Gemeente onderzoekt gevolgen stikstofplan voor boeren in Castricum

Koeien

De gemeenteraad van Castricum is erg bezorgd over het stikstofplan van het kabinet om de stikstofuitstoot flink te verlagen. In 2030 moet Nederland gemiddeld de helft minder stikstof uitstoten en om dat doel te halen, zullen veel agrarische bedrijven de deuren moeten sluiten. Agrarische bedrijven als veehouders stoten namelijk relatief veel stikstof uit, aldus de Rijksoverheid.

Wethouder onderzoekt lokale gevolgen

Castricum en omgeving telt relatief veel landbouwindustrie. Wethouder Valentijn Brouwer, onder meer verantwoordelijk voor het milieu en de energietransitie, laat zijn ambtenaren op dit moment onderzoeken wat het stikstofplan betekent voor de gemeente Castricum. Dat meldde hij donderdag tijdens de algemene beschouwingen aan de gemeenteraad. Het is dus nog niet duidelijk wat lokale boeren kunnen verwachten.

Het lijkt echter onontkoombaar dat een deel van de lokale landbouwindustrie uitgekocht moet worden om de uitstoot van stikstof te verlagen. De Rijksoverheid past deze strategie al even toe in heel Nederland.

VVD, CDA en Forza zijn kritisch

Het kabinetsplan krijgt geen steun van een deel van de gemeenteraad, zo werd tijdens de vergaderavond duidelijk. Het CDA bijvoorbeeld zegt zich grote zorgen te maken over de toekomst van agrarische bedrijven. De VVD benadrukt dat de hele politiek zorgvuldig moet omgaan met boeren. Ook Forza keert zich tegen de Haagse plannen. De vijf andere politieke partijen hebben zich nog niet publiekelijk uitgelaten over het kabinetsplan.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts