Gemeente Castricum ‘betreurt schijn van belangenverstrengeling’ bij werving gemeentesecretaris

Wim van Twuijver
Wim van Twuijver. Foto: It Ain’t Photography

De gemeente Castricum zegt de schijn van belangenverstrengeling rond de werving van een nieuwe gemeentesecretaris te betreuren. En gaat het wervingsproces in de toekomst wellicht anders aanpakken. Dat meldt de gemeente nadat nieuwsuitcastricum.nl ontdekte dat de huidige interim-gemeentesecretaris vijftienduizend euro krijgt om zijn eigen opvolger te vinden.

Waar hebben we het over?

De interim-gemeentesecretaris van Castricum, Wim van Twuijver, is ook vennoot van het wervingsbureau CTMH. Dat bureau heeft begin april een offerte aan de gemeente Castricum uitgebracht voor de werving en selectie van een nieuwe gemeentesecretaris in vaste dienst. De gemeente heeft die offerte begin mei goedgekeurd, waardoor Van Twuijver betaald kreeg om zijn eigen opvolger te zoeken. Ondertussen kreeg hij ook betaald voor zijn interim-werkzaamheden als gemeentesecretaris. En ontstond er een schijn van belangenverstrengeling: hoe langer CTMH nodig had om een gemeentesecretaris te vinden, hoe langer adviseur Van Twuijver de functie kon uitoefenen. De gemeente Castricum presenteerde twee weken geleden de nieuwe gemeentesecretaris in vaste dienst. Van Twuijver draagt de functie per september over.

Gemeente reageert alsnog

De gemeente Castricum en Van Twuijver wilden niet met nieuwsuitcastricum.nl in gesprek om vragen over de schijn van belangenverstrengeling te beantwoorden. Ook gaf de gemeente aan geen vervolgvragen meer over het onderwerp te beantwoorden. De publicatie leidde tot tientallen lezersreacties op sociale media en per e-mail, vooral kritische vragen over de werkwijze van de gemeente. Nadat ook het Noordhollands Dagblad vragen stelde aan de gemeente, komt die alsnog met een schriftelijke reactie.

In die reactie legt de gemeente uit waarom zij voor CTMH gekozen heeft (ervaring binnen de BUCH-werkorganisatie, lokale kennis en uitgebreid regionaal netwerk), en maakt zij duidelijk dat er geen andere wervingsbureaus gevraagd zijn voor de opdracht. En dat is precies waar de schijn van belangenverstrengeling om de hoek komt kijken. De gemeente benadeelt concurrerende bureaus van CTMH door de lucratieve wervingsklus te gunnen aan het bureau van de huidige interim-medewerker.

En er is niet één iemand die dit belangrijke aandachtspunt over het hoofd gezien heeft. De offerte van CTMH om een nieuwe gemeentesecretaris te vinden is goedgekeurd door de interne BUCH-recruiter, de HR-afdeling van de BUCH en door de toenmalige burgemeester van Castricum Toon Mans. Hij zwaaide – gepland – twee dagen na goedkeuring van de offerte af als burgemeester.

Castricum betreurt schijn van belangenverstrengeling

Een integriteitsexpert gaf eerder tegenover nieuwsuitcastricum.nl aan dat de gemeente Castricum beter een onafhankelijk wervingsbureau had kunnen kiezen. Dan was er geen schijn van belangenverstrengeling ontstaan. De gemeente lijkt dit nu ook te beseffen en reageert: ‘De doorlopen procedure is juridisch correct, maar in de toekomst wordt mogelijk gekozen voor meervoudig onderhands uitvragen van werving- en selectiebureaus om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. We betreuren het dat deze schijn is ontstaan, maar zijn tevreden met de uitkomst van het traject.’

Van Twuijver en de gemeente Castricum willen na het geven van de schriftelijke reactie nog steeds niet in gesprek met deze (of een andere) website, meldt een woordvoerder desgevraagd.

Update 4 augustus: Karen Heerschop, waarnemend burgemeester van Castricum, wil daags na publicatie van dit artikel toch wél in gesprek met deze website. Hier volgt vermoedelijk een nieuw artikel uit dat op deze website verschijnt.

De gemeente geeft aan dat 15 personen gesolliciteerd hebben op de baan van gemeentesecretaris en dat vijf personen zijn uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Twee zijn uitgenodigd voor een tweede gesprek, waarna een niet nader genoemde selectiecommissie unaniem voor Hélène Bakker gekozen heeft.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
1 comment
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts