Bestemmingsplan Zanderij Zuid is onherroepelijk, bouw komt dichterbij

kaptein kaas
Het huidige gebouw van Kaptein Kaas. Foto: Henk Hommes voor nieuwsuitcastricum.nl

Het grootschalige nieuwbouwproject Zanderij Zuid in Castricum gaat definitief door nu het bestemmingsplan onherroepelijk is. De Raad van State heeft namelijk een streep gezet door de bezwaren van buurtbewoners. Maar wanneer de bouw van Zanderij Zuid start, is nog niet duidelijk. De benodigde omgevingsvergunning is namelijk nog niet rond.

De uitspraak van de Raad van State volgt in een zaak tussen de gemeente Castricum en Castricummers met bezwaren tegen de bouw. Een handvol omwonenden vindt het nieuwbouwplan te druk in de omgeving, de bebouwing te hoog en het verkeersplan onvoldoende. De Raad van State geeft de gemeente Castricum echter gelijk (pdf) en verklaart het beroep ongegrond. Daarmee is het bestemmingsplan van Zanderij Zuid onherroepelijk. Wat betekent dat er niets meer aan verandert. De uitspraak komt niet als een verrassing, want tijdens de juridische behandeling in maart leek het er al op dat het bezwaar zou sneuvelen.

Nelis wil Kaptein Kaas-bebouwing slopen

Nu het bestemmingsplan van Zanderij Zuid onherroepelijk is, kan projectontwikkelaar Nelis zich voorbereiden op de voorbereidende werkzaamheden. Nelis gaf vorige maand al aan dat het graag de oude bebouwing (Kaptein Kaas-bedrijf) wil slopen om het terrein bouwrijp te maken. Oftewel, klaarmaken voor de bouw van de nieuwe huizen en appartementen.

De projectontwikkelaar moet bij de gemeente melding maken van de aanstaande sloop. De gemeente Castricum liet op vragen van nieuwsuitcastricum.nl weten dat het vrijdag een persbericht met meer informatie zou sturen, maar annuleerde dit vrijdagochtend en gaf vrijdagmiddag aan komende dinsdag alsnog een persbericht te sturen. Een woordvoerder meldt deze website alvast dat er ‘gestart kan worden met het bouwrijp maken van het terrein en de voorbereiding van de bouw. De planning voor deze werkzaamheden wordt nu opgesteld.’

Projectontwikkelaar Nelis gaf eerder tegenover de rechter aan dat het ‘direct na de uitspraak’ aan het werk kan. Wanneer dat precies gaat gebeuren, is dus nog niet duidelijk.

Een luchtfoto van het Kaptein Kaas-gebouw, via de gemeente Castricum

Omgevingsvergunning

De kans bestaat overigens dat Nelis na het slopen van de oude bebouwing niet direct door kan met de nieuwbouw. De daadwerkelijke bouw mag namelijk pas starten als de omgevingsvergunning rond is. En die vergunning kan maanden op zich laten wachten. De procedure duurt namelijk acht weken, kan met zes weken verlengd worden en kan in overleg tussen de projectontwikkelaar en gemeente Castricum zelfs opgeschort worden.

Een recent praktijkvoorbeeld is het nieuwbouwproject Startingerweg in Akersloot. Het bestemmingsplan voor de 73 woningen is sinds maart onherroepelijk, maar de bouw start pas na de zomer omdat er nog vergunningen geregeld moeten worden. De verkoop staat gepland voor het tweede kwartaal.

Verkoopplanning

Onduidelijk is wanneer de gemeente Castricum (of projectontwikkelaar Nelis of verkoopmakelaar Teer) details gaan geven over de verkoopplanning van Zanderij Zuid. Enkel een deel van de dure kavels is al verkocht. De verwachte opleverdatum van het nieuwbouwproject is eveneens nog onbekend.

Zanderij Zuid bestemmingsplan
De 103 woningen uitgetekend op een impressie van de projectontwikkelaar. Afbeelding via de gemeente Castricum

Zanderij Zuid lijkt voorlopig het grootste nieuwbouwproject in Castricum te worden. Achter het station, grenzend aan natuurgebied richting de duinen, moeten in totaal 103 woningen verrijzen. Het gaat om 34 vrijstaande huizen, 4 twee-onder-een-kapwoningen, 27 appartementen, 8 rijtjeshuizen, 3 patiowoningen en 1 meergeneratiewoning. Van de 103 woningen zijn er 26 sociale huurwoningen. Verder gaat het om koopwoningen in de vrije sector.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts