Petitie: stop als gemeente de samenwerking met Flexwonen NH

petitie flexwonen NH
Een bord voor flexwoningen op de Puikman in Castricum. Foto: Rens Blom/nieuwsuitcastricum.nl

De gemeente moet de samenwerking beëindigen met Flexwonen NH en andere bedrijven die zich ‘niet houden aan de wettelijke Richtlijnen voor goed verhuurschap.’ Dat vinden duizenden mensen die een petitie tegen Flexwonen NH ondertekend hebben. Het bedrijf zegt zich niet te herkennen in de kritiek. De gemeente debatteert na het zomerreces verder over het onderwerp.

Waarom Flexwonen NH negatief in het nieuws komt

Flexwonen NH is een bedrijf dat tijdelijke woningruimte verzorgt in gemeenten, waaronder Castricum. Hier beheert Flexwonen NH het Kleurengebouw (Limmen), het Paulusgebouw (Castricum) en de ‘containerwoningen’ op de Puikman in Castricum. In de woningen wonen met name statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning), maar ook spoedzoekers zoals gescheiden Castricummers en starters met een beperkt budget. Alle bewoners tekenen een huurcontract.

De flexwoningen van Flexwonen NH zijn al jaren regelmatig negatief in het nieuws. Onder andere vanwege vanwege veroudering en verpaupering van de gebouwen, lekkages en omdat sommige bewoners zich onveilig voelen. Niet alleen door medebewoners, maar ook omdat ze zich geïntimideerd voelen door beheerder Flexwonen NH. Het bedrijf deelt ‘gele en rode kaarten’ uit voor onwenselijk gedrag en die kaarten kunnen betekenen dat een bewoner zijn spullen moet pakken. Lokale politici, waaronder Marieke Kooter (GroenLinks) en Marjo Husslage (inmiddels gestopt als gemeenteraadslid), vragen in de gemeenteraad aandacht voor de zorgen van bewoners van flexwoningen.

Petitie door duizenden ondertekend

Husslage is tegenwoordig een drijvende kracht achter de actiegroep Castricum voor Iedereen, die samenwerkt met De Goede Zaak. Dat is een niet-politieke en landelijke organisatie tegen onrecht. Husslage startte in mei een petitie waarin ze de gemeente Castricum oproept om de samenwerking met Flexwonen NH en vergelijkbare bedrijven te beëindigen en te kiezen voor betere huisvesting van flexbewoners. In de petitie staat onder meer: ‘Flexibele woningen kunnen een noodoplossing zijn, maar niet zo! Iedereen verdient een goede woning en goed beheer. Gemeente Castricum, werk niet langer samen met Flexwonen NH, die keer op keer laat zien dat ze denken aan winst, in plaats van aan mensen.’

Twee maanden later is de petitie door ruim 3500 mensen ondertekend. Het doel is 4000 handtekeningen en – belangrijker – de gemeente aansporen om een samenwerking met andere bedrijven aan te gaan.

Reacties Flexwonen NH en gemeente Castricum

De directeur van Flexwonen NH zegt tegenover het Noordhollands Dagblad zich niet te herkennen in de kritiek dat geld op de eerste plaats staat. Ook zegt de directeur dat zijn bedrijf zich ‘absoluut’ aan de wettelijke eisen houdt.

Paul Slettenhaar, wethouder Wonen van Castricum, wil tegen het Noordhollands Dagblad niet ingaan op de petitie. Hij zegt een goede verstandhouding te hebben met Flexwonen NH en te antwoorden op klachten. Er zijn in het verleden klachten binnengekomen over het bedrijf, zegt wethouder Falgun Binnendijk (Sociaal Domein) tegen de krant. ‘Die hebben we direct doorgespeeld naar de eigenaar van het pand. Dat is toen opgepakt.’

Meldpunt geopend

Ook deze website heeft in de afgelopen maanden meermaals klachten en vragen ontvangen van bewoners van flexwoningen in beheer van Flexwonen NH. GroenLinks-raadslid Kooter is meermaals in gesprek gegaan met sommige bewoners en zegt dat er nog steeds zorgen en klachten bestaan over de woonsituaties. Oud-politici Husslage herkent zich hierin en is daarom het meldpunt castricumvooriedereen@gmail.com gestart. Bewoners van flexwoningen kunnen anoniem hun klacht of juist positieve ervaring delen.

De gemeenteraad van Castricum debatteert na het zomerreces opnieuw over de bewonerszorgen van bewoners van flexwoningen.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts