De gemeente Castricum weet niet hoe zij de WOZ-waarde berekent (en de rechter vindt dat geen probleem)

castricum woz waarde

De gemeente Castricum weet niet hoe zij de WOZ-waarde van woningen berekent. Die opvallende conclusie blijkt uit een rechtszaak tussen de gemeente en een inwoner die bezwaar aantekende tegen zijn WOZ-waarde. De rechter vindt het geen probleem dat de gemeente niet begrijpt hoe de software werkt.

De betreffende inwoner maakt al jaren bijna elk jaar bezwaar tegen de WOZ-waarde van zijn woning in Castricum. De gemeente stelt de WOZ-waarde vast. De inwoner vindt de vastgestelde WOZ-waarde steevast te hoog. Deze keer kwam het tot een rechtszaak, waarbij onafhankelijke experts ook een berekening maakten en tot dezelfde conclusie kwamen als de gemeente. De rechter gaf de gemeente daarom gelijk, schrijft onder meer AG Connect.

Relatief veel mensen maken bezwaar tegen hun WOZ-aanslag, dus de uitspraak in deze rechtszaak is belangrijk voor gemeenten en inwoners.

Gemeente weet niet hoe algoritmen werken

Want wat deze rechtszaak zo interessant maakt, is dat de gemeente niet kan uitleggen hóe de WOZ-waarde van een woning berekend wordt en dat de rechter dat geen probleem vindt. De gemeente gebruikt speciale algoritmen om de WOZ-waarde vast te stellen, maar kan de inwoner én rechter niet vertellen hoe die werken. Algoritmen zijn door mensen geprogrammeerd en gebruiken statistische modellen en cijfers om tot conclusies (in dit geval een WOZ-waarde) te komen. De ontwikkelaar van de WOZ-software weet dus wél hoe de software werkt, en daarom is het raar dat de gemeente als klant (naar eigen zeggen) geen idee heeft.

Experts: mogelijk gevaarlijke uitspraak

Juristen en privacyorganisaties zeggen tegen AG Connect dat het opvallend en misschien zelfs gevaarlijk is dat de rechter de gemeente gelijk geeft terwijl onduidelijk is hoe het WOZ-algoritme werkt. Want hoe kun je iemand gelijk geven als je niet alle informatie hebt en de informatie niet kunt controleren?

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts