Deze bus rijdt in de zomer van 2022 gratis naar het strand van Castricum (en terug)

kustbus castricum
De Kustbus die deze zomer rijdt. Foto: Rens Blom/nieuwsuitcastricum.nl

Deze zomer kun je gratis met de bus naar en van het strand van Castricum. De busverbinding is een alternatief voor de vertrouwde Kustbus, die dit zomerseizoen niet rijdt door een tekort aan buschauffeurs. De gemeente Castricum en ondernemers dragen daarom samen de kosten voor een touringcar die dezelfde route rijdt.

De provincie Noord-Holland gaf verantwoordelijk wethouder Roel Beems onlangs te kennen dat Castricum deze zomer niet hoeft te rekenen op een Kustbus van Connexxion. Die bus rijdt normaliter in het vakantieseizoen meerdere keren per dag tussen het treinstation en de strandopgang, met een stop bij camping Bakkum. Omdat de busverbinding veel strand- en campinggangers vervoert, ging de gemeente op zoek naar een alternatief.

Zo vaak rijdt de bus naar het strand van Castricum

Dat alternatief is een touringcar geworden die tussen 16 juli en 29 augustus dezelfde route rijdt als de Kustbus. De eerste bus vertrekt in die periode dagelijks om 11:00 vanaf station Castricum en de laatste bus vertrekt om 19:00 vanaf de strandopgang van Castricum aan Zee. De bus rijdt minimaal twee keer per uur. ‘Op piekmomenten zal de bus voortdurend rijden, dus ongeveer eens per twintig minuten’, vertelt Beems in gesprek met nieuwsuitcastricum.nl. Dat is vaker dan de Kustbus, die eens per dertig minuten reed. Bovendien kan de ingehuurde touringcar per rit meer personen vervoeren, simpelweg omdat de bus meer zitplaatsen heeft.

De touringcar is vermoedelijk groter dan een Connexxion-bus en rijdt vanaf het station over de Ruijterweg en de Kleibroek naar de Zeeweg. Aan die weg zijn Johanna’s Hof en camping Bakkum gevestigd. De Zeeweg eindigt met de strandopgang.

Strandbus is gratis voor passagiers

De strandbus die dit zomerseizoen rijdt, is gratis voor passagiers. Dat komt volgens Beems enerzijds omdat een touringcar niet beschikt over betaalfaciliteiten die in een OV-bus aanwezig zijn en anderzijds omdat de gemeente en ondernemers de kosten op zich nemen.

Wat het inhuren van de touringcar en buschauffeur en betalen van brandstof naar verwachting kost, is niet bekendgemaakt. Beems vertelt desgevraagd dat de gemeente meer betaalt dan de ondernemers maar benadrukt dat de publiek-private samenwerking de inzet van de busverbinding mogelijk maakt. Deining, Zoomers, Zeezicht, Club Zand, Johanna’s Hof en camping Bakkum betalen mee. PaanZee (onderdeel van Biesterbos Groep), de uitbater van het autoparkeerterrein aan het strand, betaalt niet mee. Vorig jaar betaalde gemeente mee aan de financiering van de Kustbus.

Wethouder Beems is blij dat de gemeente en ondernemers op korte termijn vervangend vervoer hebben kunnen regelen, zegt hij tegenover deze website. ‘Er is elk jaar veel animo voor de Kustbus, dus het is mooi dat mensen ook dit jaar met de bus naar het strand en terug kunnen reizen. Nu zelfs gratis.’

Of de Kustbus in 2023 terugkeert, is nog niet duidelijk. Beems zegt na de zomervakantie het gesprek aan te gaan met de provincie. ‘Misschien kan de Kustbus van Connexxion terugkeren. Of misschien bevalt de oplossing van dit zomerseizoen zo goed dat we eraan vasthouden.’

Fietsenstalling

Vorige week maakte de gemeente bekend dat de fietsenstalling van Castricum weer de volledige capaciteit heeft. Een deel van de fietsenstalling was gesloten vanwege ouderdomsproblemen. In overleg met uitbater PaanZee zijn er maatregelen genomen en is de capaciteit voor dit zomerseizoen teruggebracht naar het origineel. De partijen hebben de ambitie om volgende zomer een hele nieuwe fietsenstalling bij Castricum aan Zee te openen. Deze website publiceerde vorige week een achtergrondartikel over de stand van zaken rondom dit plan.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts