College wil sociale huur op de plek van de Maranathakerk

Maranathakerk toekomst
De Maranathakerk in Castricum. Foto: Rens Blom/nieuwsuitcastricum.nl

Als de verouderde Maranathakerk straks tegen de vlakte gaat, komen er op de plek waarschijnlijk appartementen (sociale huur en vrije sector koop) voor terug. Mogelijk in combinatie met een zorgpraktijk.

Het college van burgemeester en wethouders kiest deze twee voorkeursplannen uit totaal elf plannen. Deze website schreef eerder al dat slechts vier van de elf plannen realistisch zijn. De voorkeursplannen van het college horen hier bij. Inwoners en ondernemers konden ook hun mening geven over de elf plannen. Bijna zevenhonderd mensen hebben dat gedaan, meldt de gemeente. ‘In het algemeen zijn de respondenten het eens met de gehanteerde stedenbouwkundige uitgangspunten.’

Van Maranathakerk naar sociale huur

De Maranathakerk in het centrum van Castricum wordt op een onbekende datum, in ieder geval niet voor de zomer van 2024, gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Het ene voorkeursplan van het college omvat een zorgpraktijk met hierboven appartementen. Van de appartementen wordt veertig procent sociale huur en zestig procent koop (vrije sector). Het andere voorkeursplan omvat enkel appartementen in dezelfde verdeling. Omdat dit plan een zorgpraktijk weglaat, kunnen er meer appartementen in het complex komen.

nieuwbouwplannen maranathakerk
Een impressie van de massa van het nieuwe gebouw. Afbeelding via de gemeente Castricum

Discussie over parkeren

Waar de appartementbewoners en eventuele bezoekers van een zorgpraktijk moeten parkeren, is nog onduidelijk. Er is weinig parkeerruimte op het kavel. Parkeren op het huidige parkeerterrein (naast de kerk) en in het toekomstige gebouw (via een parkeergarage) heeft de voorkeur, zo meldt de gemeente op basis van de enquête onder inwoners en ondernemers. maar zo’n (half verdiepte) parkeergarage realiseren wordt waarschijnlijk te duur.

Parkeren in de aangrenzende Prins Hendrikstraat en Koning Willemstraat dan? Daar zijn veel enquêtedeelnemers op tegen. Met name omwonenden, die vrezen dat zij straks hun auto niet meer kwijt kunnen. En parkeren op de Brink? Dat is officieel te ver lopen vanaf het nieuw te bouwen complex, zo geeft de gemeente aan. De gemeente deelt zelf geen voorkeursplan.

Vervolg

Waarschijnlijk zien we een voorkeursplan voor het parkeren terug tijdens of na behandeling door de raadscommissie en de gemeenteraad. De raadscommissie buigt zich naar verwachting op 25 mei over de twee voorgestelde bouwplannen op de plek van de Maranathakerk. Na besluitvorming door de gemeenteraad laat het college een definitief ruimtelijk kader opstellen, inclusief uitgangspunten voor de uiteindelijke openbare verkoop en behoud van kenmerkende elementen van de Maranathakerk. Met die laatste toezegging hoopt de gemeente het Cuypersgenootschap tevreden te stemmen. Deze organisatie heeft namelijk bezwaar ingediend tegen de sloop van de kerk en trekt dit bezwaar mogelijk in als voldoende elementen van de kerk behouden blijven. Als de organisatie het bezwaar doorzet, kan dit de bouw van de (sociale huur)appartementen vertragen.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts