Exclusief: zo moeten de appartementen boven Teer eruit komen te zien

Een impressie van het beoogde eindresultaat, via een gelekt document

Het hoekpand aan de Dorpsstraat 62A in Castricum waar makelaar Teer op de begane grond gevestigd is, krijgt mogelijk een nieuwe uitstraling en invulling. De oprichter van het makelaarskantoor wil twee verdiepingen kantoorruimte namelijk verbouwen tot luxe appartementen. In dit artikel lees je meer over die appartementen boven Teer en zie je impressies van het beoogde eindresultaat. 

De aanvraag bij de gemeente Castricum om de kantoorruimten te verbouwen tot appartementen (pdf) is gedaan door Robin van Andel, oprichter van Teer. Bij de aanvraag horen verschillende documenten, waaronder bouwtekeningen en artist impressions van hoe de appartementen er uiteindelijk uit komen te zien. Deze documenten zijn in handen gekomen van nieuwsuitcastricum.nl. Van Andel bevestigt de echtheid van de documenten maar geeft aan dat het op dit moment niet zeker is of de verbouwing daadwerkelijk plaats gaat vinden. De gemeente moet namelijk nog inhoudelijk reageren op zijn aanvraag.

De rol van de Rabobank

Als de gemeente positief staat tegenover een verbouwing, wil Van Andel om tafel met buurtbewoners, waaronder die van het complex De Oude Doorrijstal. De twee appartementen verrijzen namelijk in dit pand, zoals dat twintig jaar geleden al de bedoeling was. Omdat er destijds te weinig vraag was naar appartementen en de aannemer van het complex tijdens de bouw failliet ging, sprong de Rabobank financieel bij en werd er besloten om in plaats van twee appartementen twee verdiepingen kantoorruimte te realiseren. Dat blijkt uit gesprekken die deze website voerde met betrokkenen en inzage in de verkoopbrochure uit 2003.

Nog niets getekend

Twintig jaar later wil BPD, een dochteronderneming van de Rabobank, de twee verdiepingen aan Van Andel verkopen zodat hij er appartementen van kan maken. De Rabobank heeft een cruciale rol in de ontwikkeling van de appartementen, want het bedrijf heeft volgens ingewijden twintig jaar geleden bij de koop een meerderheid in de splitsingsakte van het appartementencomplex geworven. In die dominante positie is de Rabobank niet alleen mede-eigenaar van het complex, maar ook de enige mede-eigenaar die ontwikkelingen kan tegenhouden. De gemeente Castricum kan dit natuurlijk ook. Van Andel tekent daarom pas een koopcontract met BPD als de gemeente akkoord is, vertelt hij desgevraagd aan deze website.

Appartementen boven Teer

Blokkeert de gemeente de verbouwing, dan koopt Van Andel de verdiepingen niet. In beide gevallen blijft makelaar Teer op de begane grond gevestigd. Bij goedkeuring van de gemeente komen de twee appartementen recht boven Teer, op de eerste en tweede verdieping van het pand. Beide appartementen hebben een woonoppervlakte van 124 vierkante meter en een dakterras van 14,4 vierkante meter. De dakterrassen, recht boven elkaar, bieden uitzicht op de Dorpsstraat en kijken uit op hotel Het Oude Raadhuis. Om die dakterrassen te realiseren, moet de aannemer een groot gedeelte van de gele gevel verbouwen. De artist impressions maken het verschil tussen de huidige situatie en beoogde situatie goed duidelijk.

De huidige situatie en het beoogde eindresultaat zoals uit een gelekt document

Beide appartementen krijgen een ruime woonkamer met open keuken, drie slaapkamers, een technische ruimte, een badkamer en een apart toilet. De bewoners bereiken hun appartementen via de bestaande voordeur van De Oude Doorrijstal. Desgevraagd geeft makelaar Van Andel aan dat de appartementen allebei rond de zevenhonderdduizend euro gaan kosten. De maandelijkse servicekosten zijn nog niet bekend, maar lijken neer te komen op honderden euro’s per maand. Een bewoner van een appartement in hetzelfde complex betaalt namelijk bijna tweehonderd euro per maand en woont op minder dan negentig vierkante meter. De twee nieuwe appartementen zijn veel groter.

Teer gaat de twee appartementen in de brede verkoop aanbieden, dus bijvoorbeeld via Funda. Wanneer dat gaat gebeuren is nog volstrekt onduidelijk. Van Andel weet namelijk nog niet of de gemeente Castricum akkoord gaat met zijn verbouwingsvoorstel. En zo ja, wanneer de verbouwing kan starten. Een eventuele opleveringsdatum is daarom niet vast te stellen.

Teer wil het leegstaande kantoor verbouwen tot appartementen. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Opvang van Oekraïners

Naast het hoekpand waar Teer in gevestigd is, staat een voormalig Rabobank-kantoor dat ook in handen is van BPD. Het vastgoedbedrijf heeft in april een overeenkomst met de gemeente Castricum gesloten om het pand te verbouwen tot een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Zij kunnen er maximaal drie jaar wonen. Daarna gaat het pand naar verwachting tegen de vlakte om ruimte te maken voor nieuwbouw.

De sluis op de begane grond tussen het appartementencomplex (links) en het Rabobank-kantoor. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Het trappenhuis van het hoekpand en het voormalige Rabobank-kantoor zijn verbonden via sluizen op de begane grond en eerste verdieping. Die zijn buiten werking gesteld en worden bij de aanstaande verbouwing volledig gebarricadeerd om onderling bezoek onmogelijk te maken, vertelt Van Andel desgevraagd. Hij verwacht dat de sluizen bij de sloop van het voormalige bankgebouw verdwijnen.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts