Castricum en Hoorne Vastgoed willen woningbouw bij Geesterduin

Hoorne Vastgoed Geesterduin
Paul van der Eng (Hoorne Vastgoed) en Paul Slettenhaar (wethouder Bouwen en Wonen). Foto: Ramon Philippo

De gemeente Castricum en vastgoedontwikkelaar Hoorne Vastgoed willen optrekken om woningbouw te realiseren bij winkelcentrum Geesterduin. De twee partijen hebben daarom een intentieovereenkomst ondertekend en gaan verder onderzoek doen naar bouwmogelijkheden.

Hoorne Vastgoed is nauw betrokken bij Geesterduin, want het is eigenaar van een groot aantal winkelpanden. In het recente verleden heeft het bedrijf Geesterduin een opknapbeurt gegeven. Een beperkte overigens, want veelgevraagde voorzieningen zoals een openbaar toilet ontbreken nog steeds in het winkelcentrum. Leegstand vormt een andere uitdaging.

Intentie voor woningbouw bij Geesterduin

Na de renovatie van Geesterduin toont Hoorne Vastgoed zich nu een duidelijk voorstander van woningbouw bij het winkelcentrum. Het bedrijf is daarom naar de gemeente Castricum gestapt, die hier ook interesse in heeft. Door het tekenen van de intentieovereenkomst zetten de partijen die interesse op papier en gaan zij een Ontwikkelingsvisie maken.

Dat is hard nodig, vertelt verantwoordelijk wethouder Paul Slettenhaar (Bouwen en Wonen). ‘In ons coalitieakkoord hebben we opgenomen dat de locatie van Geesterduin in aanmerking komt voor woningbouw. We staan als college voor een grote woningbouw opgave. Veel inwoners van Castricum zijn op zoek naar een woning, dus ik ben blij dat we met het tekenen van de intentieovereenkomst een concrete stap zetten’.

Plan voor 150 woningen

De Ontwikkelingsvisie moet duidelijk maken hoe Geesterduin als toekomstbestendig winkelcentrum kan bestaan, bijvoorbeeld in combinatie met nieuw te bouwen woningen. Er komt ook aandacht voor mobiliteit, duurzaamheid en openbaar groen in de omgeving, belooft de gemeente. En de partijen zeggen onderzoek te gaan doen naar een ‘sociaal programma’ rondom Geesterduin. Hoorne Vastgoed wil er namelijk zo’n 150 woningen bouwen, zowel koop- als huurwoningen. Om tot die sociale woningen te komen, heeft het vastgoedbedrijf eerder een intentieovereenkomst gesloten met woningcorporatie Kennemer Wonen.

Hoorne Vastgoed was tegen Eerste Kwartier

De woningbouwambities van Hoorne Vastgoed – een familiebedrijf uit Uitgeest – komen niet uit de lucht vallen. Het bedrijf tekende in september 2021 bezwaar aan tegen de bouw van Eerste Kwartier, een appartementencomplex van 24 appartementen tussen Geesterduin en het gemeentehuis. Het bezwaar – op het laatste moment ingediend – was volgens algemeen directeur Paul van der Eng nodig omdat Eerste Kwartier verdere nieuwbouw in de weg zou zitten. Gevraagd waarom, antwoordde Van der Eng dat Hoorne Vastgoed aan een plan werkte om zo’n 190 woningen rondom Geesterduin te bouwen.

Het interview van deze website met Van der Eng deed veel stof opwaaien in Castricum. De meer dan zeshonderd geïnteresseerden in Eerste Kwartier kregen namelijk te horen dat de verkoop van de appartementen maanden vertraging op ging lopen. Ook een deel van de gemeenteraad toonde zich gefrustreerd over het bezwaar (de voltallige gemeenteraad had akkoord gegeven voor de bouw van Eerste Kwartier). Binnen een week trok Hoorne Vastgoed zijn bezwaar in, volgens de makelaar van Eerste Kwartier door ‘een goed team advocaten’ en artikelen in de media.

Hoorne Vastgoed rept nu met geen woord over Eerste Kwartier, of dat het appartementencomplex andere nieuwbouw in de weg zou zitten. Van der Eng zegt uit te kijken ‘naar een fijne onderlinge samenwerking met de gemeente en het realiseren van een verdere kwaliteitsimpuls voor het winkelcentrum Geesterduin en haar omgeving.’ De bouw van Eerste Kwartier vordert ondertussen gestaag. De oplevering staat gepland voor augustus 2023.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Beste redactie,
    Van Hoorne Vastgoed is het ‘moederbedrijf’ achter de Vomar supermarkten.
    Zie daar haar (deel-)belang bij Geesterduin.
    Het snelle intrekken van het bezwaar tegen de bouw van het Eerste kwartier doet een ander belang cq ‘koehandel’ aangaande de locatie vermoeden.
    Zou het mogelijk zijn dit winkelcentrum (grotendeels) te slopen en, en hier gestapelde woningbouw met commerciële ruimten op de Begane Grond te realiseren dan wordt er in Castricum eindelijk eens zinvol en duurzaam omgegaan met de schaarse bouwgrond. En uiteraard ondergronds parkeren, want die vervuiling van het maaiveld is wel erg van de vorige eeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts