Raad van State buigt zich over bestemmingsplan Zanderij Zuid

kaptein kaas
Het huidige gebouw van Kaptein Kaas. Foto: Henk Hommes voor nieuwsuitcastricum.nl

Het bestemmingsplan van woningbouwproject Zanderij Zuid is nog niet rond. Er zijn een beroepschrift en verzoek voor een voorlopige voorziening ingediend, wat betekent dat de Raad van State zich gaat buigen over het bestemmingsplan van Zanderij Zuid.

De gemeenteraad van Castricum heeft het bestemmingsplan van Zanderij Zuid – dat tussen juni en augustus 2022 ter inzage lag – op 8 december 2022 vastgesteld. Daarna is een beroepstermijn ingegaan, die liep tot 1 februari. Wie tegen het vastgestelde bestemmingsplan is, kon in die periode een beroepschrift indienen bij de Raad van State. Eén persoon heeft dat gedaan, antwoordt de gemeente Castricum op vragen van nieuwsuitcastricum.nl. Het bestemmingsplan is daarom nog niet onherroepelijk.

De persoon in kwestie heeft naast een beroepschrift ook een verzoek voor een voorlopige voorziening tegen het bestemmingsplan ingediend. De inhoud van het verzoekschrift is de gemeentewoordvoerder niet bekend. Een verzoekschrift voor een voorlopige voorziening betekent in dit geval in dat de persoon de rechter vraagt om de werking van het bestemmingsplan (geheel of gedeeltelijk) tijdelijk stil te leggen tot er op het beroepschrift is beslist.

Raad van State moet uitspraak doen over Zanderij Zuid

De gemeente Castricum en de persoon die het beroepschrift heeft ingediend, moeten nu relevante stukken aanleveren bij de Raad van State. De Raad van State buigt zich zowel over het beroepschrift als het verzoek voor een voorlopige voorziening.

De gemeente Castricum hoopt dat de Raad van State over een maand uitspraak doet over het verzoek voor een voorlopige voorziening. De uitspraak over het beroepschrift volgt op een later, nog onbekend, moment.

Deze website komt graag in contact met de persoon die het beroepschrift heeft ingediend. Je kunt vertrouwelijk mailen naar nieuwsuitcastricum@gmail.com.

Tot die uitspraken er zijn, moet de projectontwikkelaar wachten met bouwen. Maar dat de projectontwikkelaar en gemeente erop vertrouwen dat Zanderij Zuid doorgaat, blijkt wel uit het feit dat netbeheerder Liander in de afgelopen weken een spanningskabel verlegd heeft. Die aanpassing houdt verband met de geplande woningbouw.

Zanderij Zuid bestemmingsplan
De 103 woningen uitgetekend op een impressie van de projectontwikkelaar. Afbeelding via de gemeente Castricum

Eerdere bezwaren

Het (enige) beroepschrift tegen het bestemmingsplan van Zanderij Zuid volgt op eerdere kritiek op het woningbouwproject. In 2021 en 2022 hebben allerlei belanghebbenden, waaronder omwonenden en natuurliefhebbers, bezwaren geuit op het voornemen om het Kaptein Kaas-terrein te veranderen in een woonerf. Die bezwaren zijn door de projectontwikkelaar meegenomen in een aangepaste versie van het plan.

103 woningen

Zanderij Zuid lijkt voorlopig het grootste nieuwbouwproject in Castricum te worden. Achter het station, grenzend aan natuurgebied richting de duinen, moeten in totaal 103 woningen verrijzen. Het gaat om 34 vrijstaande huizen, 4 twee-onder-een-kapwoningen, 27 appartementen, 8 rijtjeshuizen, 3 patiowoningen en 1 meergeneratiewoning. Van de 103 woningen zijn er 26 sociale huurwoningen. Verder gaat het om koopwoningen in de vrije sector.

Heeft dit artikel je geholpen? Deze website is gratis en reclamevrij en draait op donaties van lezers. Je kunt eenmalig een zelfgekozen bedrag overmaken via een Tikkie. Bedankt!

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
2 comments
  1. Hallo Harald, dank voor je reactie. Ik kan niet voor de auteur van het Rodi-artikel spreken, maar het lijkt mij dat de auteur hetzelfde bedoelt. Namelijk dat er een beroepschrift en verzoek voor een voorlopige voorziening tegen het bestemmingsplan is ingediend. Ik schrijf dat graag feitelijk op met zoveel mogelijke relevante informatie. De auteur van het Rodi-artikel schrijft in vagere woorden die naar mijn mening geen recht doen aan de complexiteit van de zaak. Hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben, groeten Rens Blom, auteur van nieuwsuitcastricum.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts