Voorgedragen burgemeester van Castricum vertrekt met bonje van Terschelling

Caroline van de Pol
Caroline van de Pol. Foto: Rijksoverheid

De gemeenteraad van Castricum heeft Caroline van de Pol voorgedragen als nieuwe burgemeester van Castricum. Van de Pol is nu nog burgemeester op Terschelling, waar ze al ruim een jaar in de clinch ligt met de gemeenteraad én sommige wethouders. Nu Van de Pol lijkt te vertrekken naar Castricum, wil de volledige gemeenteraad van Terschelling de burgemeester zo snel mogelijk vervangen door een waarnemer.

De 61-jarige Van de Pol was voor haar burgemeesterschap op Terschelling raadslid en wethouder in de gemeente Koggenland. Eerder was ze ondernemer in de reisbranche. Van de Pol hoorde gisteravond (14 december) telefonisch dat ze is voorgedragen als burgemeester van Castricum. Dat telefoontje kwam op een belangrijke avond, want de gemeenteraad van Terschelling debatteerde met de wethouders en Van de Pol over de vertrouwenscrisis in de lokale politiek. Die is al even gaande.

In september 2022 zegde een groot deel van de gemeenteraad van Terschelling het vertrouwen in Van de Pol op. Een poging van de gemeenteraad om de burgemeester in januari te laten ontslaan, liep op niets uit omdat de Commissaris van de Koning er niet in meeging. Die gaf de gemeenteraad, wethouders en burgemeester de opdracht om de onderlinge relaties te verbeteren. Dat is volgens lokale media als Omroep Zilt en Leeuwarder Courant nauwelijks gelukt. De positie van Van de Pol als burgemeester van Terschelling stond gisteravond daarom op de tocht, zo schrijven de media.

In het café

Verschillende raadsleden en wethouders uitten stevige kritiek op Van de Pol, onder andere omdat zij stiekem gesprekken met wethouders heeft opgenomen en bij een eerdere vergadering vroegtijdig vertrok omdat ze de volgende ochtend met de eerste boot naar het vasteland moest. Later op de avond bleek de burgemeester in een café op het eiland te zitten, herinnert Omroep Zilt zich.

Hoe verzuurd de verhoudingen zijn, blijkt volgens de lokale omroep ook uit het feit dat de burgemeester en wethouders niet samen op afspraken zijn. En moeten de wethouders en de burgemeester gezamenlijk naar een afspraak op het vasteland, dan reizen ze ‘vaak’ apart en niet samen op de boot. Raadsleden, wethouders en Van de Pol spreken van een onveilige werksfeer, waar ze allemaal eigen maatregelen voor genomen hebben. Zo erkende Van de Pol indirect het geheim opnemen van gesprekken met anderen omdat ze ‘maatregelen moest nemen om je niet te laten beschadigen.’

Woedende politici

Uitgerekend gisteravond, tijdens de belangrijke vergadering op Terschelling over het functioneren van de raadsleden, wethouders en burgemeester, werd Van de Pol gebeld dat ze voordragen wordt als burgemeester van Castricum. Ze schorste daarop de vergadering, sprak achter gesloten deuren met een handvol politici en meldde de vergadering vervolgens dat ze is voorgedragen als burgemeester van Castricum. Als de Commissaris van de Koning het voorstel van de gemeenteraad van Castricum steunt, start Van de Pol eind maart als nieuwe burgemeester van Castricum. Tegen de politici op Terschelling zei de burgemeester gisteravond: ‘Vanzelfsprekend kunt u tot die tijd op mij rekenen. Het eiland en de eilanders heb ik in mijn hart gesloten, ik zal ze heel erg missen.’ Na die mededeling verliet ze de vergadering.

De lokale politici bleven verbijsterd en woedend achter, zo noteren media die in de raadszaal aanwezig waren. Ze zijn nu helemaal klaar met Van de Pol. Net voor twee uur ‘s nachts verzoekt de volledige gemeenteraad per motie dat de Commissaris van de Koning zo snel mogelijk een waarnemer aanstelt. Ook twee van de drie wethouders zeggen niet verder te willen met Van de Pol. Hoe nu verder, hangt af van het besluit van de Commissaris van de Koning.

Castricum: ‘Met volle overtuiging aanbevolen’

De lange bestuurscrisis op Terschelling en rol van de burgemeester in dit verhaal blijken voor de gemeente Castricum geen dealbreaker. Want van de 21 mensen die gesolliciteerd hebben om de nieuwe burgemeester van Castricum te worden, gaat de aanbeveling uit naar Van de Pol. In een persbericht schrijft de gemeente: ‘De gemeenteraad van Castricum ziet in mevrouw Van de Pol een krachtige bestuurder die theoretisch en praktisch goed onderlegd is en tegelijkertijd echt contact maakt en oog heeft voor de menselijke maat. De raad beveelt haar dan ook met volle overtuiging aan als nieuwe burgemeester van Castricum.’

Castricum heeft een nieuwe burgemeester nodig omdat de vorige, Toon Mans, medio dit jaar stopte om onderwijsbestuurder te worden. Sinds 1 juni vervult Karen Heerschop de functie als waarnemend burgemeester. Zij blijft aan tot de installatie van de nieuwe burgemeester.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
5 comments
  1. Dus als ik het goed begrijp waren er 21 sollicitanten en uitgerekend deze politieke brokkenpilote is de beste? Nou, dat wordt in ieder geval smullen van een nieuw politiek feuilleton op het Raadhuisplein.

  2. Tja, er moet weer eens een VVD-kneus ergens ondergebracht worden, Castricum ontvangt graag sneue bestuurlijke kneuzen met open armen. Ik zou direct proberen in de begroting voor 2024 alvast een reservering op te nemen voor een vroegtijdig vertrek en een riante vertrekkosten regeling, want die 6 jaar gaat zij (weer) niet vol maken.

  3. Misschien moeten we deze dame toch maar het voordeel van de twijfel gunnen? Er zijn altijd 2 partijen nodig voor conflicten… nietwaar? Ik vind dat de media vaak wel snel conclusies trekken en op de tamtam slaan. Enige terughoudendheid zou iedereen sieren en de verslaggeving ten goede komen.

  4. “Beter ten halve gekeerd dan geheel verdwaald”
    zou voor haar kunnen gelden, dit n.a.v. bericht dat Van der Pol, op 6 februari, onverwachts bekend maakte toch af te zien van het burgemeesterschap van Castricum.
    Naar eigen zeggen vanwege gezondheidsklachten.
    Castricum is vast beter af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts