Castricum gaat vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in voormalig Rabobank-gebouw

Rabobank castricum appartementen
Het voormalig Rabobank-kantoor begin 2022. Foto: Rens Blom/nieuwsuitcastricum.nl

De gemeente Castricum gaat vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in het voormalige Rabobank-gebouw aan de Dorpsstraat. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Andere ruimtes in het pand komen beschikbaar voor lokale ondernemers en/of maatschappelijke doeleinden.

Het sinds 2021 leegstaande Rabobank-kantoor gaat maximaal drie jaar onderdak bieden aan vrouwen en kinderen uit Oekraïne, meldt het college in een brief (pdf) aan de gemeenteraad. Er komen zeventien kamers in het gebouw voor een niet nader genoemd aantal personen. De benodigde huurovereenkomst is door de gemeente gesloten met BPD, dat onderdeel is van de Rabobank.

Update 4 juli: inmiddels is duidelijk dat BPD het pand verkocht heeft aan Biesterbos Groep, een lokale vastgoedinvesteerder. De gemeente Castricum doet nu dus zaken met Biesterbos Groep. Het artikel is hierop aangepast.

De opvang van Oekraïners komt niet uit de lucht vallen. Deze website schreef in juli 2022 al over het plan van de gemeente om Oekraïense vluchtelingen te huisvesten in het oude Rabobank-kantoor.

Huur is een risico

Het voormalige Rabobank-kantoor in Castricum moet verbouwd worden voordat het ruimte kan bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente geeft de verbouwingsopdracht en de Rijksoverheid vergoedt deze kosten. Zo kost de ontwikkeling de gemeente Castricum geen geld. Wel is er een risico wat betreft de huur. De Rijksoverheid vergoedt de huur van deze vorm van opvang namelijk via een speciale regeling die tot 2024 loopt. Het is op moment van schrijven nog niet bekend of de regeling langer gaat gelden. Zo niet, dan loopt de gemeente Castricum het risico dat zij de huur zelf moet betalen aan Biesterbos Groep.

Hoe lang de verbouwing gaat duren en wanneer de vluchtelingen hun intrek kunnen nemen in het pand is nog niet duidelijk. Deze website heeft de gemeente om meer informatie gevraagd en werkt dit artikel bij als deze vragen beantwoord zijn.

Lokale ondernemers

Een deel van het oude Rabobank-pand blijft beschikbaar voor andere verhuurtypen, zo staat in de gemeentelijke brief. Zo kunnen lokale ondernemers, inclusief startups, ruimtes op de begane grond huren. ‘Ook wordt er gekeken of bepaalde ruimtes nog kunnen worden gebruikt voor maatschappelijke doeleinden (gemeenschappelijke ruimtes)’, aldus de brief. In een brief die een paar dagen later bij omwonenden bezorgd is, schrijft de gemeente: ‘Naast deze opvang voor Oekraïense vrouwen en kinderen wordt een zestal tijdelijke werkkamers en een aantal vergaderruimtes ingericht, die op verzoek gebruikt kunnen worden door bijvoorbeeld (startende) ondernemers of studenten uit de gemeente Castricum.’

Inloopavond

Hoewel het besluit al door het college genomen is, organiseert de gemeente op een onbekend moment wel nog een inloopavond voor alle inwoners van Castricum. Direct omwonenden en bedrijven hebben rond 28 april een brief ontvangen over de tijdelijke opvang. Deze website heeft de brief kunnen lezen. In de brief staat dat de gemeente nog geen datum voor de inloopavond heeft. Als die bekend is, ontvangen inwoners een uitnodigingsbrief. Op de inloopavond krijgen inwoners een indruk van de tijdelijke indeling van het gebouw, kunnen zij vragen stellen aan de projectleider van de gemeente en kunnen zij eventuele interesse in het gebruik van een werkruimte kenbaar maken.

Er zijn meer opvanglocaties voor Oekraïners in Castricum. Onder andere op camping de Boekel, flexwoningen aan de Puikman en het Paulusgebouw in Limmen.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts