Nieuwbouw Zanderij Zuid loopt vertraging op: project moet in 2030 (!) klaar zijn

Zanderij Zuid Castricum
Zanderij Zuid op 12 april 2024. Foto: Sam de Joode voor nieuwsuitcastricum.nl

Slecht nieuws voor wie hoopt dat de appartementen en tussenwoningen in het nieuwbouwproject Zanderij Zuid snel in de verhuur en verkoop komen. Verantwoordelijk verkoopmakelaar Teer blijft zich – in opdracht van projectontwikkelaar Nelis – voorlopig ‘geheel focussen op de verkoop van de kavels’, antwoordt Robin van Andel als directeur van Teer op mijn vraag naar de stand van zaken. Zanderij Zuid blijkt jaren vertraging op te lopen.

Update 22 april: de gemeente bevestigt aan nieuwsuitcastricum.nl dat de gemeenteraad foutief geïnformeerd is over het jaar waarin de sociale huur van Zanderij Zuid gerealiseerd moet worden. Dat leek 2028 te zijn, maar moet in 2026 of 2027 gebeuren. Naar aanleiding van (politieke) vragen naar aanleiding van dit artikel, heeft de gemeente besloten om de officiële planning van Zanderij Zuid op de projectpagina te plaatsen. De gemeente bestrijdt overigens dat het project vertraging oploopt omdat de planning uit 2021 niet officieel was. Lees de reactie van de gemeente en mijn kritiek op die argumentatie in dit vervolgartikel.

In totaal komen er als onderdeel van het project Zanderij Zuid 103 woningen, waaronder 34 vrijstaande woningen en 4 twee-onder-een-kapwoningen. Teer biedt al maanden kavels aan voor deze twee typen woningen op de bouwvlakte tussen het treinspoor en de bollenvelden. Begin mei start ook de verkoop van kavels in het middengebied en aan de buitenrand, zegt Van Andel.

Wanneer de verkoop en verhuur van andere typen woningen dan kavels moet starten, is nog niet bekendgemaakt. Van Andel kan er nu ook niets over kwijt. ‘Er is echt nog niets over te zeggen. Het gaat nog wel even duren.’ Zonder zicht op een verkoop- en verhuurplanning valt het ook niet te zeggen wanneer de bouw van de woningtypen moet starten.

Vertraging voor Zanderij Zuid

Een blik op de projectpagina van de gemeente wijst uit dat de gemeente tussen december en maart een nieuwe zin aan de pagina heeft toegevoegd. ‘De verschillende woningen worden in etappes opgeleverd, dit duurt tot 2030.’ Die zin stond op 2 december nog niet op de pagina, blijkt uit een check met archiefwebsite.

Zanderij Zuid Castricum
Pas in 2030 moet Zanderij Zuid klaar zijn. Foto: Sam de Joode voor nieuwsuitcastricum.nl

Sociale huur in 2026 of 2027

Update 22 april: de gemeente is schriftelijk vergeten te corrigeren dat de sociale huur niet in 2028 gerealiseerd wordt, zoals de PvdA stelt, maar in 2026 of 2027. Onderstaande tekst was gebaseerd op de beantwoording en blijkt dus niet te kloppen. De appartementen van Zanderij Zuid worden bovendien niet in 2027 gerealiseerd maar in 2028 of 2029. Ook deze fout werd niet gecorrigeerd in de beantwoording. Onderstaande tekst is daarom aangepast.

Een nadere duik in de planning wijst uit dat Nelis de duurste woningen als eerste gaat bouwen, en goedkopere woningen later. Enkele duurdere woningen volgen helemaal op het einde, in 2029 of 2030. Dat is al in 2022 afgesproken met de gemeente, antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen (pdf) van de PvdA. Zoals bovenstaande update vermeldt, is het college vergeten foutief gecommuniceerde jaartallen te corrigeren.

De gemeente wil de ontstane verwarring oplossen door de officiële planning te delen. Die is als volgt:

  • 2024: Bouwrijp maken en aanvraag omgevingsvergunningen
  • 2025-2026: Verkoop woningen Nelis en bouwvoorbereiding
  • 2024 – Q1/Q2 2026: Realisatie bouw op vrije kavels Westelijke eigenaren incl. woonrijp fase A
  • 2025 – Q1/Q2 2028: Realisatie bouw op vrije kavels van Nelis 
  • 2026-2027: Realisatie 26 huurappartementen
  • 2027- Q1/Q2 2028: Realisatie 2^1 kap zuid + 5 rijwoningen
  • 2028-2029: Realisatie 12 appartementen zuid + 15 appartementen noord
  • Q3/Q4 2029 – 2030: Realisatie 3 patiowoningen + 3 rijwoningen + 2^1 kap noord

De trage verkoop- en bouwplanning is een domper voor woningzoekenden én een smet op de reputatie van de gemeente Castricum. Een nota over woningbouwplannen van de gemeente uit 2021 schreef de verwachting uit dat eind 2023 alle 103 woningen gerealiseerd waren. Drie jaar later is die planning dus opgeschoven naar 2030 – liefst zeven jaar vertraging voor Zanderij Zuid. En die zeven jaar gaat uit van geen extra vertraging in de komende jaren. Komt er een kink in de kabel, dan kan de vertraging verder oplopen.

Voor de beeldvorming helpt het niet mee dat de ontwikkelaar eerst de duurste, vrijstaande huizen bouwt en pas jaren later begint aan sociale huurwoningen en goedkopere woningen. ‘Deze planning druist in tegen de grote behoefte aan betaalbare huur- en koopwoningen’, stelt de PvdA. Het college – dat de planning met Nelis heeft afgesproken – zegt de ontwikkelaar gevraagd te hebben om de planvorming te versnellen. Dat kan niet, luidt het antwoord.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts