KPN verhuist telefooncentrale Castricum van pand naar container

Foto: Rens Blom/nieuwsuitcastricum.nl

KPN heeft een nieuwe telefooncentrale in Castricum geplaatst. Deze container regelt vanaf 2027 het telefoonverkeer dat nu via een groot naastgelegen pand gaat. Dit pand is verkocht aan een vastgoedbedrijf en zal herontwikkeld worden.

De donkergroene container aan de Ruiterweg is in november geplaatst op een ‘stevig geheide fundering’, vertelt een omwonende aan nieuwsuitcastricum.nl. KPN bevestigt tegenover deze website dat de container als vervanger gaat dienen van de naastgelegen, onbemande telefooncentrale met de omvang van zo’n zeven rijtjeshuizen. Het telecombedrijf heeft de oude centrale eerder verkocht aan een vastgoedbedrijf en levert het pand in 2027 op. ‘In de periode daar naar toe zal de techniek in het gebouwd gemigreerd worden naar het recent geplaatste onderkomen.’

Permanent object

De nieuwe container is dus geen tijdelijk onderkomen maar een permanent object. Er ligt ook een tegelpad vanaf de stoep naar de centrale. Deze website maakte onderstaande foto’s van de toekomstige telefooncentrale.

Ander uitzicht

De plaatsing van de container betekent een ander uitzicht voor bewoners van de tegenoverliggende woningen. Zij keken voorheen op een leeg grasveld uit, zo is terug te zien op beelden van Google Maps. Beweeg je muis of vinger op de knop van links naar rechts om het verschil te zien.

Voor: Google Maps. Na: nieuwsuitcastricum.nl

Herontwikkeling telefooncentrale KPN in Castricum

Tot 2027 maakt KPN nog gebruik van de oude telefooncentrale, een stenen pand met een hoog hek eromheen. De centrale (aan de Ruiterweg 28) staat op een steenworp afstand van de nieuw geplaatste container. Een kleinschalig parkeerterrein van appartementencomplex De Brink scheidt de twee centrales.

KPN heeft de oude telefooncentrale in 2011 verkocht aan ReShape Properties en Beryllus, de vastgoedtak van Atlas Invest. Dat staat op de website van ReShape Properties. De twee bedrijven kochten in dat jaar ook 23 andere telefooncentrales van KPN. Via een sale & leaseback-afspraak huurt KPN de gebouwen tot de huurtermijn afloopt. In Castricum is dat dus 2027, waarna de oude telefooncentrale herontwikkeld mag worden. Deze website heeft de verantwoordelijke persoon van ReShape Properties om meer informatie gevraagd, maar nog geen reactie ontvangen.

Zeven rijtjeshuizen groot

De oude telefooncentrale is een enorm pand. Satellietbeelden van Google Maps laten zien dat de centrale qua omvang vergelijkbaar is met een nabijgelegen blok van zeven rijtjeshuizen. Op onderstaande afbeelding zie je links het woonblok met achtertuinen en uiterst rechts de oude KPN-centrale.

Je kon dit artikel gratis lezen dankzij donaties van lezers. Steun jij nieuwsuitcastricum.nl ook? Je kunt een zelfgekozen bedrag doneren via Tikkie.

Wil jij net als honderden andere Castricummers elke zondag om 10:00 een gratis nieuwsbrief met alleen écht nieuws uit Castricum in je e-mail? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts