Zeepkistsessie Castricum: deze ideeën passeerden de revue

zeepkistsessie Castricum
De zeepkistsessie in Castricum. Foto: GroenLinks Castricum

In Castricum vond vorige zondag een zeepkistsessie plaats. Op zo’n bijeenkomst stappen mensen op een zeepkist om een idee of inzicht te delen, bedoeld om anderen te inspireren. Deze ideeën passeerden de revue.

De zeepkistsessie in het café van sportcentrum De Bloemen is georganiseerd door de lokale afdelingen van PvdA en GroenLinks. Enkele tientallen leden van de twee partijen zijn om 16:00 bij de aftrap aanwezig, onder wie een handvol gemeenteraadsleden van de partijen. Politieke posters sieren de ruimte, waar iemand ook een Oekraïense vlag heeft neergezet. In twee uur tijd stappen totaal elf mensen de zeepkist op, in dit geval een bierkrat.

Deelauto en voedselbank

Een mede-initiatiefnemer van het Herenboerenconcept trapt af. Hij werkt aan een boerderij waarop tweehonderd inwoners van de gemeente duurzaam hun eigen voedsel gaan verbouwen, en hij zoekt nog geïnteresseerden. De tweede spreker is een inwoonster die enthousiast vertelt over haar (veelal positieve) ervaringen met deelauto’s in Castricum, in beheer van de verduurzamingsstichting CALorie. Ze krijgt bijval van een andere aanwezige die ook zo’n deelauto gebruikt, maar binnenkort een paar dagen op vakantie gaat en daar waarschijnlijk geen deelauto voor gebruikt omdat de trein goedkoper is.

Ook een vrijwilligster van de lokale voedselbank neemt het woord. Ze vraagt aandacht voor het toenemende aantal Nederlanders dat door de torenhoge inflatie gebruik moet maken van voedselbanken. In Castricum valt het nog mee, zegt ze desgevraagd. Hier merkt de voedselbank nog geen serieuze stijging van het aantal aanvragen.

Hospice in Limmen

Een andere Castricumse inwoonster deelt haar (positieve) ervaringen over het opvangen van een Oekraïense vluchteling, waar de vijfde spreker een update geeft over het plan om een hospice in Limmen te bouwen. Het gemeentebestuur staat volgens de mede-initiatiefnemer enthousiast tegenover een hospice in de gemeente, want daar ontbreekt het nu aan. Mensen die hun laatste levensfase ingaan, moeten nu uitwijken naar een hospice in bijvoorbeeld Egmond en Beverwijk. Maar die hebben niet altijd plek, claimt de spreker. Of er daadwerkelijk een hospice in Limmen komt, is nog niet zeker. ‘De gemeente moet nog een aantal stappen nemen voordat zij tegen ons kan zeggen dat wij door kunnen gaan. Wij hopen nog dit jaar een antwoord te krijgen van de gemeente. Als wij door mogen gaan, willen wij via publiciteit in de media onder andere vrijwilligers werven voor het hospice.’

Sprekers tijdens de zeepkistsessie in Castricum krijgen een minuut of vijf om hun verhaal te doen en vragen uit de zaal te beantwoorden. Die zijn er bij elke spreker, en teveel om voor het hele publiek te beantwoorden. De meeste vragen worden daarom aan de bar beantwoord, wat de zeepkistsessie ook een interessante netwerkbijeenkomst maakt. Een met open bar en bittergarnituur, op rekening van PvdA en GroenLinks.

Zeepkistsessie Castricum: een kunststichting

Ook een mede-initiatiefnemer van een nieuwe stichting neemt het woord. De stichting, die Kunst in Castricum heet, gaat binnenkort naar de notaris en heeft als doel kunst in de openbare ruimte van de gemeente te bevorderen. Zowel tijdelijke als permanente kunst, en door bestaande kunst te verbeteren en nieuwe kunst voor te stellen. ‘Want valt op? Sinds 2000 zijn er eigenlijk geen kunstwerken bijgekomen in Castricum, op een mozaïeken bank tegenover het station na. Wij vinden dat het hoog tijd wordt om Castricum te verrijken met nieuwe kunst.’ Zo wil de stichting voorstellen om sommige kunstwerken te herstellen, om andere locaties voor te stellen voor sommige kunstwerken en een beeldplan maken. In dat beeldplan wil de stichting duidelijk maken welke locaties er in Castricum toe doen en daarom verrijkt kunnen worden met tijdelijke of permanente kunst. ‘Wij beperken ons als stichting niet. We pleiten bijvoorbeeld voor exposities, tentoonstelling en vaste nieuwe kunst. We willen fondsen werven, mensen betrekken bij onze plannen en de samenwerking opzoeken met andere organisaties.’

Lees ook mijn interview met cultuur-wethouder Valentijn Brouwer, die ook voorstander is van meer kunst in de gemeente.

Dat komt goed uit, pakt Edgar Nijman door. Hij klimt de bierkrat op en stelt zichzelf voor als de cultuurcoach van Castricum, een functie die hij sinds 1 maart bekleedt. Nijman zegt zich dagelijks in te zetten voor het verbeteren van kunst in de gemeente, en was recent onder andere betrokken bij de organisatie van het Smaakmakers-festival in het Dorpshart van Castricum. Of de stichting Kunst in Castricum kan rekenen op een financiële bijdrage van de gemeente valt te bezien. Nijman: Geld is er over het algemeen namelijk niet voor kunst en cultuur, maar samenwerken kan wel.’ De aanwezigen beginnen te lachen. ‘Het is toch zo?’, reageert Nijman. ‘Maar er zijn wel subsidieregelingen waar ik je graag bij help.’

Klimaatverandering

Andere sprekers op de zeepkistsessie zijn een vrijwilliger bij Timmerdorp Castricum (die andere Castricummers enthousiast wil maken voor het evenement) en een uit China gevluchte meneer die vertelt hoe blij hij is dat hij al zo’n twintig jaar in Castricum woont, inmiddels met zijn gezin. Niet geheel onverwachts op een bijeenkomst van linkse partijen zijn er ook sprekers die aandacht vragen voor klimaatverandering. Een zelfbenoemd ‘klimaatburgemeester’ roept het publiek op om een dag later, op maandag 12:00, tijdens het luchtalarm op de grond te gaan liggen voor het treinstation van Castricum. ‘Er moet actie plaatsvinden want de nood is hoog.’ En een mevrouw brengt graag onder de aandacht dat er op 5 november een campagne plaatsvindt tegen Schiphol.

Heb je wat opgestoken van dit verslag? Je kunt mij bedanken door een zelfgekozen bedrag als donatie via Tikkie over te maken. Dank voor je waardering.

Elke zondagochtend een overzicht van écht lokaal nieuws in je e-mail? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief. Let erop dat je de stappen volgt en de bevestiging in je e-mail afrondt.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts