Het verkiezingsprogramma van De VrijeLijst (2022) uitgelegd

De VrijeLijst verkiezingsprogramma
Links lijsttrekker Ron de Haan. Foto: De VrijeLijst

Nieuwsgierig naar het verkiezingsprogramma van De VrijeLijst, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022? Deze website heeft het verkiezingsprogramma doorgenomen en publiceert een samenvatting inclusief toelichting van de lijsttrekker.

De VrijeLijst heeft géén traditioneel verkiezingsprogramma dat je als Word-bestand of pdf kunt lezen, bevestigt lijsttrekker Ron de Haan desgevraagd aan nieuwsuitcastricum.nl. In plaats daarvan gebruikt de politieke partij zijn website, waarop het standpunten en inzichten deelt. De komende weken wordt de website aangevuld met extra informatie.

Ik, journalist Rens Blom, baseer onderstaand artikel op de website van De VrijeLijst van 4 februari. Beschouw mijn artikel als een aanvulling die je kunt gebruiken om te bepalen of De VrijeLijst bij jouw idealen past. De VrijeLijst heeft op dit moment 2 van de 25 zetels in de gemeenteraad.

Een autoluwe Dorpsstraat

Als het aan De VrijeLijst ligt, gaat het gemeentebestuur ideeën uitwerken over de toekomst van het strand. ‘Veel van die ideeën, zoals verbetering van de strandopgang, zullen ook veel geld kosten. Dat mag, vinden wij.’ Wat De VrijeLijst ook graag ziet gebeuren, zijn diensten en concerten in de kerk in het Dorpshart. Een rondje om de kerk moet gaan aansluiten bij het winkel- en horecahart van Castricum, ook door de Dorpsstraat autoluw te maken. De VrijeLijst is van mening dat een autoluwe Dorpsstraat de doorgaande weg veiliger en mooier wordt.

Duurzaamheidsfonds

De partij vindt het belangrijk dat inwoners en de gemeente ‘voortdurend met elkaar in gesprek zijn over veranderingen in onze woon- en leefomgeving’. Bijvoorbeeld over de toekomst van het Kooiplein, dat volgens De VrijeLijst een ‘toekomstbestendige functie verdient’. De VrijeLijst ziet verder liever dat mensen elkaar aanspreken op hun gedrag in plaats van dat cameratoezicht en handhavers de veiligheid moeten bewaken. Wel is de partij voorstander van camera’s bij het treinstation en in winkels. Ook wil De VrijeLijst graag een lokaal duurzaamheidsfonds starten dat inwoners (financieel) helpt met de energietransitie. De heffingen moeten niet omhoog, aldus de verkiezingstekst.

De VrijeLijst zegt zich te gaan verzetten ‘wanneer open landschap en groene rafelranden, zoals het dorpsgezicht van Limmen, dreigen te verdwijnen.’ Ook belooft de partij ‘op te komen voor de belangen van agrariërs die biologisch boeren’ en pleit het voor slimmere nieuwbouw in de dorpskernen in plaats van flink bouwen op landbouwgrond.

Treinstation en -spoor verplaatsen

In 2010 stelde De VrijeLijst voor om het treinspoor te verplaatsen naar langs de N203 en een ondergronds treinstation te bouwen op de kruising van de Zeeweg. Dat plan werd toen afgewezen. Onlangs diende een groep burgers een vergelijkbaar plan in met de naam De Groene Variant. De VrijeLijst noemde dat plan ‘op zijn minst interessant’ en vindt dat de geraamde kosten van zo’n tweehonderd miljoen euro ‘eigenlijk wel meevallen’ omdat het voordelen op de lange termijn ziet voor de bereikbaarheid van scholen, sport- en bedrijventerrein, campings en woningen. De Groene Variant is eind vorig jaar geruisloos van het toneel verdwenen toen duidelijk werd dat een meerderheid van de gemeenteraad niet zou instemmen met een serieus onderzoek naar de haalbaarheid van het idee.

De VrijeLijst verkiezingsprogramma over wonen

De VrijeLijst is een ‘warm voorstander’ van een haalbaarheidsonderzoek naar het veranderen van sportpark Cloppenburgh in Akersloot. Verschillende verenigingen willen samen optrekken en een overdekte hal aan het sportpark toevoegen. De gemeente kan zo’n onderzoek uitvoeren in co-regie met de verenigingen, stelt De VrijeLijst voor. Grond die door zo’n samenvoeging vrijkomt, kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor woningbouw.

Scholen

De VrijeLijst wil het Supreme College – nu gevestigd in de Maranathakerk – graag behouden. Mogelijk kan de school verhuizen naar het terrein op Dijk en Duin, oppert de partij. Of kan die omgeving ruimte bieden aan basisonderwijs in Bakkum. De VrijeLijst ziet graag een Integraal Kindcentrum (IKC) aan de Koekoeksbloem en een aan de Vondelstraat en/of Professor Winklerlaan. Wel staat de partij open voor suggesties voor betere locaties.

Sobere zwemvoorziening

Het nieuw te bouwen zwembad op sportpark Noord-End moet volgens De VrijeLijst ‘sober, doelmatig en efficiënt’ worden. De partij waarschuwt indirect voor (burger)initiatieven met een hoger prijskaartje voor de gemeentekas.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts