Exclusief: gemeente wil tientallen statushouders huisvesten in voormalige John Deere-showroom in Bakkum

stetweg 37 in Bakkum
De voormalige showroom gezien vanaf de weg. Afbeelding: Google Streetview

De gemeente Castricum onderzoekt of het mogelijk is om tijdelijk circa twintig statushouders te huisvesten in de voormalige John Deere-showroom aan de Stetweg 37 in Bakkum. Dat pand staat al jaren leeg, terwijl de eigenaar werkt aan een plan om er een supermarkt met appartementen te bouwen.

In overleg met de eigenaar heeft de gemeente besloten om ‘de mogelijkheden te onderzoeken dit pand tijdelijk in te zetten voor het huisvesten van circa twintig statushouders’, zo schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan direct omwonenden. Nieuwsuitcastricum is in het bezit van deze brief.

Een statushouder is een voormalige asielzoeker, die een verblijfsvergunning gekregen heeft en dus officieel Nederlands inwoner is. De Rijksoverheid bepaalt halfjaarlijks hoeveel statushouders een gemeente moet huisvesten. Castricum loopt tientallen personen achter met die taakstelling en zoekt – onder toenemende politieke druk – daarom naarstig naar grotere locaties die meerdere personen kunnen huisvesten.

Statushouders in Bakkum?

De voormalige showroom met John Deere-voertuigen aan de Stetweg in Bakkum is zo’n locatie. De gemeente laat de komende tijd onderzoeken of het pand, dat volgens het college grotendeels leeg staat, geschikt is voor de huisvesting van statushouders. Vorige week meldde deze website op basis van een brief van het college dat het de bedoeling is om ‘mobiele units’ in het pand te plaatsen. Destijds was nog niet bekend om welk pand het ging.

De gemeente zegt direct omwonenden te informeren zodra duidelijk is of de showroom gebruikt kan worden als huisvestinglocaties. Als dat het geval is, volgt er een inloopbijeenkomst om meer informatie te verstrekken. De gemeente maakt in de brief niet duidelijk hoe lang zij statushouders wil huisvesten in het pand.

Het ligt voor de hand dat de huisvestingsmogelijkheid stopt zodra de eigenaar kan beginnen met de sloop van het pand ten behoeve van nieuwbouw. De eigenaar, Dreef Beheer, probeert al jaren toestemming te krijgen voor de bouw van een nieuwe Dekamarkt-supermarkt met erboven appartementen. De gemeenteraad heeft medio 2021 toestemming gegeven (pdf) voor één extra supermarkt met woningen in Castricum of Bakkum, maar daarna is het erg stil gebleven.

Andere huisvestinglocaties

De gemeente Castricum heeft meer huisvestinglocaties voor statushouders op het oog. Zo komen er later dit jaar honderd flexwoningen naast sportcentrum de Bloemen, waarvan dertig procent vrij komt voor statushouders. De voormalige Montessorischool in Castricum gaat ook op de schop om er zo’n dertien statushouders te huisvesten – tot de school plaatsmaakt voor tientallen nieuwe appartementen.

De gemeente plaatst ook statushouders in kamers in Antonius (Bakkum) en werkt met twee andere eigenaren om respectievelijk circa honderd en veertig flexwoningen te realiseren. Deze twee locaties zijn nog geheim – de gemeente zegt ‘binnenkort’ informatie te verstrekken.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
2 comments
  1. De spreidingswet gaat over asielzoekers. Dit gaat over statushouders (mensen die mogen blijven). Die taakstelling ogv spreidingswet komt er straks bovenop. Het raadsvoorstel, over o.a. locaties, staat op website van de raad en wordt 29-2 besproken. Ik denk dat je m.n. naar wethouder Slettenhaar moet kijken. Die weet al 2 jaar dat er dit jaar 102 statushouders, die tot nu toe namens Castricum in de Picassolaan werden opgevangen, nu door castricum zelf moeten worden opgevangen. Samen met de bestaande taakstelling t/m eerste halfjaar 2024 van 68 statushouders, zijn dat 170 mensen. Er worden nu noodoplossingen gezocht en dan straks tijdelijke woningen. Maar richting raad is gezegd dat de tijdelijke woningen voor 1/3 voor statushouders zijn. Rest voor spoedzoekers en onder 23. Dus m.i. voorlopig niet genoeg huisvesting voor deze mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts