De kogel is door de Maranathakerk: het gebouw gaat tegen de vlakte om plaats te maken voor een zorgpraktijk in combinatie met appartementen. Die appartementen zijn deels sociale huur en deels vrijesector verkoop.
Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor het voorkeursplan dat door de verantwoordelijk wethouder is opgesteld. Alleen de PvdA stemde tegen. Er was ook een tweede plan, dat een nieuw gebouw zonder zorgpraktijk en met meer appartementen voorstelde. De VrijeLijst had liever een renovatie van de Maranathakerk gezien. Dat gaat niet gebeuren: er gaat een sloopkogel door het gebouw, al is nog niet duidelijk wanneer. In ieder geval ná augustus 2024, want tot die tijd is het Supreme College gehuisvest in het gebouw. De gemeente kocht de Maranathakerk en het perceel in 2020, en wil de kosten en opbrengsten van de nieuwbouw in balans houden. En hoeft dus niet – zoals een commerciële projectontwikkelaar – een gezonde winst te maken op het project.
Maranathakerk krijgt zorgpraktijk
De zorgpraktijk op de locatie van de Maranathakerk komt zeer waarschijnlijk op de begane grond. In een eerder voorstel wordt gerept over twaalf behandelkamers. Op de eerste en tweede verdieping van het nieuwe pand verrijzen appartementen. Het gaat om zes sociale huurappartementen en tien koopappartementen. Van de appartementen wordt veertig procent sociale huur en zestig procent vrijesectorkoop. Hoe groot de appartementen worden en wat de huur- en verkoopprijzen worden, is nog niet duidelijk. Het voorkeursplan meldt alleen dat de zes sociale huurappartementen kleiner dan 95 vierkante meter worden en de tien koopappartementen groter dan 95 vierkante meter.
Een amendement van PvdA (pdf) om zestig procent sociale huur en veertig procent vrijesectorkoop te realiseren, is alleen door de PvdA en De VrijeLijst gesteund. En zo verworpen door een meerderheid van de gemeenteraad.

En nu?
Nu de gemeenteraad het voorkeursplan van het college heeft aangenomen, kan het college door met de ontwikkeling van dit plan. Bijvoorbeeld het gesprek aangaan met woningbouwcoöperatie Kennemer Wonen, dat mogelijk de sociale huurwoningen gaat verhuren. En doorgaan met de participatie, dus in gesprek blijven met buurtbewoners.
Interessant is dat verschillende partijen, waaronder Lokaal Vitaal en GroenLinks, voorstander zijn van een extra laag op het nieuw te bouwen pand. Mogelijk wordt het pand dus hoger – iets waar veel buurtbewoners op tegen zijn – zodat er ruimte komt voor meer appartementen. Een ander heikel punt in dit plan is de parkeergelegenheid voor de zorgpraktijk en appartementbewoners. Het college heeft nog geen parkeerplan gedeeld, en zal dit dus later nog moeten doen.
Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.