Het verkiezingsprogramma van Forza Castricum (2022) uitgelegd

forza castricum verkiezingsprogramma
Forza Castricum-lijsttrekker Ralph Castricum

Nieuwsgierig naar het verkiezingsprogramma van Forza Castricum, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022? Deze website heeft het verkiezingsprogramma doorgenomen en publiceert een samenvatting inclusief toelichting van de lijsttrekker.

Het verkiezingsprogramma van Forza is alleen op de eigen website te lezen. Ik, journalist Rens Blom, heb het programma doorgenomen en vervolgens koffie gedronken met lijsttrekker Ralph Castricum voor een toelichting op mijn vragen. Forza heeft nu 1 van de 25 zetels in de gemeenteraad en hoopt er met de verkiezingen 4 te veroveren.

Gekozen burgemeester

Forza ziet graag dat de nieuwe burgemeester democratischer en transparanter gekozen wordt, met bijvoorbeeld een grotere rol voor de gemeenteraad. Wil je weten hoe een burgemeester nu gekozen wordt? De Rijksoverheid heeft er een duidelijke infographic van gemaakt, die je hier downloadt. Het selectieproces is nu grotendeels geheim, met name voor inwoners.

Generatiewoningen en sociale huur stimuleren

Er mogen in Castricum meer generatiewoningen gebouwd worden, aldus Forza. Wat bedoelt de partij daarmee? Lijsttrekker Castricum licht toe: “denk aan hofjes met woningen voor jongeren en ouderen, die zo gemengd kunnen wonen. Bijvoorbeeld zoals aan het Kortenaerplantsoen (Google Maps).

Forza ziet ruimte voor generatiewoningen aan de ‘rafelranden’ van de gemeente, bijvoorbeeld het terrein naast het Jac. P. Thijsse College, bij de schietvereniging. De partij pleit voor minimaal dertig procent sociale huurwoningen bij nieuwprojecten en wil Castricummers voorrang geven bij sociale huur- en koopwoningen.

Forza Castricum verkiezingsprogramma: tegen coronamaatregelen

Als er één politieke partij in Castricum tegen de coronamaatregelen is, is het Forza. De partij wijdt er een heel hoofdstuk in zijn verkiezingsprogramma aan en wil onder andere volledig stoppen met de QR-codes die toegang verschaffen tot evenementen. Ook wil Forza meer financiële steun voor door corona getroffen ondernemers en hen ‘zelf de ruimte geven te bepalen hoe zij met corona omgaan.’

Minder externe expertise

De gemeente Castricum mag van Forza minder externe bureaus en andere partijen inhuren voor bijvoorbeeld onderzoeken. ‘Het gaat immers om belastinggeld’, zegt Ralph Castricum. Hij wil ook dat er kortere deadlines en termijnen komen voor gemeentelijke vergunningsaanvragen en -projecten. Forza pleit ook voor een verkiezingsakkoord op basis van hoofdlijnen, geen ‘dichtgetimmerd’ akkoord.

Geen standpunt over de spoorovergangen

Opvallend aan het verkiezingsprogramma is dat Forza niet aangeeft wat het met de spoorovergangen in Castricum wil doen. Veel partijen spreken een voorkeur uit voor een plan om de verkeersdrukte tegen te gaan. Er zijn meerdere plannen, onder andere voor de drukke Beverwijkerstraatweg. ‘Wij zien door de bomen het bos niet meer, dus we schrijven er bewust niets over’, licht Castricum desgevraagd toe. ‘We waren enthousiast over de Groene Variant, om het spoornet te verplaatsen naar langs de N203 en daar een nieuw treinstation te bouwen.’ Dat idee is een paar maanden geleden afgeschoten door de gemeenteraad.

Tegen autoluwe Dorpsstraat, voor meer camera’s

Als het aan Forza ligt, blijft de Dorpsstraat zoals ‘ie is: zes dagen per week toegankelijk voor autoverkeer. ‘De markt op vrijdag is nuttig, maar een autoluwe Dorpsstraat steunen wij niet’, zegt Castricum.

Forza wil graag meer cameratoezicht rondom het treinstation, bij de kroegen en misschien ook bij Geesterduin. In Geesterduin moet sowieso een openbaar toilet komen, zegt de partij. Toiletten in andere dorpskernen zijn ook een optie. Daarnaast pleit Forza ervoor om handhavers (boa’s) niet meer in te zetten als ‘boetemachines’ maar om ze meer te laten handhaven. Qua handhaving wil de partij ook meer politieaanwezigheid tijdens uitgaansnachten, vooral bij het treinstation.

De partij is voorstander van meer losloopgebieden voor honden, ook in Akersloot en Limmen.

Lokale bedrijven voorrang geven

Een interessant standpunt is dat Forza lokale bedrijven een voorrangspositie wil geven als de gemeente uitgaven moet doen. Lijsttrekker Castricum moet even nadenken als hij naar voorbeelden gevraagd wordt. Uiteindelijk: ‘als de gemeente besluit om haar wagenpark te vervangen door elektrische auto’s, dan lijkt het mij logisch dat de gemeente die auto’s bij lokale autodealers koopt.’

Kritisch op statushouders

Forza is uiterst kritisch op hoe de gemeente statushouders huisvest; asielzoekers die een verblijfvergunning gekregen hebben en daarom recht hebben op woonruimte. Van Forza moet de gemeente Castricum niet meer statushouders opnemen dan de wettelijk verplichte huisvestingsopgave, om maar een punt te noemen. Ook is de partij fel tegen het openen van een asielzoekerscentrum in Castricum – mocht het daar ooit van komen.

Klimaatbeleid naar de prullenbak

Meer oplaadpalen voor elektrische auto’s zijn volgens Forza niet nodig: de partij wil dat rijden op fossiele brandstoffen de norm blijft.

Sowieso kan het hele klimaatbeleid van de overheid de prullenbak in, aldus Forza. De partij wil af van alle beperkingen rondom CO2 en stikstof, is erop tegen dat nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting opgeleverd worden en wil niet dat de veestapel gehalveerd wordt. Maatregelen die overigens door de Rijksoverheid ingevoerd zijn en waar de gemeente Castricum naar moet luisteren.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts