Gemeente Castricum vergroot startersfonds: dit wil je weten

subsidie huis verduurzamen

De gemeente Castricum vergroot het eigen startersfonds met minimaal zeshonderdduizend euro. Met dit geld kunnen meer jonge inwoners hun eerste woning financieren als een hypotheek en spaargeld niet voldoende zijn. Het startersfonds was maandenlang niet beschikbaar, volgens het college omdat het geld tijdelijk op was.

De startersleningen zijn relatief populair in Castricum. Zo populair dat het fonds eind juni vorig jaar uitgeput was, bevestigde de gemeente destijds na vragen van deze website. Het fonds vult zichzelf langzaam weer aan omdat woningkopers hun lening terugbetalen. Maar het tempo is lastig te voorspellen, onder andere omdat een woningkoper de resterende lening in één keer moet terugbetalen als hij verhuist. Een woningkoper kan maximaal dertigduizend euro lenen en moet het bedrag binnen dertig jaar terugbetalen.

Castricum vergroot startersfonds

In december klopte een inwoner van Castricum aan bij de gemeenteraad, om duidelijk te maken dat het startersfonds al maanden leeg was. De gemeenteraad stelde een motie op om extra tonnen in het fonds te storten – en aanstaande woningkopers weer te kunnen helpen. Het college gaf echter aan snel met een vergelijkbaar voorstel te komen, waardoor de motie niet ingebracht werd. Tegelijkertijd schreef het college dat het fonds toch níet leeg was, en kwam de aanvraagpagina weer online te staan. Raadsleden, woningkopers en deze website reageerden verbaasd op de gang van zaken.

Castricummers konden maandenlang geen starterslening aanvragen

Op 26 januari vergaderde de gemeenteraad over het collegevoorstel. Alle acht lokale partijen zijn enthousiast over het voorstel en stemden er daarom mee in (pdf). Wat betekent dat de gemeente Castricum het startersfonds direct vergroot met zeshonderdduizend euro. Mocht dat niet genoeg blijken, dan moet het college dit aan de gemeenteraad laten weten. De gemeenteraad kan dan besluiten om nog eens driehonderdduizend euro beschikbaar te stellen voor het fonds. Het fonds blijft revolverend; woningkopers betalen de lening dus langzaam terug. De gemeente Castricum is jaarlijks 22.500 euro aan ambtelijke kosten kwijt om de startersleningen mogelijk te maken. Die kosten betaalt de gemeente zelf, uit de algemene reserve grondbedrijf.

Kritiek op de gang van zaken

Hoewel alle politieke partijen hebben ingestemd met het vergroten van het startersfonds, luidde er op 26 januari ook kritiek op de gang van zaken. Raadsleden vragen zich af waarom zij eind juni niet door het college geïnformeerd zijn dat het startersfonds uitgeput was. De gemeente kon dit immers wel bevestigen tegenover deze website. Ook gaf de gemeente vorige zomer aan dat het college het onderwerp na het zomerreces zou bespreken. De vraag is of dat gebeurd is, want de gemeenteraad is ook na de zomer niet geïnformeerd. Pas nadat vier partijen in december een motie opstelden om het fonds aan te vullen, gaf verantwoordelijk wethouder Paul Slettenhaar (wonen, VVD) aan dat het college aan een voorstel werkte om het fonds te vergroten.

Jose Smits (PvdA) noemt de ‘gang van zaken niet zo fraai.’ De VrijeLijst-voorman Ron de Haan: ‘De procedure is een drama geweest. Een maand geleden was er niets en nu ligt er een hele stapel documenten en is er een oplossing. Lelijke doelpunten tellen ook.’

Hand in eigen boezem

PvdA en De VrijeLijst steken tijdens de vergadering ook de hand in eigen boezem. Smits: ‘Wij hebben als raad misschien zitten slapen. Want we hadden dit (een leeg startersfonds, red.) kunnen weten als we het artikel van nieuwsuitcastricum.nl gelezen hadden.’ De Haan vervolgens: ‘De gemeenteraad, en daar hoor ik ook bij, heeft in dit geval niet goed opgelet. Als we de media beter gevolgd hadden, hadden we dit al in augustus geweten. Het is fijn dat media dit onderwerp goed volgen en het raadsspreekuur er is.’

Slettenhaar ontkent ‘dat het college heeft zitten slapen’, maar kan ter plekke niet aangeven of het college eind juni door ambtenaren geïnformeerd is over het uitgeputte fonds. En op de vraag of het college het onderwerp na het zomerreces besproken heeft, komt ook geen antwoord. Ook onbeantwoord blijft de vraag wanneer het college erachter kwam dat het fonds níet leeg was. Slettenhaar belooft dit te laten uitzoeken door zijn ambtenaren.

De VrijeLijst en PvdA snappen namelijk niet waarom het fonds in juni uitgeput was en nu alweer 226 duizend euro bevat. Is het fonds echt wel leeg geweest, vragen de partijen zich af. Een ambtenaar die Slettenhaar bijstaat zegt van wel en dat het huidige saldo bestaat uit aflossingen van woningkopers.

Wethouder gaat aan de slag

De wethouder noemt het ‘goed dat er mensen opletten’ en biedt namens het college excuses aan ‘dat het niet goed gegaan is met het dashboard waarop mensen dachten te kunnen zien of er startersleningen beschikbaar zijn. We moeten duidelijker maken wat mensen wel en niet kunnen verwachten.’ Slettenhaar wil op verzoek van de gemeenteraad ook laten uitzoeken hoeveel mensen geen starterslening konden krijgen in de maanden dat het fonds niet beschikbaar was.

Deze website publiceerde deze week een interview met zo’n gedupeerde starter, die nu alsnog een starterslening heeft weten te bemachtigen. Diverse raadsleden spreken van een ‘goed voorbeeld’ en willen dat het college nadenkt over eventuele compensatie voor woningkopers die geen starterslening konden aanvragen.

Spreek jij – net als de lokale politiek – je waardering uit voor de kritische journalistiek van nieuwsuitcastricum.nl? Je steunt deze gratis en reclamevrije website door een donatie via Tikkie over te maken. Bedankt!

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts