Hoe de Westroute en Zuidoostroute treinhinder tegen willen gaan

westroute zuidoostroute
Een trein nabij station Castricum. Foto: Rens Blom/nieuwsuitcastricum.nl

De gemeente Castricum, de provincie Noord-Holland, de NS en andere betrokken partijen overleggen en discussiëren al jaren over plannen om de spoorovergang bij de Beverwijkerstraatweg te veranderen. Initiatiefnemers van de Westroute en Zuidoostroute hebben ideeën.

Omdat er zoveel treinen via station Castricum rijden, zijn de bomen het grootste deel van het uur gesloten. Dat resulteert in veel verkeersoponthoud én angst voor ongelukken. Op dit moment liggen er een aantal ideeën op tafel op het knelpunt aan te pakken. En alle plannen worden bekritiseerd door een deel van de inwoners, die ook petities gestart zijn om ‘hun plan’ te blokkeren. Hoe zit dit?

Westroute

Westroute: dit plan stelt een nieuwe autoweg voor tussen Castricum en Bakkum. Gaat ten koste van kinderboerderij het Dierenduintje, een hondenlosloopgebied en betekent meer auto’s langs basisscholen en speelvelden.

Tegenstanders van de Westroute prijzen een alternatief plan aan;

  • Zorg dat verkeer uit de IJmond voor de route naar Castricum (en verder) kiest voor de A22/A9 en N203. Dat betekent: het aanpassen van de bewegwijzering in de IJmond en het (indien nodig) toevoegen van verkeersremmende maatregelen aan de Beverwijkerstraatweg.
  • Zorg dat autoverkeer uit Beverwijk na de spoorwegovergang niet kan afslaan naar Dorpsstraat en Schoutenbosch.

Een petitie tegen de Westroute is meer dan 1060 keer ondertekend. Het burgerinitiatief Westroute-Nee is tegen de route. Een andere groep (Westroute.nl) is juist voor deze route en lijkt uit een paar honderd mensen te bestaan.

Zuidoostroute

Zuidoostroute: dit plan stelt een randweg voor van het Bonhoeffercollege naar de provinciale weg tussen Limmen en Uitgeest, die uitkomt ter hoogte van de boerencamping De Kei. Inclusief aansluitingen door de polder Hendriksveld, langs de eendenkooi en de C.F. Smeetslaan.

Tegenstanders van dit plan hebben ook een website opgetuigd en zijn een petitie gestart. Die petitie is bijna 1800 keer ondertekend.

Gemeente moet nog kiezen

De gemeente onderzocht vorig jaar drie plannen en kiest er dit jaar één. Mogelijk wordt dit de Westroute of Zuidoostroute. Iedereen tevreden stellen lijkt in ieder geval niet mogelijk. Lees meer informatie over het hoofdpijndossier bij de gemeente.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts