Castricum krijgt glasvezel via E-Fiber: dit kun je verwachten

glasvezel castricum e-fiber
Glasvezelaanleg in Nederland. Foto: E-Fiber

De gemeenten Castricum en Uitgeest krijgen een glasvezelnetwerk, dat veel sneller én goedkoper vast internet mogelijk maakt dan het bestaande kopernetwerk. De aanleg van het glasvezelnetwerk moet later dit jaar beginnen en is naar verwachting eind 2023 afgerond. E-Fiber gaat het glasvezel in Castricum aanleggen.

Dat vertelt Gerard Overmars, commercieel directeur van glasvezelexploitant E-Fiber, in gesprek met nieuwsuitcastricum.nl.

E-Fiber gaat glasvezel in Castricum aanleggen

Glasvezel is de nieuwste vorm van een vaste internetverbinding voor thuis en bestaat uit dunne kabels die in de grond gelegd worden, naast de bestaande kabels en leidingen. Veel Nederlandse gemeenten hebben al een glasvezelnetwerk. Castricum en Uitgeest niet. Daar komt verandering in, meldt de gemeente. Goed om te weten is dat je zelf bepaalt of je gebruik wil maken van glasvezelinternet (1 GB/s) of voorlopig gebruik wil blijven maken van je huidige koperverbinding.

De komst van glasvezel kost jou niets; de exploitant betaalt dit zelf en verdient zijn investering terug via providers die abonnementen aanbieden – waarover zo meteen meer.

De exploitant en beheerder van het glasvezelnetwerk in Castricum is E-Fiber, dat een extern aannemersbedrijf inhuurt om eenmalig de kabels te leggen. E-Fiber moet nog een aannemer kiezen, zegt Overmars. Afhankelijk van wanneer de aannemer kan starten, wil E-Fiber snel beginnen. Normaliter kan de aannemer op één dag een straat (meestal de stoep) openbreken, de kabels leggen en de betegeling terugleggen.

Lees al het nieuws over glasvezel in Castricum

Nieuw te bouwen glasvezelcentrales

De kabels worden aangesloten op een glasvezelcentrale, dat als een verdeelstation werkt. De centrale is een niet-toegankelijk gebouw van een paar meter lang, breed en hoog. De gemeente meldt dat er ‘enkele’ van deze centrales in Castricum gaan verrijzen. Navraag bij E-Fiber-directeur Overmars leert dat een centrale de glasvezelkabels van tot drieduizend huishoudens aanstuurt. Dat zou betekenen dat er verspreid in Castricum minimaal zes glasvezelcentrales gebouwd moet worden. Waar is nog onbekend. 

Als de werkzaamheden volgens planning verlopen, is het volgens Overmars aannemelijk dat alle huishoudens in Castricum en Uitgeest eind 2023 gebruik kunnen maken van glasvezelinternet. Glasvezel wordt een extra optie bij het verlengen of overstappen van je internetabonnement en komt beschikbaar bij verschillende providers. Want alle providers die een gebruiksvergoeding aan E-Fiber betalen, mogen glasvezelabonnementen aanbieden. Je krijgt dus meer keuze uit internetproviders, wat goed is voor de concurrentie. In de gemeente Bergen zijn via het E-Fiber-netwerk tien providers actief, waaronder Tweak, Freedom Internet en Youfone. 

Zo ziet een glasvezelcentrale eruit. Foto: E-Fiber

Glasvezel kost zo’n veertig euro per maand

De prijs van een glasvezelabonnement verschilt per provider. Overmars verwijst opnieuw naar Bergen, waar verschillende providers vanaf zo’n veertig euro per maand vragen voor een glasvezelverbinding met een up- en downloadsnelheid van 1 GB/s. Dat staat gelijk aan 1000 Mbit/s.

De hoge internetsnelheid van 1 GB/s is het belangrijkste argument om glasvezel te verkiezen boven een koperverbinding. Je kunt sneller bestanden up- en downloaden, op verschillende apparaten in 4K-resolutie films kijken en videobellen en nog veel meer, zonder dat je internet hapert. Glasvezel is ook geschikt om digitale tv te kijken. Een aparte kabel voor televisie is dus niet meer nodig. Ook ondernemers hebben baat bij glasvezel: zij kunnen bijvoorbeeld veel sneller grote (hoeveelheden) bestanden versturen (uploaden) en ontvangen (downloaden).

Wat kost glasvezelinternet?

Wie denkt dat het nieuwe en razendsnelle glasvezel duurder is dan de snelste internetabonnementen van dit moment, heeft het mis. Want voor de snelste Ziggo-internetverbinding in Castricum betaal je exclusief kortingen 65,50 euro per maand. Voor dat geld krijg je een 1000 Mbit/s-downloadsnelheid en een uploadsnelheid van een schamele 50 Mbit/s. Ook in vergelijking met de internetpakketten van KPN en T-Mobile is glasvezel een slimme keuze. KPN vraagt 47,50 euro per maand voor een downloadsnelheid van 100 Mbit/s en een uploadsnelheid van een karige 10 Mbit/s. Bij T-Mobile betaal je 35 euro per maand voor een downloadsnelheid van 100 Mbit/s en een uploadsnelheid van slechts 30 Mbit/s. 

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts