Zo staat het met de nieuwe fietsenstalling bij het strand van Castricum

nieuwe fietsenstalling castricum
Zo moet de nieuwe fietsenstalling eruit komen te zien. Afbeelding: PaanZee

De nieuwe fietsenstalling aan het strand van Castricum moet voor het zomerseizoen van 2023 klaar zijn, mits het lukt om de afspraken en vergunningen op tijd af te ronden. Die ambitie spreekt verantwoordelijk wethouder Roel Beems uit in gesprek met nieuwsuitcastricum.nl. Exploitant PaanZee deelt die ambitie maar zegt dat de planning ‘heel krap’ wordt.

Deze week was de fietsenstalling aan het strand in het nieuws omdat de stallingscapaciteit teruggebracht is naar de oorspronkelijke capaciteit. PaanZee – onderdeel van Biesterbos Groep – moest vorig jaar een deel van zijn fietsenstalling sluiten wegens instortingsgevaar door ouderdom. Wethouder Beems is onlangs met PaanZee in gesprek gegaan om de stallingscapaciteit tijdelijk te vergroten. ‘Het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders zet ontzettend in op dat mensen zoveel mogelijk op de fiets naar het strand gaan. Als er dan geen plek is om de fiets te stallen, is dat heel erg zuur. Vandaar dat we daar als gemeente heel snel en constructief overleg over gevoerd hebben met de exploitant. Dat heeft in een goede oplossing geresulteerd voor het komende hoogseizoen.’

Politieke vragen over de huidige fietsenstalling

Het gesprek volgde kort na politieke vragen van De VrijeLijst en VVD aan Beems over de aftakeling van de fietsenstalling. Zo vroeg De VrijeLijst onder andere waarom de zogeheten stempels, die het oudere deel van de stalling ondersteunden, weggehaald zijn. PaanZee slaat in een blog terug naar De VrijeLijst. Zo schrijft het bedrijf onder andere: ‘De uitvoerend wethouder (Ron de Haan, red.) destijds was tot begin mei van de Vrije lijst. Die weet dus exact hoe de vork in de steel zit. Wij zien steeds langskomen dat het plateau onveilig zou zijn geworden omdat de onderstempeling weg is gehaald. Dit is onjuist. Er heeft nooit onderstempeling gestaan.’

Een nieuwe fietsenstalling aan het strand van Castricum

PaanZee zegt net als Beems blij te zijn met de tijdelijke oplossing, maar wil vooral de vergunning rondkrijgen om een nieuwe fietsenstalling te bouwen. Een oorspronkelijke vergunningsaanvraag werd als te ingrijpend bestempeld en daarom afgewezen. In december 2021 heeft het bedrijf een nieuwe vergunningsaanvraag ingediend voor een afgeslankt plan. Bovenaan dit artikel en hieronder vind je twee artist impressions hoe die stalling voor fietsen eruit komt te zien. PaanZee bleooft de stallingscapaciteit te vergroten van 1000 naar 2250 fietsen. De stalling gaat bovendien ruimte bieden aan maximaal 240 scooters, waar de limiet nu op 125 ligt. Het bedrijf wil ook een verduurzamingsslag maken, onder andere door zonnepanelen op zijn terrein te plaatsen. Die moeten stroom leveren om elektrische fietsen en auto’s op te laden.

nieuwe fietsenstalling strand castricum
Zo moet de nieuwe fietsenstalling aan het strand van Castricum eruit komen te zien. Afbeelding: PaanZee

Vergunning moet snel rond zijn

PaanZee wacht zeven maanden na het indienen van het plan nog steeds op een beoordeling van de vergunning. Beems verwacht dat hier snel duidelijkheid over komt. Hij zegt dat de gemeente goede gesprekken voert met PaanZee en antwoordt met een ‘ja’ op de vraag of hij erop rekent dat de nieuwe stalling volgende zomer open is.

Floor Biesterbos van PaanZee is voorzichtiger. Op de vraag van nieuwsuitcastricum.nl of de nieuwe stalling volgende zomer af open is, zegt ze: ‘Voor wat betreft de planning valt en staat het bij de datum van de onherroepelijke vergunning. Wij hebben dezelfde ambitie als de wethouder maar het wordt heel krap.’ De nieuwe stalling moet immers nog gebouwd worden.

In gesprek over duurzaamheid

Biesterbos zegt dat vooral de toestemming voor het verduurzamen van de exploitatie een probleem (met de gemeente) is. ‘Echter is dit voor ons een van de belangrijkste items die nu nog beslecht moet worden. Wij willen vanuit onze bedrijfsvoering en vanuit de overheidsambitie voldoen aan een emissieloze bedrijfsvoering door middel van onder andere zonnepanelen.’ Gevraagd naar waarom de verduurzaming een probleem voor de vergunning zou vormen, antwoordt Biesterbos dat ze op dit moment geen verder commentaar wil geven. ‘We hebben de verwachting dat we hier volgende week uitkomen [..].’ Wordt vervolgd, dus.

Gemeente en ondernemers willen strandgebied vernieuwen

De plannen van PaanZee passen binnen een breder gedeelde ambitie van ondernemers en de gemeente om het strandgebied te vernieuwen. Het coalitieakkoord onderstreept die wens, maar spreekt geen concrete doelstellingen uit. Ondernemers van onder meer de strandtenten Zeezicht, Zoomers, Club Zand en de Deining willen bijvoorbeeld de schuine strandopgang vernieuwen en de verlichting en prullenbakken vervangen.

Zo zien de strandondernemers de bevoorradingshub voor zich. Afbeelding: aangeleverd

Ook pleiten ze voor een bevoorradingshub op het plein voor de strandopgang, waar vrachtwagens kunnen laden en lossen om vervolgens te vertrekken. Elektrische karretjes vervoeren de vracht verder naar de strandtenten, is het idee. Die kunnen veiliger over de druk bewandelde strandopgang rijden dan grote vrachtwagens, vertelden de ondernemers eind februari aan media waaronder nieuwsuitcastricum.nl. Een impressie van de bevoorradingshub is hierboven zichtbaar.

Deze website peilde destijds ook de meningen van de politieke partijen over het ambitieuze strandplan en schreef: ‘Het plan in zijn geheel kan op enthousiasme rekenen van onder meer Lokaal Vitaal, VVD en Forza. De Vrije Lijst zegt veel ideeën te steunen en ook het CDA is voorstander van het verbeteren van de verkeersveiligheid en de uitstraling van het strandplateau. D66 toont zich voorstander van een een natuurstrand voor recreatie en doet geen harde uitspraak over dit plan. Ook de PvdA houdt zich nog wat op de vlakte. GroenLinks doet ook geen harde uitspraak, maar benadrukt klimaatverandering en natuurbehoud voorop te stellen.’

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts