Gemeente Castricum krijgt 450 duizend euro van E-Fiber om de aanleg van glasvezelinternet te faciliteren

Castricum glasvezel kosten

De gemeente Castricum ontvangt dit jaar en volgend jaar totaal 450 duizend euro van E-Fiber om de aanleg van glasvezelinternet te faciliteren. E-Fiber is verantwoordelijk voor het leggen van de kabels en het plaatsen van meerdere glasvezelcentrales. De gemeente huurt medewerkers in om het project in goede banen te leiden en houdt budget achter de hand graafschade aan de bestrating en groenvoorziening te repareren. De totale kosten van glasvezel in Castricum zijn immers pas na de aanleg te berekenen.

Inhuur specialisten kost tonnen

E-Fiber maakte in januari bekend dat het dit jaar start met de aanleg van glasvezelinternet in Castricum. Glasvezel is de nieuwste en snelste vorm van bekabeld internet en komt voor alle huishoudens beschikbaar via een aansluiting in (vaak) de meterkast. Je bepaalt zelf of je een glasvezelabonnement afsluit en zo ja, bij welke van de deelnemende providers. E-Fiber zelf is geen provider maar de partij die het glasvezelnetwerk aanlegt en beheert. De gemeente heeft daarom een samenwerkingsovereenkomst gesloten met E-Fiber, waar ook de financiële afspraken in vastgelegd zijn.

Het gemeentebestuur ontvangt dit jaar 150 duizend euro van E-Fiber en volgend jaar nog eens 300 duizend euro. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente op vragen van nieuwsuitcastricum.nl, dat de bedragen als ‘bijdrage glasvezel’ in de Kadernota 2023 zag staan. Dit rapport zet de verwachte inkomsten en uitgaven van de gemeente Castricum uiteen. De gemeente verwacht dit jaar 71 duizend euro kosten te maken voor de glasvezelaanleg. Volgend jaar bedragen de kosten naar schatting 142 duizend euro. Deze bedragen staan vermeld als ‘kosten i.v.m. glasvezel’. Navraag van deze website bij de gemeente leert dat de kostenposten slaan op het inhuren van een projectleider en een toezichthouder, zowel dit jaar als volgend jaar. De gemeentelijke werkorganisatie heeft zelf namelijk niet de expertise in huis. Opgeteld verwacht de gemeente 213 duizend euro uit te geven aan het faciliteren van de glasvezelaanleg door E-Fiber.

Ruim twee ton achter de hand voor schade

Als de gemeentelijke begroting in de praktijk blijkt te kloppen, houdt de gemeente in totaal 237 duizend euro aan E-Fiber-inkomsten over. Wat gaat daarmee gebeuren? ‘Het resterende bedrag is voor degeneratie aan straatwerk en groenvoorzieningen en zal hiervoor ingezet worden waar nodig. Wat overblijft zal vervallen aan de algemene middelen’, antwoordt een gemeentewoordvoerder desgevraagd.

Degeneratie slaat op de versnelde achteruitgang van de bestrating en mogelijke schade aan groenvoorziening. Alle straten in Castricum gaan immers een dag open omdat er glasvezelkabels gelegd moeten worden. De aannemer van E-Fiber maakt de straat open en weer dicht en houdt rekening met schade die de gemeente op kosten van E-Fiber gaat oplossen. De aannemer van E-Fiber gaat ook meerdere glasvezelcentrales in de gemeente plaatsen, waar is nog onbekend. Een glasvezelcentrale is een verdeelstation ter grootte van een kleine garage. Castricum krijgt mogelijk zes glasvezelcentrales, vertelde de commercieel directeur van E-Fiber eerder in gesprek met nieuwsuitcastricum.nl. De plaatsing van de glasvezelcentrales kan ook impact hebben op de huidige bestrating en groenvoorziening.

E-Fiber verwacht eind 2023 klaar te zijn met de aanleg van het glasvezelnetwerk in Castricum. Pas dan valt op te maken hoeveel euro de gemeente kwijt is aan het repareren van schade door de graafwerkzaamheden. Mocht dat minder zijn dan de gereserveerde 237 duizend euro, dan zegt de gemeente het resterende bedrag dus te storten in de algemene reserve.

Delta gaat ook glasvezel aanleggen

Delta Fiber Nederland – een concurrent van E-Fiber – gaat later een eigen glasvezelnetwerk in Castricum aanleggen. Daar gaan de straten een tweede keer voor open, bevestigde de gemeente laatst na berichtgeving van deze website. Delta mag zijn graafwerkzaamheden pas starten als E-Fiber klaar is, wat eind 2023 of begin 2024 lijkt te worden.

De gemeente Castricum gaat ook met Delta om tafel zitten om het over de kosten van het aanleggen van glasvezel te hebben. Dat antwoordt een gemeentewoordvoerder op vragen van nieuwsuitcastricum.nl. ‘Gesprekken over kosten, vergoeding en aanleg moeten nog worden opgestart. Het begeleiden van een glasvezelnetwerk vergt grote urencapaciteit waar ook voor partij Delta toezicht en projectleiding voor ingehuurd zal moeten worden.’

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Vrije concurrentie zou tot lagere prijzen kunnen leiden, maar wanneer je eerst de kosten verdubbelt is de kans op een echt lage prijs al wel erg klein geworden. Toezicht is ook een middel ter voorkoming van misbruik van een economische machtspositie.
    2 maal de straat open, belachelijk.
    En dan de totaal overbodige dubbele kosten. Is transitie dan geen argument om een loting te organiseren of een veiling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts