56 statushouders die niet naar Castricum willen verhuizen, mogen in Alkmaar blijven wonen

stetweg 37 in Bakkum
De voormalige showroom gezien vanaf de weg. Afbeelding: Google Streetview

De 56 statushouders die onder de taakstelling van Castricum vallen en tijdelijk in Alkmaar wonen, mogen definitief in Alkmaar blijven wonen. Dat meldt de gemeente per brief aan de gemeenteraad, nadat de statushouders hadden aangegeven dat ze niet naar Castricum willen verhuizen. De statushouders reageren verheugd op het nieuws, waar sommige Alkmaarse politici woest zijn op de werkwijze van de gemeente Castricum.

Waar hebben we het over?

Castricum en Alkmaar hadden afgesproken dat de statushouders – asielzoekers die een verblijfvergunning gekregen hebben – na jaren in de flats in Alkmaar uiterlijk 1 april zouden verhuizen naar Castricum. Daar zouden ze hun intrek nemen in flexwoningen op sportpark Berg en Bal. Maar de oplevering van die flexwoningen loopt vertraging op, waardoor de gemeente met spoed op zoek moest naar tijdelijke woonruimtes.

Die woonruimte werd gevonden in het verbouwen van de Montessorischool, het plaatsen van mobiele units in een leegstaande showroom en het huren van kamers in een jeugdzorginrichting. De gemeenteraad van Castricum gaf – gefrustreerd over de trage werkwijze van het college van burgemeester en wethouders – akkoord voor die locaties.

Op de publieke tribune van het gemeentehuis zaten meer dan tien statushouders met protestborden, om duidelijk te maken dat zij niet wilden verhuizen naar Castricum. Ze gaven aan dat de gemeente haar afspraken niet nakomt, tijdelijke woonruimtes van slechte kwaliteit aanbiedt en geen perspectief biedt op een echt huis. De statushouders gaven aan dat ze weigeren te verhuizen naar Castricum – een statement waar sommige Castricumse politici weer boos op reageerden. Zij noemden de houding van de statushouder ondankbaar en onrealistisch, gelet op het tekort aan sociale woningen in Castricum.

Statushouders zijn opgelucht

Niet alleen de statushouders vinden de gemeente Castricum niet te vertrouwen. De gemeente Alkmaar kan er sinds deze week over meepraten. Want toen deze week duidelijk werd dat de school en showroom niet op 1 april klaar zijn voor de opvang van de statushouders, stuurde de gemeente Castricum een e-mail naar de statushouders met de boodschap dat zij in de Alkmaarse flats mochten blijven tot de locaties gereed zijn. De gemeente Alkmaar wist niets van die e-mail en reageerde woedend.

De Alkmaarse bestuurders hebben na een paar dagen beraad besloten om de 56 statushouders definitieve woonruimte aan te bieden. De statushouders moeten dus verhuizen uit hun tijdelijke flats, maar mogen wel burger van Alkmaar worden. Het besluit is precies waar de statushouders op hoopten, zeggen verschillende personen via WhatsApp tegen nieuwsuitcastricum.nl. Ze zijn blij dat ze niet naar Castricum hoeven te verhuizen.

Castricum draait op voor de extra kosten

Alkmaar moet nog toestemming van de Rijksoverheid krijgen om de statushouders definitief te huisvesten, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Als die toestemming er komt, hoeft de gemeente later dit jaar 56 minder statushouders te huisvesten. Zo loopt Alkmaar in op zijn taakstelling. ‘Als de minister niet ingaat op het verzoek blijven het Castricumse statushouders en zal de gemeente Alkmaar zich beraden op vervolgstappen.’

De aanvullende kosten die Alkmaar maakt voor het onverwachts huisvesten van de 56 Castricumse personen, komen volgens de brief voor rekening van de gemeente Castricum. De gemeente Alkmaar laat via de brief aan de gemeenteraad weten boos te zijn op de werkwijze van Castricum, met name omdat de gemeente afspraken niet nakomt.

Alkmaar is boos op Castricum

De werkwijze van de gemeente Castricum maakt ook sommige raadsleden van Alkmaar woedend. Zo schrijft Victor Kloos, fractievoorzitter van de partij OPA, in een brief aan het college van Alkmaar: ’Wij hebben sterk de indruk dat bepaalde bestuurders uit Castricum Alkmaar als speelbal zien om zichzelf te kunnen profileren in praatprogramma’s of partijcongressen om ‘no nonsense beleid’ uit te stralen inzake statushouders en asielzoekers. Dat het stoer lijkt om daar niet aan te voldoen en de boel over de schutting te gooien.’

Kloos doelt hiermee op Paul Slettenhaar, in Castricum wethouder wonen en zo belast met het huisvesten van statushouders. Slettenhaar geeft op tv regelmatig zijn mening over dit dossier en vertelde er ook over op het partijcongres van de VVD – waar hij lid van is. Volgens Kloos is het verstandig dat Alkmaar het contact met Castricum bevriest vanwege de huidige kwestie.

Wat het besluit van Alkmaar betekent voor de huisvestingslocaties die Castricum laat verbouwen, is nog niet duidelijk. De gemeente Castricum heeft nog niet publiekelijk gereageerd op het besluit van Alkmaar.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts