Hoorne Vastgoed tekent bezwaar aan tegen bouw Eerste Kwartier

bestemmingsplan Eerste Kwartier
Zo komt Eerste Kwartier eruit te zien. Afbeelding via de projectontwikkelaar

De bouw van het appartementencomplex Eerste Kwartier bij Geesterduin loopt maanden vertraging op omdat Hoorne Vastgoed bezwaar heeft aangetekend bij de Raad van State. Het vastgoedbedrijf is tegen het nieuwbouwplan omdat het liever een groter nieuwbouwproject op deels dezelfde grond wil ontwikkelen.

Dat vertelt de directeur van Hoorne Vastgoed in gesprek met nieuwsuitcastricum.nl. Makelaar Hopman, dat de 24 appartementen deze maand wilde verkopen, reageert teleurgesteld op het bezwaar.

Meer dan 600 geïnteresseerden in Eerste Kwartier

De gemeenteraad van Castricum is eerder dit jaar akkoord gegaan met de wijziging van het bestemmingsplan van Detailhandel naar Wonen, waarna ook de Omgevingsvergunning voor de bouw van het appartementencomplex verleend werd. Eerste Kwartier moet verrijzen aan de Soomerwegh, op de locatie waar nu een sportschool staat

Adri Hopman van makelaarskantoor Hopman is verantwoordelijk voor de verkoop van de 24 appartementen in drie prijsklassen. Voor het eerst wordt duidelijk hoeveel interesse er in het nieuwbouwcomplex is. Meer dan zeshonderd mensen hebben zich tot dusver gemeld, vertelt Hopman aan nieuwsuitcastricum.nl. De geïnteresseerden – waar de auteur van dit artikel als woningzoekende ook deel van uitmaakt – kregen op 11 september een nieuwsbrief met slecht nieuws: de sloop van de sportschool en de bouw van het appartementencomplex is tot nader order uitgesteld omdat de Raad van State een bezwaar van Hoorne Vastgoed en Vomar gaat behandelen. Hopman verwacht een vertraging van zes maanden en stelt daarom ook de verkoop van de appartementen uit tot de rechter een besluit genomen heeft.

Waarom Hoorne Vastgoed bezwaar heeft tegen Eerste Kwartier

Hoorne Vastgoed is een zusterbedrijf van de Vomar en eigenaar van veel winkelpanden in Geesterduin. Vomar, Hema, Zeeman, Albert Heijn en meer winkels huren van Hoorne Vastgoed, dat vorig jaar ook betrokken was bij de renovatie van het uiterlijk van het winkelcentrum. “Vooropgesteld vinden wij het vervelend dat wij bezwaar moeten maken tegen Eerste Kwartier”, zegt Paul van der Eng, algemeen directeur van Hoorne Vastgoed in gesprek met nieuwsuitcastricum.nl. “Want ook wij zien de grote woningnood in Castricum en pleiten voor de bouw van meer woningen.”

Waarom houdt het vastgoedbedrijf dan een nieuwbouwplan tegen waar vijf jaar aan gewerkt is en dat de steun van omwonenden en de gemeente heeft? Een terechte vraag, beaamt Van der Eng. Een uitgebreide toelichting volgt en is als volgt samen te vatten: Hoorne Vastgoed vindt dat het appartementencomplex te dicht op de hellingbaan (naar het parkeerdek van het winkelcentrum) komt, te weinig parkeerplaatsen krijgt en de komst van andere nieuwbouw lastiger maakt.

Hoorne Vastgoed wil 190 woningen realiseren

Gevraagd naar welke andere nieuwbouw hij bedoelt, geeft Van der Eng aan dat Hoorne Vastgoed plannen heeft om 190 woningen (waarvan dertig procent sociale huur) aan de Soomerwegh te realiseren. Die plannen verkeren nog in een vroeg stadium, dus de directeur wil er nog niet veel over kwijt. Wel dat Hoorne Vastgoed het grotere nieuwbouwcomplex eventueel samen wil ontwikkelen met Wim van Vliet, de drijvende kracht achter Eerste Kwartier. Van der Eng wil – terwijl de Raad van State het bezwaar tegen Eerste Kwartier behandelt – graag weer om tafel met Van Vliet om tot één groter nieuwbouwplan te komen. Een plan waarbij appartementen verder weg komen te staan van de hellingbaan en met meer parkeerplaatsen.

Eerste Kwartier-initiatiefnemer wil door

Maar Van Vliet wil niet terug naar de tekentafel, zegt makelaar Hopman namens zijn opdrachtgever. “Van Vliet heeft een plan ingediend dat de goedkeuring heeft van de voltallige gemeenteraad en de aannemer staat klaar om te beginnen. Wij willen Eerste Kwartier zo snel mogelijk opleveren omdat er veel vraag naar woningen is. Wij willen niet vergaderen over een ander plan dat nog jaren op zich laat wachten.”

De argumentatie van Hoorne Vastgoed dat Eerste Kwartier toekomstige nieuwbouw in de weg zit, snijdt volgens Hopman geen hout. “Eerste Kwartier verrijst in de hoek met het Raadhuisplein op de plek waar al een gebouw (een sportschool, red.) staat en met de hellingbaan als afscheiding. Hoe blokkeert dat eventuele andere nieuwbouw?” Als ik die vraag aan Hoorne Vastgoed-directeur Van der Eng voorleg, antwoordt hij dat hij liever gezamenlijk één groter nieuwbouwplan uitvoert. “Zo kunnen we in plaats van 24 woningen liefst 190 woningen inclusief tientallen sociale huurwoningen met een integrale uitstraling realiseren en het winkelcentrum versterken, wat heel Castricum ten goede komt.”

Omdat Van Vliet niet aan dit plan wil meewerken, zegt Van der Eng zich genoodzaakt te voelen om bezwaar te maken tegen Eerste Kwartier. Het plan is gericht op de korte termijn en houdt onvoldoende rekening met de lange termijn, betoogt de directeur van het vastgoedbedrijf.

‘Hoorne Vastgoed heeft geen poot om op te staan’

Makelaar Hopman bestrijdt dat en zet zijn vraagtekens van de aanpak van Hoorne Vastgoed. “Al vijf jaar zijn wij bezig met de ontwikkeling van Eerste Kwartier. En vlak voor de geplande bouw zetten zij plotseling druk met een bezwaar omdat ze vragen of wij mee gaan doen met hun plan. Wij willen dat niet en vinden dat Hoorne Vastgoed juridisch geen poot heeft om op te staan. Daarom zien we de behandeling bij de Raad van State met alle vertrouwen tegemoet.” Van der Eng meent dat zijn vastgoedbedrijf wel degelijk een punt heeft en zegt de uitspraak van de Raad van State te zullen respecteren.

Als de rechter besluit dat Eerste Kwartier gebouwd mag worden, kan Hopman naar eigen zeggen de volgende dag starten met de verkoop van het appartementencomplex. Voor de honderden geïnteresseerden geldt dat ze in ieder geval nog maanden geduld hebben voordat er antwoord komt op de vraag wat er met het Eerste Kwartier gaat gebeuren.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts