Burgmeester van Castricum wil liever versneld statushouders huisvesten dan crisisopvang realiseren

AZC Ter Apel
Asielzoekers in Ter Apel © Inge van Mill

De burgemeesters van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord willen liever versneld vijfhonderd statushouders (asielzoekers met een verblijfvergunning) huisvesten dan crisisopvang realiseren voor 150 asielzoekers (die nog niet zeker zijn van een verblijfvergunning). Ook de burgemeester van Castricum is geen voorstander van crisisopvang.

Dat melden de burgemeesters, waaronder die van Castricum, in een brief aan de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. De staatssecretaris liet eind mei weten dat elke veiligheidsregio twee weken lang 150 asielzoekers moet opvangen. Dit omdat de reguliere asielzoekerslocaties geen plek meer hebben. Daar voelen de burgemeesters dus weinig voor. In onderstaande, ingekorte reactie leggen ze uit waarom:

‘We kunnen crisisnoodopvang organiseren, maar we willen voorkomen worden dat groepen asielzoekers steeds weer door het hele land verplaatst worden. We praten hier over mensen die al veel hebben meegemaakt. We voelen ons verantwoordelijk om voor die groep juist rust te creëren. Door statushouders, die recht hebben op verblijf in Nederland, zo snel mogelijk te huisvesten, creëren we weer ruimte in de asielzoekerscentra. [..]’

De hele reactie is te lezen op de website van de gemeente.

Burgemeesters beloven ‘creatieve oplossingen’

De burgemeesters zeggen ervoor te willen zorgen dat er woningen beschikbaar blijven voor inwoners uit de gemeente. Geen makkelijke klus, erkennen ze. De woningnood is immers al erg groot – veel inwoners kunnen geen (duur) koophuis vinden en de wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn lang. De burgemeesters beloven gezamenlijk op zoek te gaan naar ‘creatieve oplossingen’.

De Staatssecretaris heeft nog niet geantwoord op de brief, waardoor het onduidelijk is of het plan van de burgemeesters akkoord krijgt.

D66 stelt vragen over crisisopvang Castricum

D66 Castricum heeft burgemeester Toon Mans een serie schriftelijke vragen gesteld over zijn ondertekening van de brief aan de Staatssecretaris. De partij wil onder meer weten of Mans het aanbod – sneller statushouders opvangen in plaats van crisisopvang realiseren – vooraf overlegd heeft met zijn wethouders en woningbouwcorporaties en hoeveel personen Castricum sneller een woonruimte moet toewijzen.

Daarnaast wil D66 weten of Mans al nagedacht heeft over wáár de statushouders dan sneller dan verwacht gaan wonen. En wat het plan betekent voor statushouders die al een tijd gehuisvest zijn in de ‘containerwoningen’ achter het treinstation en het eenvoudige pand aan de Oosterzijweg in Limmen. Sommige partijen in de gemeenteraad zijn niet te spreken over die laatste woonlocatie.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts