Zo zie je of een woning in Castricum laatst ook al op Funda stond (en voor welke prijs)

woning castricum funda

Zie je op Funda een woning in Castricum en komt de advertentie je wel erg bekend voor? Een gratis softwaretool laat direct zien of de verkoopmakelaar een woning opnieuw online heeft gezet. En zo ja, voor welke prijs of prijzen de woning eerder op Funda te koop stond.

De woningmarkt is sinds 2022 aan het kantelen, zo legde deze website in het najaar uit. Door de hoge inflatie en sterk gestegen hypotheekrente kunnen veel woningkopers in spé minder sparen en lenen. En zijn ze dus voorzichtiger in het bezichtigen van en bieden op een woning. Wie een woning verkoopt, herkent dit beeld vermoedelijk. Cijfers van brancheorganisatie NVM wijzen uit dat een woning gemiddeld steeds langer te koop staat en dat de verkoopprijs zakt ten opzichte van vorige kwartalen.

Verkoopmakelaars spelen met een beproefd trucje in op deze ontwikkeling, met name op Funda. Want wie een woning zoekt, kan eigenlijk niet om Funda heen. Een makelaar kan een woning die al even te koop staat op Funda offline halen en een dag later via een nieuwe advertentie weer online zetten voor dezelfde of een andere (vaak lagere) verkoopprijs. Geïnteresseerden denken zo dat de woning in Castricum nieuw op Funda is, terwijl dat niet klopt.

Installeer Betrap de Makelaar

Funda treedt voor zover bekend niet op tegen deze (legale) truc van verkoopmakelaars. Gelukkig is er de gratis browserextensie Betrap de Makelaar, die eenmaal geïnstalleerd op Funda aangeeft of een woning al eerder online heeft gestaan. En zo ja, voor welke verkoopprijs of -prijzen. De extensie weet deze informatie door oudere gegevens van Funda te combineren met andere databronnen.

Betrap de Makelaar werkt alleen in Google Chrome, de browser die je kunt gebruiken op een Windows-computer en Apple Mac-computer. Omdat de Microsoft Edge-browser gebaseerd is op dezelfde techniek als Google Chrome, kun je de extensie ook in Edge installeren.

Je installeert Betrap de Makelaar via de Chrome web store. Na het drukken op ‘Toev. aan Chrome’ bevestig je je keuze. Hieronder zie je hoe je dat doet; je drukt op ‘Extensie toevoegen.’

Zo werkt Betrap de Makelaar

Nu Betrap de Makelaar geïnstalleerd is, ben je klaar om Funda weer op te gaan. De extensie controleert zonder dat jij het doorhebt de advertentiepagina van een huis of appartement en blijft zwart gekleurd als alles in orde is. Open je een advertentiepagina en licht het extensie-icoontje blauw op, klik er dan op om te zien wat Betrap de Makelaar gevonden heeft.

In een overzichtelijk venster toont de extensie naast de datum waarop deze Funda-advertentie online is gezet en de huidige verkoopprijs van de woning ook de eerdere verkooppogingen. Deze website gebruikt twee actuele voorbeelden.

Zo blijkt dat onderstaande woning in Castricum vorig jaar al twee keer op Funda is gezet, en nu voor een derde keer online is gezet. De vraagprijs is bovendien gezakt van 915 duizend euro naar 875 duizend euro en nu naar 830 duizend euro. En een andere woning die in oktober voor 995 duizend euro online is gezet, blijkt ook in prijs verlaagd te zijn. In juni en en september kostte het huis namelijk nog bijna 1,1 miljoen euro.

Tot slot

Uit een rondgang van deze website op Funda blijkt dat de drie bekendste makelaars van Castricum allemaal regelmatig woningadvertenties verwijderen en opnieuw plaatsen voor dezelfde of een lagere verkoopprijs.

Goed om te weten is dat Betrap je Makelaar werkt met huizen en appartementen en Funda-pagina’s in heel Nederland bijhoudt. Je kunt de extensie dus ook gebruiken als je op Funda een woning buiten Castricum zoekt.

Ben je blij met deze uitleg over slimmer woningen zoeken op Funda? Je kunt dit artikel gratis en zonder reclames lezen dankzij donaties van lezers. Bedank deze website ook door een zelfgekozen bedrag te doneren via Tikkie.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts