Gemeente noemt kustbus succesvol, maar weet niet hoeveel mensen ermee gereisd hebben

bus strand castricum
De Kustbus vanaf station Castricum. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

De gemeente Castricum weet niet hoeveel mensen deze zomer met de kustbus gereisd hebben. Deze bus vervoerde reizigers in de zomervakantie gratis tussen het centrum van Castricum, camping Bakkum en het strand. Buschauffeurs dienden het aantal passagiers handmatig te tellen, maar hebben dit op de meeste dagen niet gedaan. Hoewel de gemeente geen compleet beeld heeft van de buslijn, noemt zij de kustbus succesvol en wil zij de dienstregeling komende zomers voortzetten.

De kustbus reed deze zomer 58 dagen achter elkaar, maar er is op slechts 23 dagen geteld hoeveel mensen er in de bus zaten. In totaal zijn er op deze dagen ongeveer 6200 vervoersbewegingen geteld. Het exacte aantal passagiers is lager dan het aantal vervoersbewegingen, want het is aannemelijk dat de meeste passagiers zowel heen als terug met de bus gereisd hebben. Zo is een passagier op een teldag vermoedelijk als twee reisbewegingen (heen en terug) geturfd.

Incompleet beeld

De gemeente Castricum vindt het jammer dat zij geen compleet beeld heeft van het gebruik van de kustbus, vertelt een beleidsmedewerker op een informatieavond over het strand. De gebrekkige telling is volgens hem te wijten aan het feit dat de dienstdoende buschauffeur dit per rit handmatig moest doen en de instructie blijkbaar niet voor elke chauffeur duidelijk of haalbaar was. De kustbus werd deze zomer verzorgd door een ander busbedrijf dan vorige zomer. Vorig jaar is er wel op alle dagen geteld. Op de vraag van nieuwsuitcastricum.nl of de gemeente Castricum dit jaar niet vooraf geëist heeft dat er een complete telling zou plaatsvinden, antwoordt de ambtenaar dat dit inderdaad niet het geval is. ‘We hebben de boodschap wel meegegeven aan het busbedrijf en hadden verwacht dat het goed zou gaan, net zoals bij het andere bedrijf vorig jaar.’

Gemeente: kustbus succesvol

Hoewel de gemeente Castricum dus niet weet hoeveel mensen er tijdens alle 58 dagen met de kustbus gereisd hebben, noemt het college van burgemeester en wethouders de kustbus succesvol. De buschauffeurs hebben tijdens de 23 teldagen bijvoorbeeld meer vervoersbewegingen geregistreerd dan tijdens de 44-daagse dienstregeling in 2022. Het totale aantal vervoersbewegingen in de 58 dagen van deze zomer ligt vermoedelijk nog een stuk hoger.

Verantwoordelijk wethouder Roel Beems verwijst naar de positieve reacties van inwoners, toeristen en ondernemers over de inzet van de – voor passagiers – gratis bus. Om duurzaam vervoer naar het strand te blijven promoten, wil de gemeente daarom tot en met 2027 jaarlijks 42 duizend euro vrijmaken om de kustbus mogelijk te maken. Dit jaar droegen ook de provincie Noord-Holland en strandondernemers financieel bij aan de kustbus. Of dat komende jaren opnieuw gaat gebeuren is nog onduidelijk. 

Sowieso is het nog niet duidelijk of de gemeente Castricum überhaupt geld moet vrijmaken voor de buslijn. De gemeente gaat namelijk ook met Connexxion in gesprek of de maatschappij de dienstregeling in 2024 kan oppakken. Connexxion reed tot en met 2021 een buslijn naar het strand, maar kon dat in 2022 en 2023 niet doen vanwege een personeelstekort. Daarom regelden de gemeente Castricum, provincie en ondernemers zelf twee jaar een alternatieve buslijn.

Enquête

In de kustbus hingen dit jaar posters die passagiers opriepen om een qr-code te scannen om een enquête over de bus in te vullen. Die enquete is totaal door 176 mensen ingevuld, een aantal waar de ambtenaar erg blij mee is. Uit de enquete blijkt dat 85 van de 176 respondenten uit Castricum komt, gevolgd door Amsterdam (35) en kleinere aantallen uit andere gemeenten. Opvallend is dat slechts drie respondenten niet uit Nederland komen. Dat terwijl de kustbus ook bedoeld is om toeristen naar het strand te brengen. De lage responsgraad van niet-Nederlanders kan te maken hebben met het feit dat de enquête alleen in het Nederlands en Duits in te vullen was. Castricum krijgt traditiegetrouw ook veel toeristen die Frans en Engels spreken.

Uit de enquête en andere ervaringen concludeert de gemeente dat veruit de meeste passagiers blij waren met de gratis buslijn, dat veel passagiers van en naar camping Bakkum reizen en dat er behoefte is om de bus in een langere periode te laten rijden. De gemeente onderzoekt die laatste optie, geeft wethouder Beems aan. ‘We bestuderen of we de kustbus bijvoorbeeld ook in juni kunnen laten rijden. Afgelopen juni was het vaak mooi strandweer, maar toen reed de bus nog niet.’

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Beste redactie,
    Wederom een heerlijke illustratie van de lokale incompetentie.: beleidsambtenaren die nog nooit van “meten = weten” hebben gehoord, laat staan toegepast; afspraken (zonder bonus/malus) die niet schriftelijk worden overeengekomen met de ingehuurde vervoersmaatschappij en last-but-not-least: een (bijna blanco) cheque voor het komende seizoen.
    Blijkbaar klotst het gemeenschapsgeld in Castricum tegen de plinten op.
    Goed bezig ambtenaren, gaat zo verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts