Hoe Castricum ‘plots’ aan een begrotingstekort van 1,7 miljoen euro komt

Castricum financieel toezicht
Het gemeentehuis van Castricum. Foto: Rens Blom/nieuwsuitcastricum.nl

Het nieuwe college van Burgemeester & Wethouders (B&W) moet al in de eerste maand een bittere pil slikken. De gemeente Castricum blijkt voor dit jaar namelijk geen begrotingstekort van achthonderdduizend euro maar van 1,7 miljoen euro te hebben.

Dat is duidelijk geworden bij de overdracht van financiële dossiers van het oude aan het nieuwe college. Een stelpost (geschat bedrag) voor het sociale domein, met name jeugdzorg, bleek niet in de begroting verwerkt te zijn. De gemeenteraad is hier op 31 mei per brief (pdf) over geïnformeerd.

College houdt gat van zes ton

Het tekort is deels op te vangen met de 1,1 miljoen euro die de gemeente van de Rijksoverheid heeft ontvangen als extra tegemoetkoming voor het sociale domein. De gemeente wilde dat bedrag in de algemene reserve storten voor mogelijke tegenvallers, maar schrijft nu: ‘het ligt voor het lopende jaar voor de hand dat deze middelen nu worden ingezet als dekking voor het tekort in 2022.’ Blijft over: een gat van zes ton. Het college kan niet bezuinigen op jeugdzorg, dus moet waarschijnlijk andere plannen veranderen. Welke maken verantwoordelijk wethouders Roel Beems (financiën en economie) en Falgun Binnendijk (sociaal domein) zo snel mogelijk bekend.

Begrotingstekort is eerste tegenvaller

De financiële tegenvaller is een smet op de verder goede start van het nieuwe gemeentebestuur. De formatie ging snel en leidde tot een meerderheidscoalitie met een coalitieakkoord dat overwegend positief ontvangen is door de gemeenteraad. B&W presenteerde ambitieuze ambities op punten als infrastructuur, duurzaamheid en sociale zorg. En boven alles: samen met de gemeenteraad zorg dragen voor een sluitende meerjarenbegroting.

De lokale politiek heeft het financiële toezicht van de provincie Noord-Holland nog vers in het geheugen – de provincie nam in januari 2021 de regie in handen omdat Castricum met een begrotingstekort kampte. Het toezicht werd in mei 2021 opgeheven. Deze website houdt je op de hoogte hoe het gemeentebestuur van Castricum het nieuwe begrotingstekort wil oplossen.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts