Gemeentesecretaris van Castricum krijgt 15.000 euro voor vinden opvolger

Wim van Twuijver en Hélène Bakker
Wim van Twuijver (l) draagt de functie als gemeentesecretaris over aan Hélène Bakker (uiterst rechts). Afbeeldingen: It Ain’t Photography en gemeente Castricum

Castricum heeft een nieuwe gemeentesecretaris. Hélène Bakker, woonachtig in Castricum, start op 1 september en volgt hiermee Wim van Twuijver op. Hij vervult de functie sinds juni 2022. Er zijn vijftien sollicitatiebrieven binnengekomen, waarna vijf sollicitanten zijn uitgenodigd voor een gesprek. Dat antwoordt de gemeente desgevraagd aan nieuwsuitcastricum.nl.

Update: in dit nieuwe artikel duid ik de belangenverstrengeling en reageert de gemeente. Die ‘betreurt schijn van belangenverstrengeling.’

Ik ben als journalist en Castricummer erg verbaasd over het proces om tot een nieuwe gemeentesecretaris te komen en heb kritiek op de gang van zaken. Niet omdat Van Twuijver een inhuurkracht is die in zijn eerste maanden als belangrijke adviseur voor de gemeente Castricum ook bleef werken voor de gemeente Alkmaar en ook niet omdat hij straks veertien maanden voor Castricum gewerkt heeft terwijl dat er zes zouden zijn. Kritiek heb ik op het feit dat Van Twuijver als interim-gemeentesecretaris ook directeur en adviseur is van een bemiddelingsbureau dat door de gemeente Castricum gevraagd is om een nieuwe gemeentesecretaris te vinden. Een klus die Van Twuijver heeft aangenomen, waarmee hij dus zijn eigen opvolger moest zoeken terwijl hij de functie in kwestie vervulde.

Schijn van belangenverstrengeling

Een schijn van belangenverstrengeling lag op de loer, want als Van Twuijver geen opvolger kon vinden, kon hij de baan langer op interimbasis vervullen. Hij had dus invloed op het voortbestaan van zijn eigen interimfunctie. Anderzijds lag er ook een schijn van belangenverstrengeling bij het feit dat de gemeente Castricum het bemiddelingsbureau van Van Twuijver betaalde om met goede kandidaten voor de baan als gemeentesecretaris te komen. Die dubbele inkomstenbron bracht ik hier laatst al onder de aandacht en leverde meer dan tien lezersreacties op, allemaal met vragen over het integriteitsbeleid van de gemeente Castricum en Van Twuijver. Nu kan ik ook melden dat Van Twuijver 15.000 euro aan publiek geld ontvangt voor zijn bemiddelingsactiviteiten.

Gemeentesecretaris van Castricum zwijgt

De gemeente Castricum reageerde pas na meerdere verzoeken erg kortaf op mijn vraag waarom juist Van Twuijver die bemiddelingsklus gekregen heeft in plaats van een extern en niet direct betrokken bureau. Volgens de gemeente heeft Van Twuijver een groot netwerk en kent hij de functie van binnenuit, en heeft hij daarom de (extra) klus gekregen. Na die eenvoudige beantwoording bleef ik met veel vragen zitten – er was destijds nog geen zicht op de start van een nieuwe gemeentesecretaris. Daarom wilde ik graag in gesprek met Van Twuijver en de persoon of personen binnen de gemeente die besloten hebben om de bemiddelingsklus aan Van Twuijver te gunnen. Na meerdere herinneringen werd mijn verzoek afgewezen: Van Twuijver en de gemeente wilden niet met mij in gesprek. Jammer, want zo blijft het mysterie in stand. Of er een aanbesteding heeft plaatsgevonden blijft zo onduidelijk, bijvoorbeeld.

Expert: had een onafhankelijk bureau ingeschakeld

Ook buiten de gemeente merkte ik weinig bereidheid om deze zaak te duiden. Ik belde de Vereniging van Gemeentesecretarissen, maar die wilde er inhoudelijk niets over kwijt en weigerde ook mijn verzoek om na te gaan of het eerder is voorgekomen dat een (ingehuurde) gemeentesecretaris via zijn eigen bureau betaald krijgt om zijn eigen opvolger te vinden. Ik werd doorverwezen naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, die echter aangaf dat deze zaak echt bij de gemeente Castricum ligt. En de gemeente wil er verder dus geen aandacht aan besteden.

Voor een expert gespecialiseerd in integriteit en overheidsbeleid die graag anoniem blijft is het duidelijk: ‘Om enige schijn van belangenverstrengeling door de gemeente Castricum en/of Wim van Twuijver te voorkomen, was het verstandig geweest om niet zijn bureau maar een onafhankelijk bureau in te schakelen om een nieuwe gemeentesecretaris te vinden.’ Waarvan akte.

Wat vind jij van de gang van zaken? Je kunt onder dit artikel een reactie achterlaten.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
2 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts