Exclusief: Castricum wil kustbus voortzetten tot en met 2027

bus strand castricum
De Kustbus vanaf station Castricum. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

De gemeente Castricum wil de ‘kustbus’ – de bus tussen het treinstation en het strand – de komende jaren voortzetten. Er is budget gereserveerd voor de zomers van 2024 tot en met 2027, bevestigt de verantwoordelijk wethouder aan nieuwsuitcastricum.nl. De gemeenteraad moet nog instemmen met het plan van het college van burgemeester en wethouders.

Waar hebben we het over?

De kustbus is in 2022 opgezet door de gemeente Castricum omdat busmaatschappij Connexxion de lijnbus schrapte vanwege een tekort aan personeel. De gemeente, strandondernemers en provincie Noord-Holland financierden de buslijn vorige zomer als experiment en verlengden die samenwerking afgelopen zomer. De kustbus reed de afgelopen maanden op meer dagen en vaker per dag. Een evaluatie van deze zomerdienstregeling is er nog niet, maar verantwoordelijk wethouder Roel Beems is enthousiast. Volgens hem zat de bus vaak vol – een claim waar niet iedereen het mee eens is.

Castricum wil kustbus voortzetten

Deze website spreekt Beems naar aanleiding van de begroting van Castricum voor 2024, die positief sluit met een plus van 49 duizend euro. In de begroting van 101 miljoen euro is 42 duizend euro gereserveerd voor de kustbus. In 2025, 2026 en 2027 is opnieuw jaarlijks 42 duizend euro vrijgehouden als bijdrage aan de busverbinding, waarmee Castricummers en toeristen kunnen reizen tussen het treinstation en de strandopgang van Castricum. Beems bevestigt desgevraagd dat het college van burgemeester en wethouders de kustbus ziet als vervanging van de Connexxion-dienstregeling. Connexxion heeft zich nog niet publiekelijk uitgelaten over het eventueel herstellen van de buslijn.

Onduidelijkheden

Hoe de kustbus-regeling er in 2024 en later uit gaat zien, is nog onbekend. De investering van 42 duizend euro van de gemeente Castricum lijkt onvoldoende om alle kosten te dekken. Afgelopen zomer gaf de provincie Noord-Holland tienduizenden euro’ subsidie voor de buslijn en droegen strandondernemers de resterende paar duizend euro bij. Of de provincie en ondernemers weer bij gaan springen, is onbekend. Het is ook nog niet duidelijk of reizen met de kustbus gratis blijft en of de dienstregeling (station Castricum – verzorgingstehuis de Santmark – camping Bakkum – strandopgang Castricum, en terug) zo blijft.

De gemeenteraad van Castricum stemt in november over de begroting van 2024. Tenzij een meerderheid van partijen de bijdrage voor de kustbus wil veranderen, zet de gemeente volgend jaar 42 duizend euro opzij voor de zomerregeling.

Blijf op de hoogte

Zodra er meer informatie is over de kustbus van 2024, lees je dat in de wekelijkse nieuwsbrief van deze website.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts