Nieuwe aanvliegroute Polderbaan: meer nachtrust in Castricum?

Een nieuwe aanvliegroute naar de Polderbaan op Schiphol moet de vliegtuigoverlast in Castricum en omringende gemeenten verminderen. Dat belooft de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De nieuwe route is deze week in gebruik genomen.

Nieuwe aanvliegroute Polderbaan in beeld

Een deel van de Castricummers ervaart ‘s nachts geluidsoverlast van vliegtuigen die boven de gemeente de daling inzetten om op Schiphol te landen. Een nieuwe aanvliegroute naar de Polderbaan moet deze groep bewoners tegemoet komen. De vliegtuigen gaan – op weg naar de luchthaven – meer bochten draaien om minder over woonkernen heen te vliegen. Door het draaien dalen de vliegtuigen gelijkmatiger en is er minder motorvermogen nodig. Dat scheelt ook geluid.

Heb je behoefte aan meer uitleg? LVNL heeft een video gepubliceerd; je ziet ‘m hieronder.

Deze gemeenten profiteren

Volgens de LVNL betekent de nieuwe route minder geluidsoverlast voor bewoners van Castricum (inclusief Limmen, Akersloot, Bakkum en De Woude), Uitgeest, Heemskerk en Beverwijk.

In mei 2020 introduceerde LVNL al een nieuwe aanvliegroute naar de Zwanenburgbaan, eveneens op Schiphol. Die wijziging is in de video zichtbaar als het oranje streepje rechts en levert minder geluid op boven gemeenten in de omgeving Zaanstad.

D66 Castricum wil einde aan nachtvluchten

De aanpassingen stemmen veel partijen in de gemeenteraad van Castricum tevreden, maar gaan volgens sommige partijen niet ver genoeg. Zo pleitte D66 in zijn verkiezingsprogramma voor een compleet verbod op nachtvluchten van en naar Schiphol.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Ik heb ook geen last van de nachtvluchten. Waarom hebben we het alleen daarover? ik heb wel last van de dagvluchten. Die kunnen dan toch ook een andere baan vliegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts