Ondernemers presenteren een renovatie voor het strand van Castricum

Krijgt het strand van Castricum een grote renovatie? Als het aan de strandondernemers ligt wel. Zij hebben een ambitieus plan dat de aantrekkelijkheid van het strand moet verbeteren. Deze website brengt je op de hoogte.

Vertegenwoordigers van de acht politieke partijen hebben deze week gedebatteerd over de ambitieuze plannen van strandondernemers om gezamenlijk het strandplateau te vernieuwen. De ondernemers van Deining, Zoomers, Club Zand, Zeezicht en Bad Noord werken samen met Cambium, dat eigenaar is van het parkeerterrein en het leegstaande pand op het plateau waar Blinckers in gevestigd was.

De ondernemers hebben hun plan in december aan de gemeenteraad gepresenteerd en gaven lokale media, waaronder nieuwsuitcastricum.nl, afgelopen woensdag eenzelfde presentatie in Deining. Daarna debatteerden de politici op dezelfde locatie over stellingen rondom het plan en de toekomst van het strand, met name om de standpunten van de partijen te verduidelijken.

Uit het debat blijkt dat de partijen verdeeld zijn over het ambitieuze renovatieplan, dat onder meer voorstelt om de strandopgang vanaf tien uur ‘s ochtends autoluw te maken door een bevoorradingsgebouw aan de zijkant van het plateau te realiseren. Uit het plan blijkt ook dat Zoomers zijn pand wil verbouwen om zich minder te focussen op horeca en meer op de verhuur van appartementen. Het nieuwe pand van Deining en Sports at Sea wordt ook benoemd. Een pand dat er al had moeten staan, maar volgens Deining-eigenaar Richard Groot vertraging oploopt door de coronapandemie. De strandondernemers pleiten in hun plan ook voor permanente, ruime terrassen en afhaalkiosken op het strand.

Zo reageren partijen op het ambitieuze plan

Het plan in zijn geheel kan op enthousiasme rekenen van onder meer Lokaal Vitaal, VVD en Forza. De Vrije Lijst zegt veel ideeën te steunen en ook het CDA is voorstander van het verbeteren van de verkeersveiligheid en de uitstraling van het strandplateau. D66 toont zich voorstander van een een natuurstrand voor recreatie en doet geen harde uitspraak over dit plan. Ook de PvdA houdt zich nog wat op de vlakte. GroenLinks doet ook geen harde uitspraak, maar benadrukt klimaatverandering en natuurbehoud voorop te stellen.

Adviesbureau doet onderzoek naar de renovatie van het strand van Castricum

Opvallend aan het ambitieuze plan is dat de strandondernemers deze week gepraat hebben met een adviesbureau dat de kosten in kaart gaat brengen. Dus is er eerst een plan gemaakt om politici te peilen en daarna te kijken wat het überhaupt gaat kosten? Op die vraag van nieuwsuitcastricum.nl antwoordt Vincent Meurs van Zeezicht: ‘Wij als strandondernemers zijn zelf uitgegaan van een bepaald budget en gaan straks met de gemeente overleggen wat haalbaar is en in hoeverre zij wil bijdragen. Misschien moeten er plannen geschrapt worden omdat ze financieel niet haalbaar zijn.’

De voorgestelde bevoorradingshub op een impressie. Afbeelding: aangeleverd

Cambium wil een hotel en appartementen bouwen

Interessant: Cambium heeft in januari een principeverzoek ingediend bij de gemeente waaruit blijkt dat het bedrijf het voormalige Blinckers-pand wil veranderen in een hotel en appartementen. De strandondernemers zijn voorstander van dit plan. De gemeente moet er nog op reageren.

De presentatie noemt ook het plan van PaanZee (een zusterbedrijf van Cambium) om aan het strand van Castricum een nieuwe fietsenstalling met meer oplaadpunten voor elektrische fietsen te bouwen. De fietsenstalling moet ook deels bewaakt worden. Daarnaast wil het bedrijf kortparkeren mogelijk maken door het parkeerterrein iets te veranderen. Er komen bovendien veel zonnepanelen komen, onder andere om de elektrische auto’s indirect op te laden. De gemeente buigt zich op dit moment over dit plan, nadat het laatst een ambitieuzer plan afkeurde.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts