Bekijk het ontwerp voor het vernieuwde, groenere Raadhuisplein

raadhuisplein castricum renovatie

De gemeente Castricum bereidt een renovatie voor van het Raadhuisplein, ook bekend als het plein tussen het gemeentehuis, winkelcentrum Geesterduin en het nieuwbouwcomplex Eerste Kwartier. In dit artikel lees en zie je hoe het Raadhuisplein groener, klimaatbestendiger en ‘logischer’ moet worden en welke planning de gemeente in gedachten heeft.

Waar hebben we het over?

Het Raadhuisplein is een troosteloos plein, zo vinden veel inwoners van Castricum en ambtenaren op het aangrenzende gemeentehuis. Het plein is vrijwel volledig bestraat, telt weinig beplanting en biedt prominent ruimte aan een fontein die al vele jaren buiten dienst is. Kortom; het plein kan wel een renovatie gebruiken. Helemaal met de onlangs voltooide herinrichting van het naastgelegen plein bij Geesterduin en de aanstaande oplevering van Eerste Kwartier.

Raadhuisplein Castricum renovatie

De gemeente Castricum heeft dan ook een voorlopig ontwerp voor het Raadhuisplein laten ontwikkelen en presenteerde dit op 18 april op een inloopavond op het gemeentehuis. Tientallen bezoekers namen een kijkje, zo merkte deze website. De meeste bezoekers reageerden positief op de plannen en vinden het samengevat fijn dat het treurige plein eindelijk een opknapbeurt krijgt.

Het voorlopige ontwerp van de gemeente stelt voor om zo’n achthonderd vierkante meter bestrating te vervangen door groen, waaronder een relatief groot plantsoen. De gemeente wil ook verschillende nieuwe soorten bomen en bloemen planten. Het nieuwe groen moet het plein een ‘logische looproute van het gemeentehuis naar het winkelcentrum’ geven, aangevuld met bankjes en andere zitelementen om van het groen te genieten. Hier komt ook verlichting bij.

Het plantsoen komt op de plaats van de fontein en omliggende bestrating. De fontein, die al tijden is uitgeschakeld omdat het gemeentehuis anders te weinig waterdruk heeft voor basisvoorzieningen, verhuist naar een andere locatie. De gemeente denkt aan de vijver voor verzorgingstehuis Strammerzoom in Akersloot.

Er komen volgens de gemeente ook meer verschillende typen afvalcontainers op het plein. Geen overbodige luxe, gezien de komst van tientallen nieuwe appartementen en minstens zoveel bewoners met afval. Een ambtenaar vertelt deze website dat de gemeente nadenkt over de plaatsing van een restafvalcontainer met een dertig liter-emmer om kleinere vuilniszakken weg te gooien. Het plein telt nu alleen containers met zestig liter-emmers. Een zak in zo’n grote emmer deponeren is bijna twee keer zo duur als in een dertig liter-emmer.

Ondernemers blijven bereikbaar

Op het Raadhuisplein zijn diverse ondernemers gevestigd, waaronder een dierenarts, kapper en administratiekantoor. De gemeente zegt niet te willen tornen aan hun bereikbaarheid per auto. Parkeren voor de deur blijft mogelijk. Dit geldt ook voor de appartementen en het gemeentehuis, dat bijvoorbeeld bevoorraad moet worden.

Parkeerplaatsen Eerste Kwartier

Ook onderdeel van een vernieuwd Raadhuisplein zijn zo’n dertien nieuwe parkeerplaatsen voor het appartementencomplex Eerste Kwartier. De bouw van dit complex vordert en de oplevering lijkt na de zomer plaats te gaan vinden. De gemeente zegt dat de parkeerplaatsen en openbare ruimte voor het complex eerder gerealiseerd worden dan de complete renovatie van het plein.

Planning

Na de inloopavond gaat de gemeente reacties van inwoners verwerken in een definitief ontwerp. De burgemeester en wethouders stellen het definitieve ontwerp naar verwachting in juni vast. Daarna vinden technische voorbereidingen en de aanbesteding plaats. De gemeente verwacht dat de renovatie van het Raadplein in Castricum vervolgens in oktober kan beginnen en eind januari afgerond is. Wie vragen heeft over het project, kan zich via de gemeentewebsite wenden tot de projectleider.

Lees verder: plannen voor 150 woningen bij Geesterduin

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts