Exclusief: opvang Oekraïners aan Dorpsstraat in Castricum loopt maanden vertraging op

Rabobank castricum appartementen
Het voormalig Rabobank-kantoor begin 2022. Foto: Rens Blom/nieuwsuitcastricum.nl

De opvang van dertig Oekraïense vrouwen en kinderen in het voormalig Rabobank-kantoor aan de Dorpsstraat in Castricum loopt minimaal een half jaar vertraging op. Het was de bedoeling dat de vluchtelingen eind deze maand hun intrek zouden nemen in het pand, maar de gemeente heeft nog steeds geen huurovereenkomst gesloten met de eigenaar.

Die eigenaar is Biesterbos Groep, dat het markante gebouw eerder dit jaar kocht van BPD. BPD is onderdeel van de Rabobank. De gemeente onderhandelde eerst met BPD, maar daarna dus met Biesterbos Groep. Toen de gemeente in juli een inloopavond voor omwonenden organiseerde, was zij al in gesprek met Biesterbos. Destijds werd de ambitie uitgesproken om het pand in het najaar te verbouwen van kantoor tot woonruimtes, zodat de tientallen Oekraïners er eind dit jaar in konden. Dat gaat niet lukken.

Nog geen huurcontract

‘Met de eigenaren wordt de laatste hand gelegd aan een huurovereenkomst. Bedoeling is dat de gemeente Castricum zo spoedig mogelijk in het nieuwe jaar gaat huren en de aanpassingen in het gebouw in gang kan zetten’, antwoordt de gemeente Castricum op vragen van nieuwsuitcastricum.nl over de status van het project. De verplichte procedure voor het aanvragen van een wijziging op de Omgevingsvergunning is door de wisseling van eigenaar ook in de ijskast gezet, bevestigt de gemeente. Zodra de gemeente zekerheid heeft over de huur, start zij de procedure (weer). ‘Met de doorlooptijd van het realiseren van de aanpassingen aan het gebouw is daar dan voldoende tijd voor.’

Ombouwen

De gemeente moet het voormalig kantoorgebouw laten ombouwen tot verschillende zelfstandige wooneenheden met gemeenschappelijke toiletten, keukens en douches. Die werkzaamheden gaan zeker zes maanden duren, antwoordt de gemeente desgevraagd. Wanneer de Oekraïners het verbouwde pand kunnen betrekken, vindt de gemeente nu lastig in te schatten ‘vanwege het feit dat wij nog geen zekerheid hebben over de ingangsdatum van de huur.’

De huurperiode start bij de ingangsdatum van de huur. Het uitgangspunt is nog steeds dat de gemeente het pand maximaal drie jaar huurt, waarna de Oekraïense vluchtelingen indien nog relevant verhuizen naar een andere locatie. Wat Biesterbos Groep na de driejarige verhuurperiode met het pand wil doen, is nog onbekend.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts