Bekijk en lees deze ideeën voor 150 woningen bij Geesterduin

ideeën woningen geesterduin
Een deel van de maquette. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Ontwikkelaar Hoorne Vastgoed heeft en zoekt ideeën om zo’n 150 woningen bij winkelcentrum Geesterduin in Castricum te realiseren. Het gaat om appartementen die op en rond het winkelcentrum gebouwd kunnen worden. Betrokken partijen gaan op een informatieavond in gesprek met geïnteresseerden.

De informatieavond komt een paar weken nadat Hoorne Vastgoed en de gemeente Castricum samen een intentieverklaring tekenden om woningen bij Geesterduin te bouwen. Dertig procent van de woningen moet een sociaal-label krijgen, dus sociale huur of sociale koop. Dat zou uitkomen op zo’n vijftig appartementen – waarover later meer.

De boodschap van Hoorne Vastgoed en de gemeente is in ieder geval duidelijk: een combinatie van wonen en winkelen bij Geesterduin moet het winkelcentrum aantrekkelijk houden en de woningnood in Castricum terugdringen. Als Geesterduin daadwerkelijk zo’n 150 woningen krijgt, is dat voorlopig het grootste nieuwbouwproject van Castricum. Later dit jaar gaat naar verwachting Zanderij Zuid in de verkoop, een nieuwbouwwijk met 103 woningen. Andere nieuwbouwprojecten zijn aanzienlijk kleiner. Reden genoeg voor nieuwsuitcastricum.nl om de informatieavond rondom ‘Geesterduin 2.0’ bij te wonen.

Maquette en stickers plakken

Op deze informatieavond komen enkele tientallen inwoners en ondernemers af, die in gesprek gaan met vertegenwoordigers van de gemeente Castricum, Hoorne Vastgoed, Kennemer Wonen en architectuur- en omgevingsontwerpers. De opkomst is volgens de organisatoren iets lager dan op de vorige informatieavond, in september. De organisatoren hebben onder andere een maquette mee die een indruk geeft van hoe Geesterduin 2.0 eruit kan komen te zien. Met nadruk op kan, want er is nog geen concreet ontwerpplan.

Om tot een ontwerpplan te komen, willen de betrokken partijen de input van omwonenden en winkeliers horen. Bijvoorbeeld over welke bouwstijlen zij wel en niet mooi vinden. Daarom staan er grote borden met uiteenlopende bouwstijlen en kunnen aanwezigen groene en rode stickers plakken bij stijlen die zij wel en niet vinden passen in de omgeving van Geesterduin. De meeste bezoekers plakken er aandacht op los. De vraag is hoe representatief de stickervellen zijn, want vrijwel alle bezoekers zijn vijftig jaar of ouder. De organisatoren delen dit aandachtspunt en bereiden plannen voor om ook jongere Castricummers te betrekken bij de vernieuwing van het winkelcentrum. Zo ging de wethouder van economische zaken deze week in gesprek met oudere leerlingen van het Bonhoeffercollege.

De maquette. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Ideeën voor 150 woningen bij Geesterduin

Het meest interessant op de informatieavond is de maquette. Die trekt veel aandacht omdat Hoorne Vastgoed met deze maquette voor het eerst een beeld schetst van hoe Geesterduin 2.0 eruit kan komen te zien. De ontwikkelaar heeft het idee om de meeste appartementenblokken (de blauwe blokjes) te bouwen aan de zijkanten van het winkelcentrum. Het complex krijgt in die vorm naar verwachting veelal drie verdiepingen boven de begane grond. Het nieuwbouwcomplex Eerste Kwartier, dat naast Geesterduin verrijst, telt evenveel verdiepingen. Hoorne Vastgoed vraagt via de maquette ook om de mening voor een vierde verdieping op sommige delen van Geesterduin. Niet alle omwonenden zien dit zitten, vertellen ze op de informatieavond.

Het dak van het winkelcentrum (roze afgebeeld op de maquette) staat ook op de planning voor een renovatie. De ontwikkelaar wil het dak verstevigen en stelt voor er een combinatie van een daktuin (voor bewoners) en parkeerdek (ook voor bewoners) van te maken. De meeste omwonenden vinden dat een goed plan.

Parkeren en BP tankstation

Bezoekers van Geesterduin kunnen volgens de maquette blijven parkeren op de bestaande parkeerplaatsen aan de kant van snackbar de Toren en tegenover de Blokker. Omdat er nieuwbouw gepland staat op het kleine parkeerterrein naast de visboer en Albert Heijn, stelt de maquette voor om een parkeergarage te bouwen onder de nieuwbouw.

De twee witte vlakken in het midden stellen het BP tankstation voor. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

De betrokken partijen willen graag extra parkeerplaatsen realiseren op de locatie van het BP tankstation. BP is eigenaar van deze grond en hoeft niet zo nodig weg. Hoorne Vastgoed zegt in gesprek te zijn met BP maar nog geen details te kunnen geven. Het is geen geheim dat Hoorne Vastgoed het tankstation graag ziet verhuizen om de locatie te herontwikkelen. De aanwezige architectuurontwerper hoopt hier ook op, want hij vermoedt dat er weinig interesse is in appartementen die zo dicht op een tankstation gebouwd worden.

Er is op de informatieavond ook aandacht voor het parkeren van fietsen bij Geesterduin. De organisatoren willen graag meer verspreide fietsen- en scooterstallingen rond het winkelcentrum bouwen. En hierbij rekening houden met het opladen van elektrische fietsen, de toename van grote (elektrische) bakfietsen en

Ruimte voor Corso?

Een opvallende toevoeging aan de maquette is een gele sticker met het logo van Corso, de dorpsbioscoop die aan de Dorpsstraat zit. Corso zoekt al jaren naar een locatie, het liefst een groter vrijstaand pand met meer zalen en zitplaatsen dan de huidige biscoop. De organisatoren zeggen dat de Corso-sticker op de maquette slechts een idee is en bedoeld is om de meningen van Castricummers te horen. De eigenaar van Corso is ook aanwezig en toont zich enthousiast. De architect die samenwerkt met Hoorne Vastgoed kan zich voorstellen dat Corso goed past tegenover cultureel centrum Geesterhage (zoals hierboven afgebeeld) maar denkt dat een vrijstaand pand lastig te realiseren is. En dat inbouwen een vraagstuk is, want wie zit er te wachten op een appartement dat letterlijk vastzit aan een bioscoop? Waarschijnlijk niemand.

ideeën woningen geesterduin
Een deel van de maquette. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Oftewel: Corso verhuizen naar Geesterduin is vooralsnog niet meer dan een idee. Een idee dat volgens de organisatoren op de dag van de informatiebijeenkomst bedacht is.

Losstaand appartementencomplex naast Ambassadeur

Eén van de andere opvallende ideeën voor woningen bij Geesterduin is de bouw van een vrijstaand appartementencomplex achter de Ambassadeur. Volgens de maquette op een deel van de huidige parkeerplaats die bij Geesterduin hoort. Er zullen volgens dit plan dus parkeerplaatsen verdwijnen. Een handvol aanwezige bewoners van de Ambassadeur wil geen parkeerplaatsen verliezen en spreekt zich ook uit tegen hogere nieuwbouw. Waarbij opgemerkt kan worden dat de voorgestelde nieuwbouw láger is dan de Ambassadeur zelf (het schuine witte gebouw achter het blauwe vierkante gebouw). Mocht het nieuwe appartementencomplex er komen, dan krijgt het waarschijnlijk een (semi)ondergrondse parkeergarage.

Links het voorgestelde appartementencomplex. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl.

Sociale huur en/of koop

Zoals gezegd moet dertig procent van de nieuwe woningen bij Geesterduin een sociaal karakter hebben. Er komen dus vijftig appartementen in de sociale huur of sociale koop, of een combinatie hiervan. Een vertegenwoordiger van Kennemer Wonen kan er op de informatieavond echter weinig over zeggen. Kennemer Wonen wil als partij die sociale woningen beheert graag meedoen aan Geesterduin 2.0, maar zegt nauwelijks meer te weten dan wat er op de borden en maquette staat. Het is volgens de woordvoerder nog te vroeg om te praten over aantallen sociale appartementen, of die koop of huur worden en of Kennemer Wonen überhaupt interesse heeft om sociale koopappartementen op zich te nemen. Dat komt volgens hem door de hoge bouwprijzen en de verplicht scherpe prijzen van sociale koopappartementen.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
1 comment
 1. Tja, het gepresenteerde plan blijft een ‘vlag op de modderschuit’ . En de modderschuit is het winkelcentrum. Het is achterhaald; obsoleet en niet aantrekkelijk en dat blijft het. Er is m.i. slechts 1 weg naar een oplossing en dat is de sloop van het volledige winkelcentrum; parkeren ondergronds en winkels met woningen er boven.
  Aparte route voor bevoorrading van de winkels met slot-times, anders is er sprake van een permanente druk op het woongenot.
  Het voorgelegde voorstel doet de bewoners van de voorgestelde appartementen uitkijken op het dak van het winkelcentrum, erg onaantrekkelijk en niet functioneel, en er is geen sprake van dubbel grondgebruik. En grond is ook in Castricum een schaars goed.
  Verder zou de Gemeente Castricum moeten overwegen alle appartementen boven de liftgrens te laten bouwen, kan het aantal ook omhoog. Tevens zou zij zich nadrukkelijker en directiever dienen te manifesteren op het vlak van het Programma van Eisen (PvE)., voor de ontwikkeling van dit vastgoed traject. Ook zou er een prijsvraag onder architecten uitgeschreven kunnen worden, zodat er iets te kiezen valt. Waarbij ook te denken valt aan het project in delen te ‘knippen’ en voor elk deel architect aan te stellen die onder regie van een ‘supervisior’ werkt.
  Dit komt de beeldkwaliteit ten goede.
  Castricum heeft een kans om van een lelijk en nietszeggend winkelcentrum af te komen, maar dan moet zij wel de regie (willen/kunnen) nemen.
  Anders wordt dit het zoveelste geëtaleerde gebrek van aan onvermogen en ambitie.
  En dat is waar de gemeente vooral om bekend staat.
  Dit is een kans om het tegendeel te tonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts