Bezwaar tegen Zanderij Zuid lijkt te sneuvelen bij Raad van State

Zanderij Zuid bestemmingsplan
De 103 woningen uitgetekend op een impressie van de projectontwikkelaar. Afbeelding via de gemeente Castricum

Het bezwaar van een inwoner van Castricum tegen het grote nieuwbouwproject Zanderij Zuid lijkt te sneuvelen bij de Raad van State. De hoogste bestuursrechter weigert het bestemmingsplan te schorsen en lijkt het ingediende beroepsschrift te verwerpen. Uitspraak volgt binnen vier weken. Ontwikkelaar Nelis zegt dan klaar te zijn om de grond bouwrijp te maken.

Medio februari berichtte deze website dat een persoon een beroepschrift en verzoek voor een voorlopige voorziening tegen Zanderij Zuid heeft ingediend bij de Raad van State. Tijdens de zitting, deze donderdag in Den Haag, blijkt deze persoon een mannelijke inwoner uit Castricum te zijn die aan de Mient woont. Deze weg kijkt uit op de grond waar een appartementencomplex van Zanderij Zuid moet verrijzen. Het plan Zanderij Zuid omvat naast twee appartementencomplexen ook reguliere woningen. In totaal moeten er 103 woningen komen op het voormalige Kaptein Kaas-terrein. De bezwaarmaker zegt dat de grond wel erg druk bebouwd wordt.

Bezwaar Zanderij Zuid lijkt bot te vangen

Volgens de bezwaarmaker is het bouwplan niet getoetst aan en in strijd met het oorspronkelijke gebiedsplan, schrijft het Noordhollands Dagblad. De bezwaarmaker verwijst naar de Kadernota 2012 van de gemeente Castricum, waarin een en ander vastgelegd zou zijn. De gemeente weerspreekt dit en stipt fijntjes aan dat de bezwaarmaker medeopsteller was van de betreffende Kadernota. Die opmerking impliceert dat de bezwaarmaker destijds politicus of ambtenaar was.

Een luchtfoto van het Kaptein Kaas-gebouw, via de gemeente Castricum

De rechter kiest de kant van de gemeente Castricum en zegt dat de Kadernota 2012 geen criteria bevat die in strijd zijn met het Zanderij Zuid-bouwplan dat er nu ligt. Een tweede bezwaar van de persoon – over een paaltje dat autoverkeer moet tegenhouden – lijkt niet meer relevant nu de gemeente Castricum aangeeft dat het paaltje er toch niet komt.

Nelis wil aan de slag

De Raad van State doet over twee tot vier weken definitief uitspraak over het plan Zanderij Zuid. Als de rechter het beroepschrift van de bezwaarmaker verwerpt, is het bestemmingsplan onherroepelijk. Projectontwikkelaar Nelis mag het terrein dan bouwrijp maken. Oftewel, oude bebouwing slopen en de grond klaarmaken voor nieuwbouw. Nelis zegt direct na de uitspraak van de Raad van State aan de slag te kunnen. Netbeheerder Liander heeft vorige maand al een spanningskabel verlegd voor de woningbouw. Wanneer het project opgeleverd moet worden, is echter nog steeds onduidelijk. De originele planning van de gemeente gaf aan dat Nelis de 103 woningen in 2022 of 2023 wilde opleveren. Nu de bouw in 2023 lijkt te starten, is een oplevering eind 2024 of later aannemelijk.

Uiteenlopende woningen

Zanderij Zuid lijkt voorlopig het grootste nieuwbouwproject in Castricum te worden. Achter het station, grenzend aan natuurgebied richting de duinen, moeten in totaal 103 woningen verrijzen. Het gaat om 34 vrijstaande huizen, 4 twee-onder-een-kapwoningen, 27 appartementen, 8 rijtjeshuizen, 3 patiowoningen en 1 meergeneratiewoning. Van de 103 woningen zijn er 26 sociale huurwoningen. Verder gaat het om koopwoningen in de vrije sector.

Heeft dit artikel je geholpen? Deze website is gratis en reclamevrij en draait op donaties van lezers. Je kunt eenmalig een zelfgekozen bedrag overmaken via een Tikkie. Bedankt!

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts