Het verkiezingsprogramma van CDA Castricum (2022) uitgelegd

CDA castricum verkiezingsprogramma
De derde persoon van links is lijsttrekker Elize Bon. Foto: CDA Castricum

Ben je nieuwsgierig naar het verkiezingsprogramma van CDA Castricum, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022? Deze website heeft het verkiezingsprogramma doorgenomen en publiceert een samenvatting inclusief toelichting van de lijsttrekker.

Het verkiezingsprogramma van het CDA telt 32 pagina’s en is hier als pdf te lezen. Er is ook een beknopte versie van 14 pagina’s, die je hier als pdf leest. Ik, journalist Rens Blom, heb het verkiezingsprogramma doorgenomen en vervolgens gebeld met lijsttrekker Elize Bon voor een toelichting op mijn vragen. Hieronder lees je welke standpunten en ambities van het CDA mij opvallen. Beschouw het als een onafhankelijke aanvulling op het verkiezingsprogramma. Een aanvulling die je kunt gebruiken om te bepalen of het CDA bij jouw idealen past. Het CDA heeft nu 4 van de 25 zetels in de gemeenteraad.

Vaker de gft-bak laten legen

Het CDA wil de afvalstoffenheffing aanpassen. Het aandeel in de kosten van het vaste tarief mag van het CDA omlaag, terwijl het aandeel van het variabele tarief omhoog kan. Zo wordt de afvalstoffenheffing persoonlijker: wie vaker restafval aanbiedt, betaalt meer dan iemand die weinig restafval aanbiedt. De partij wil ook dat scholen afval gaan scheiden. En dat Castricummers die ‘structureel’ zwerfafval opruimen, gratis een pasje krijgen om het verzamelde afval in een ondergrondse container te stoppen.

Daarnaast ‘denkt het CDA na’ over het vaker laten legen van de gft- en plastic-bakken in de zomer; eens per twee weken in plaats van eens per drie weken. Ter compensatie zou de grijze bak dan eens per vier weken geleegd worden in plaats van eens per drie weken.

Woningen voor senioren

Het CDA wil in vier jaar tijd honderd sociale huurwoningen realiseren in samenwerking met Kennemer Wonen. Ook pleit de partij voor meer huurwoningen en -appartementen tussen de 900 en 1200 euro per maand. En is het van mening dat die met name interessant zijn voor senioren die willen doorstromen vanuit hun huidige (grote) koopwoning. De seniorenwoningen kunnen volgens het CDA onder andere gebouwd worden op de locatie waar nu de Vrije School zit. Die zit in het oude pand van de Augustinusschool.

Het CDA is voorstander van permanente huisvesting voor het Supreme College (dat nu in de Maranathakerk zit) en de Vrije School (dat een nieuwe locatie zoekt). Het CDA wil een Integraal Kind Centrum (IKC) in Bakkum, bestaande uit nieuwe gebouwen aan de Vondelstraat en de Professor Winklerlaan. Daarnaast wil het CDA een nieuw IKC in Castricum Oost. Het liefst aan de Koekoeksbloem. Bon: ‘Maar alleen als de scholen met een goed plan aankomen, anders gaat de kans op een IKC voorbij.’

Daarnaast wil het CDA meer koopwoningen van maximaal 248 duizend euro bouwen. Rondom het stationsgebied mag er van het CDA hoogbouw komen ‘waar dat kan’. Als er daadwerkelijk een IKC komt aan de Koekoeksbloem, komen de schoolgebouwen vrij waar nu de Visser ’t Hooftschool en de Kustlijn zitten. Als het aan het CDA ligt, kunnen er op die locaties woningen gebouwd worden.

Cameratoezicht

Het CDA wil investeren in meer boa’s (handhavers) op straat, met name de avonden en het weekend. De partij blijft voorstander van cameratoezicht in uitgaansgebieden. In mijn telefoongesprek vertelde ik Bon dat het cameratoezicht in Castricum nog steeds de wet schendt, waardoor de gemeente risico loopt op een boete van de overheidstoezichthouder. Bon heeft vervolgens navraag gedaan bij de gemeente. Ze belde mij na een paar dagen terug om te zeggen dat zij de voortgang van de gemeente in de gaten gaat houden.

Het CDA Castricum verkiezingsprogramma over de energietransitie

Het CDA wil ‘zeer actief aan de slag blijven’ om ervoor te zorgen dat Nederland het klimaatdoel van 2050 haalt; 95 minder CO2-uitstoot ten opzichte van 1990. De partij steunt landelijk onderzoek naar kernenergie en zet in op zonnepanelen op de daken en huisisolatie. De benodigde investeringen moeten van de overheid komen. Het CDA wil geen hogere kosten voor Castricummers. De partij is ook geen voorstander van het doorzetten van aardgasvrije-wijkplannen, die Bon op dit moment niet haalbaar noemt. Nieuwsuitcastricum.nl schreef vorig jaar als eerste dat de gemeente het experiment staakte om huizen van het gas af te halen.

Het CDA wil vergroening van de openbare ruimte, waterdoorlatende tegels, schuine stoepranden en meer ‘klimaatadaptieve elementen’ in het gemeentebeleid voor nieuwbouwplannen opnemen. Ook pleit de partij voor ‘fors meer’ bomen in Castricum. Al erkent het dat er niet overal in het straatbeeld plek is voor meer bomen.

Te duur zwembad en ouderenwethouder

Het CDA vindt dat de gemeente in vergelijking met andere sportprojecten te veel gaat investeren in het nieuw te bouwen zwembad op Noord-End. Ook denkt de partij dat de verwachtingen van het aantal zwembadbezoekers te hoog zijn ingeschat. Het CDA wil niet dat de gemeente investeert in een commerciële bioscoop, wel is het voorstander van een niet-commercieel filmhuis, bijvoorbeeld in Nieuw Geesterhage. De partij wil dat de gemeente investeert in het bouwen van openbare toiletten.

Het CDA is voorstander van een hospice in de gemeente Castricum. Ook pleit het CDA voor een ‘wethouder voor het lokale seniorenbeleid.’ Navraag bij lijsttrekker Bon leert dat de partij geen aparte wethouder voor ouderen wil, maar graag ziet dat één van de nieuwe wethouders zich extra gaat richten op senioren.

CDA Castricum verkiezingsprogramma: tunnel bij het treinstation

Het CDA wil het fietspad langs het Alkmaardermeer doortrekken naar het noorden, een mooier kantoor bouwen bij de pont van Akersloot en wandelpaden aanleggen tussen Limmen en Akersloot en in Akersloot. 

Het CDA is voorstander van meer 30km-autozones – maar zonder wegobstakels. Om het verkeersoponthoud bij de spoorovergang op de Beverwijkerstraatweg op te lossen, pleit het CDA voor een ‘verlengde tunnel onder het spoor richting het station’.

Het CDA wil geen fusie met de BUCH-gemeenten; Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Als het aan de partij ligt, stijgt de OZB (onroerendezaakbelasting) niet meer dan de prijsindex.

In de komende weken publiceert nieuwsuitcastricum.nl vergelijkbare artikelen over de verkiezingsprogramma’s van de andere partijen.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts