Gemeente en ondernemers willen de Castricummerwerf renoveren

castricummerwerf
Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

De gemeente Castricum en ondernemers van de Castricummerwerf willen het bedrijventerrein de Castricummerwerf renoveren. Op een raadsinformatiebijeenkomst legden de wethouder en een extern adviesbureau uit hoe. Gemeenteraadsleden blijken vragen te hebben over het plan. Het eerste concrete renovatievoorstel van de wethouder komt eind mei.

Waar hebben we het over?

De Castricummerwerf is het grootste bedrijventerrein van Castricum. Op de Castricummerwerf zijn zo’n vijftig ondernemingen gevestigd die 280 directe banen verschaffen en indirect meer werkgelegenheid bieden. De meeste ondernemingen zijn MKB, dus midden- en kleinbedrijven. De Castricummerwerf is een erg populair bedrijventerrein; volgens verantwoordelijk wethouder Roel Beems is 96 procent van de beschikbare ruimte bezet. Er is dan ook geen ruimte om uit te breiden op de Castricummerwerf. Rick Meijerink, senior adviseur van adviesbureau Stec Groep, voegt toe dat ‘alle ondernemers heel graag gevestigd zijn aan de Castricummerwerf. Ze hebben er lokale werknemers en willen eigenlijk alleen weg als ze door ruimtegebrek naar een groter bedrijventerrein moeten verhuizen.’

Toch zijn de ondernemers op de Castricummerwerf niet tevreden. Ze vinden het bedrijventerrein verouderd, klagen over slecht wegdek (uit de jaren ’80) en te weinig parkeerplaatsen, missen openbaar groen en weten niet altijd hoe ze hun panden kunnen verduurzamen. De ondernemers missen ook betrokkenheid van de lokale politiek. Uit het onderzoek van Stec Groep blijkt dat de stelling ‘Er is voldoende aandacht voor de Castricummerwerf binnen de politiek van Castricum’ een magere 3,4 van de 10 punten oplevert.

Plan om Castricummerwerf te renoveren

De onvrede van ondernemers heeft de politiek een paar jaar geleden aan het werk gezet. In juni 2020 heeft de gemeenteraad van Castricum een motie aangenomen die oproept tot een plan om de Castricummerwerf te renoveren. Stec Groep heeft in de jaren erna onderzoek gedaan en met ondernemers gesproken. Uiteindelijk is hier een rapport uitgekomen, dat als basis dient voor een presentatie aan de gemeenteraad én als opzet voor het renovatieplan van de gemeente en ondernemers.

Op de raadsinformatieavond wordt duidelijk dat de gemeente bereid is om de renovatie te faciliteren en te investeren, mits het bedrijfsleven actief meedoet. Daar lijkt voldoende animo voor. De meeste ondervraagde ondernemers op de Castricummerwerf zijn bereid om de komende vijf jaar 25.000 tot 50.000 euro te investeren in hun bedrijfsvastgoed. Vier van de vijftig ondernemers willen tussen de 50.000 en 100.000 euro investeren, al zijn er ook ondernemers die niets willen uitgeven. Hoeveel euro de gemeente wil investeren in de Castricummerwerf, wordt op deze avond niet duidelijk.

Parkeerdruk oplossen

Het renovatieplan leunt op drie thema’s. Het eerste thema draait om de basiszaken op orde krijgen, bijvoorbeeld het oude wegdek verbeteren en lantaarnpalen met led-verlichting plaatsen. Of zoals Stec Groep-adviseur Meijerink het zegt: ‘Ondernemers willen een upgrade van de interne infrastructuur.’ Het tweede thema draait om het parkeren en de externe bereikbaar. Ondernemers willen onderzoek laten doen naar een nieuwe parkeervoorziening om de parkeerdruk op het bedrijventerrein te verlagen. Het derde thema raakt verduurzaming en vergroening, zoals het plaatsen van meer zonnepanelen op daken van ondernemingen en energie besparen.

De drie thema’s lijken dezelfde prioriteit te hebben, maar ondernemers zien dit anders. Uit een enquête van Stec Groep blijkt dat zij de meeste waarde hechten aan het oplossen van het parkeerprobleem. Daarna volgt het verbeteren van de kwaliteit en het beheer van de openbare ruimte. De bereikbaarheid per auto en doorstroming staat op de derde plaats. Zaken als de uitstraling van kavels en panden volgen en pas helemaal onderaan, dus voor ondernemers het minst belangrijk, staat het verduurzamen van het bedrijventerrein.

Waar Stec Groep, de gemeente Castricum en ondernemers het wél over eens zijn, is dat zij de Castricummerwerf aantrekkelijker willen maken voor het MKB. Oftewel midden- en kleinbedrijven die nu al het hart van het bedrijventerrein vormen. En dat betekent volgens Meijerink van Stec dat het niet wenselijk is om in de toekomst bijvoorbeeld een dans- of kookschool toe te laten op de Castricummerwerf.

Parkmanagement leidt tot discussie

Stec Groep draagt ook een concreet voorstel aan om de kwaliteit en het beheer van de Castricummerwerf te verbeteren: parkmanagement. Het adviesbureau ziet wel wat in één persoon, bijvoorbeeld een lokale ondernemer, die een halve tot hele dag per week beschikbaar is om te controleren of het bedrijventerrein goed functioneert en indien nodig kan schakelen tussen collega-ondernemers en de gemeente. De provincie Noord-Holland geeft subsidie op parkmanagement om de kwaliteit van bedrijventerreinen te vergroten.

Verschillende gemeenteraadsleden stellen echter kritische vragen over het parkmanagement. Zij vragen zich af of de Castricummerwerf niet te klein is voor een ‘soort opzichter’, wie naast de provincie opdraait voor de (arbeids)kosten van het parkmanagement en of alle ondernemers verplicht moeten meebetalen of kunnen meeliften op de investeringen van de buren. Aad Nijmeijer van PvdA vraagt wethouder Beems of de BUCH-werkorganisatie (van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) niet één of twee werknemers kan leveren voor parkmanagement in de vier gemeenten. Beems zegt dat hij hier binnen de BUCH al gesprekken over voert.

Eerste renovatieplan komt eind mei

De raadsinformatieavond schept voor het eerst duidelijkheid over hoe de gemeente en ondernemers naar de Castricummerwerf kijken en hoe zij het verouderde bedrijventerrein willen renoveren. Uitbreiden is vooralsnog niet mogelijk, maar blijft een optie voor de toekomst. Voor nu ligt de focus op het bestaande bedrijventerrein grondig opknappen en verduurzamen. Welke rol de vele (bedrijfs)woningen op het volgebouwde terrein hierin gaan spelen, blijft vooralsnog onduidelijk. Het woord ‘wonen’ is tijdens de vijf kwartier durende sessie namelijk niet gevallen – en dat terwijl er twee grote bedrijfskavels op Funda te koop staan. Navraag van deze website bij wethouder Beems en adviseur Meijerink wijst uit dat het onderzoek wel aandacht schenkt aan de rol van wonen op de Castricummerwerf.

Wethouder Beems zegt het rapport de komende tijd te vertalen naar een concreet renovatieplan met maatregelen voor de kortere termijn. Dit voorstel wordt in mei verwacht zodat de gemeenteraad zich er op 25 mei over kan uitspreken. Welke maatregelen de wethouder gaat voorstellen, blijft vooralsnog onduidelijk. Beems: ‘Er komen ook maatregelen voor de langere termijn. Die voorstellen gaan we zorgvuldig uitwerken en komen later. Maar we willen er ook niet heel lang mee wachten.’

Geïnteresseerden kunnen de PowerPoint-voorstelling van Meijerink hier als pdf bekijken.

Heeft dit artikel je geholpen? Deze website is gratis en reclamevrij en draait op donaties van lezers. Je kunt eenmalig een zelfgekozen bedrag overmaken via een Tikkie. Bedankt!

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts