlijk minder stroom (goed voor het milieu) en oxideert het kabelnetwerk niet ondergronds. Het tast de aarde dus niet aan, waar een kabel (met coax-aansluiting) op termijn vervangen moet worden om te voorkomen dat hij oxideert en dus milieuschade veroorzaakt. Een ander voordeel van een volledig glasvezelnetwerk is dat het netwerk minder gevoelig is voor storing door onweer.

Wie biedt het snelste internet?

Een internetverbinding kent voor jouw twee snelheden: de downloadsnelheid en uploadsnelheid. De downloadsnelheid geeft aan hoe snel je bestanden binnenhaalt; van het laden van webpagina’s tot het downloaden van films. De uploadsnelheid staat voor hoe snel je bestanden verstuurt. E-mails bijvoorbeeld, maar ook tijdens het gamen en delen van documenten met collega’s.

De up- en downloadsnelheid wordt uitgedrukt in getallen. Op moment van schrijven bieden de netwerken van E-Fiber en Ziggo dezelfde maximale downloadsnelheid aan van 1 Gbit/s. Dat getal staat gelijk aan 1000 Mbit/s. Let op: dit is de maximumsnelheid. Ziggo biedt diverse pakketten aan, veelal met een lagere downloadsnelheid. Voor de maximumdownloadsnelheid dien je extra te betalen. De providers op het netwerk van E-Fiber bieden op moment van schrijven twee downloadsnelheden aan: 500 Mbit/s en dus 1 Gbit/s. De prijzen verschillen per provider, maar over het algemeen geldt dat je extra moet betalen voor de 1 Gbit/s-snelheid.

Voor de downloadsnelheid maakt het – nu – dus niet uit of je E-Fiber of Ziggo kiest. Voor de uploadsnelheid maakt dat wél uit. Het glasvezelnetwerk van E-Fiber ondersteunt namelijk een veel hogere uploadsnelheid dan het glasvezel-kabelnetwerk van Ziggo. Bij providers van E-Fiber is de maximale uploadsnelheid 1 Gbit/s; even hoog als de downloadsnelheid. Ziggo biedt op moment van schrijven een maximale uploadsnelheid van 50 Mbit/s. Dat is dus vijf procent van de hoogste uploadsnelheid van E-Fiber.

Het snelste internet krijg je in Castricum dus via E-Fiber en niet via Ziggo.

Wat kosten E-Fiber en Ziggo?

Als je interesse hebt in internet van E-Fiber of Ziggo, ben je vast benieuwd naar de prijzen. Die lopen wat uiteen, waardoor de prijs per huishouden kan verschillen. Zo maakt het bij Ziggo uit of je gebruik kunt maken van een (welkomst)actie, kun je extra voordeel krijgen als je ook klant bent bij Vodafone en biedt Ziggo natuurlijk verschillende pakketten aan.

Ook bij E-Fiber zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo zijn er allerlei providers actief op het E-Fiber-netwerk en bepalen zij hun eigen prijzen en eventuele (welkomst)acties. De providers verkopen ook verschillende pakketten.

Deze website doet een poging om de prijzen van Ziggo en providers via E-Fiber zo compleet mogelijk te vergelijken. Voor deze vergelijking hanteren we een bestaand woonadres in Castricum en laten we eventuele (welkomst)acties achterwege omdat die niet voor iedereen gelden en regelmatig in korting of extra’s verschillen. We hebben onderstaande vergelijking gemaakt op 1 september 2022.

Prijzen internet

Het goedkoopste abonnement van Ziggo met alleen internet is Internet Start en biedt een downloadsnelheid van 100 Mbit/s en een uploadsnelheid van 20 Mbit/s. Dit abonnement kost 43 euro per maand.

Het goedkoopste abonnement via E-Fiber met alleen internet is het Internet Only + Wifi-pakket van Tweak bij jaarbetaling. Dit abonnement biedt een downloadsnelheid van 1 Gbit/s (1000 Mbit/s) en een uploadsnelheid van 1 Gbit/s. Dit abonnement kost – omgerekend van de jaarbetaling – 36,67 euro per maand.

Prijzen internet en televisie

Natuurlijk kun je bij Ziggo en via E-Fiber ook een abonnement afsluiten voor internet en televisie. Wat betaal je dan?

Het goedkoopste abonnement van Ziggo met internet en televisie is Internet & TV Start en biedt een internetsnelheid van 100 Mbit/s download en 20 Mbit/s upload. Het tv-abonnement bevat meer dan 70 zenders en komt met extra’s als ESPN en Ziggo Sport. Het totale abonnement kost 55,50 euro per maand.

Het goedkoopste abonnement via E-Fiber met internet en televisie is het Internet & TV-pakket van Tweak bij jaarbetaling. Dit abonnement biedt een downloadsnelheid van 1 Gbit/s (1000 Mbit/s) en een uploadsnelheid van 1 Gbit/s. Het tv-abonnement bevat meer dan 70 zenders, zonder extra’s als sportzenders. Het totale abonnement kost – omgerekend van de jaarbetaling – 50,82 euro per maand.

We kijken ook naar het duurste pakketaanbod. Wat krijg je als je het beste internet wil, eventueel aangevuld met televisie?

Het duurste abonnement van Ziggo met alleen internet is Internet Giga en biedt een downloadsnelheid van 1 Gbit/s (1000 Mbit/s) en een uploadsnelheid van 50 Mbit/s. Dit abonnement kost 62 euro per maand. Kies je er ook het duurste tv-pakket bij (meer dan 110 zenders en extra’s als ESPN en Ziggo Sport Totaal) dan betaal je voor het totale abonnement 91,50 euro per maand.

Het duurste abonnement via E-Fiber met alleen internet is het Internet Only 1000 Mbps-pakket van Youfone. Dit abonnement biedt een downloadsnelheid van 1 Gbit/s (1000 Mbit/s) en een uploadsnelheid van 1 Gbit/s. Het abonnement kost 52 euro per maand.  Wil je er ook tv bij, dan kies je het pakket met 53 zenders en extra’s als een ESPN-kanaal. De totale abonnementskosten (internet en tv) bedragen 70 euro per maand.

Conclusie: E-Fiber of Ziggo?

In dit onafhankelijke artikel legt nieuwsuitcastricum.nl je uit wat de verschillen zijn tussen E-Fiber en Ziggo. Zowel qua netwerk als qua provideraanbod en – belangrijk – de prijzen die jij betaalt voor verschillende abonnementen. Samengevat heeft het glasvezelnetwerk van E-Fiber dezelfde maximale downloadsnelheid als Ziggo, maar is de uploadsnelheid vele malen hoger. Het andere grote verschil is de maandprijs. Uit alle prijsvoorbeelden die wij begin september 2022 vergelijken hebben, blijkt dat een provider via E-Fiber sneller internet biedt én goedkoper is dan Ziggo. Nogmaals: dit is zonder (welkomst)acties. Welke partij het beste bij jouw situatie past, hangt af van je budget en wensen. Als je vragen hebt over E-Fiber of Ziggo, kun je die in de reacties hieronder stellen. De redactie beantwoordt ze graag.

Verder lezen over glasvezel in Castricum

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
1 comment
 1. Bieden de nieuwe providers ook een alternatief voor tv replay en ziggo go zodat je ook kunt opnemen, terugkijken en in buitenland tv kunt kijken?
  Een app bijvoorbeeld?
  Kent e-fiber een overboekingsfactor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts