Bekijk het plan voor 90 appartementen aan de Koekoeksbloem in Castricum

koekoeksbloem appartementen castricum
Een ruwe impressie van het voorgestelde eindresultaat. Afbeelding via de gemeente Castricum

De gemeente Castricum wil circa 90 appartementen bouwen aan de Koekoeksbloem, op de locatie waar nu een voormalige school staat. Bekijk een impressie van het voorgestelde eindresultaat in dit artikel.

Aan de Koekoeksbloem staat een leeg schoolgebouw van de Montessorischool, dat op een onbekend moment tegen de vlakte gaat om plaats te maken voor nieuwe woningbouw. De gemeenteraad wil betaalbare woningen, dus stelt het plan voor om circa vijftig procent sociale huur en vijftig procent middenhuur te realiseren. Sociale huur is inkomengebonden en heeft een maximale huurgrens van ruim achthonderd euro per maand, waar middenhuur een huurprijs tot zo’n 1500 euro heeft.

koekoeksbloem castricum
Bij het rode pijltje het gebouw dat tegen de vlakte gaat voor nieuwbouw. Afbeelding via Google Maps

Er zijn drie plannen ontwikkeld, waarna het college van burgemeester en wethouders één voorkeursplan gekozen heeft. Dat plan mist een huisartsenpraktijk waar sommige bewoners en raadsleden om vroegen en stelt in plaats daarvan voor om twee losstaande appartementencomplexen bij elkaar te bouwen, met ervoor en ernaast tientallen parkeerplaatsen. Een complex moet zo’n 45 woningen krijgen, om zo totaal tot negentig nieuwe appartementen te komen.

Koekoeksbloem Castricum appartementen

De twee complexen moeten ‘alzijdig’ worden, dus zonder blinde muren. Aan alle kanten komen ramen en voordeuren. Dat is goed voor de sociale veiligheid en betekent een prettiger uitzicht voor omwonenden. Althans, dat vertelt de externe stedenbouwkundige op een informatieavond voor die omwonenden. Zij zijn met tientallen naar het gemeentehuis gekomen om de plannen aan te horen.

Als de stedenbouwkundige vertelt dat de gebouwen vijf en zes bouwlagen krijgen, slaat de sfeer in de zaal wat om. Er ontstaat geroezemoes en enkele omwonenden roepen dat ze dat veel te hoog vinden. Een van hen is bang dat hij straks geen zon meer in zijn tuin krijgt. Maar volgens de projectleider is die angst ongegrond. ‘Geen van de omwonenden heeft volgens onze bezonningstudie straks last van schaduw door de nieuwe bebouwing.’ Dat zou onder andere komen omdat de twee complexen op voldoende afstand van de bestaande woningen verrijzen. Er zit respectievelijk 46 en 50 meter afstand tussen.

Jaren geduld

Op de informatieavond kunnen omwonenden de schetsen van het nieuwbouwplan bekijken en reageren tegenover de gemeente, de stedenbouwkundige partij en Kennemer Wonen. Die woningcoöperatie gaat in principe de sociale huurwoningen afnemen. Omwonenden kunnen ook schriftelijk hun mening geven over de bouwplannen.

Er komt op een onbekend moment een volgende informatieavond, aldus de gemeente. Op die avond gaan de betrokken partijen in op de ingekomen reacties en op het verkavelingsplan. Dat verkavelingsplan op hoofdlijnen is een uitwerking van de stedenbouwkundige opzet en gaat onder andere in op de parkeermogelijkheden en het openbaar groen. De gemeenteraad beoordeelt het verkavelingsplan vervolgens om akkoord te gaan met het ruimtelijk kader van het nieuwbouwproject. Daarna kan de ontwikkelaar aan de slag met het maken van een bouwplan, en daarna volgen allerlei procedures waar betrokkenen bezwaar tegen kunnen aantekenen. ‘De hele procedure duurt zeker twee jaar’, vertelt de projectleider van de gemeente. ‘En dat is los van eventuele bezwaren en beroepen. In dat geval komt er nog veel tijd bij.’

Het duurt dus nog jaren voordat er gebouwd gaat worden op aan de Koekoeksbloem. Deze website houdt je op de hoogte van het grote nieuwbouwplan. Bovenaan dit artikel zie je een ruwe impressie van hoe het nieuwbouwplan eruit kan komen te zien. Wat vind jij van de opzet? Laat vooral je mening horen onder dit artikel.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
2 comments
  1. Ha Rens, wij wonen aan de Dotterbloem en waren ook op de bijeenkomst – mijn eerste reactie op de impressie van het derde voorstel: De Bijlmer, jaren zestig – die rechthoekige, haaks op elkaar staande gebouwen, gruwelijk! Je zult er maar wonen …het worden vast geen 6 lagen, 4 lagen zou al veel acceptabeler zijn voor de bewoners vd Koekkoeksbloem, althans, dat zou ik denken. Opmerkelijk trouwens dat men verwacht sneller bij Geesterduin te kunnen bouwen dan op de KB- maar dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de bewoners rond de voormalige school. De gemeente kan nog het eea aan bezwaren verwachten..:)

  2. Wij wonen ook aan de Dotterbloem. Ik snap absoluut dat er sociale huurwoningen gebouwd moeten worden, daaraan is een groot gebrek in Castricum. Op die plek lijkt me ook prima. Maar 5 en 6 woonlagen vind ik echt teveel. Ook al vanwege de parkeergelegenheid en de vele extra verkeersbewegingen in de hele wijk. Ik was ook op de bijeenkomst en de stedenbouwkundige deed wel heel makkelijk daarover. Alle bewoners die misschien 2x per dag over de Dotterbloem gaan rijden, dat zou toch geen extra overlast opleveren. Maar ik denk dat ze heel veel vaker dan 2x per dag over de Dotterbloem gaan rijden. Omdat het zo’n lekkere brede weg is, kun je daar ook lekker tempo rijden (60 of 70 km in een 30 km wijk).
    Vreselijk ook die overlast van de parkeerplaatsen die de bewoners van de Koekoeksbloem gaan krijgen (dichtslaande autodeuren, muziek die nog even lekker aanstaat, gebrom van motors om de auto vast op te warmen). Om over hun uitzicht maar niet te spreken.
    En wat zonde van al die prachtige bomen die gekapt gaan worden.
    Ik ben het met Edith eens, ik denk dat er nog wel wat bezwaren richting de gemeente gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts