Castricum stemt voor de Tweede Kamerverkiezingen: dit valt er op

binnenhof

Castricum stemt voor de Tweede Kamerverkiezingen. De uitslag is inmiddels binnen en in dit artikel lees je de opkomst, de lokale uitslag en een vergelijking met de landelijke uitslag.

Castricummers hebben (rekening houdend met het coronavirus) massaal gestemd. Het opkomstpercentage is met 87,8 procent van de stemgerechtigden íets lager dan in 2017 (88,2 procent) maar nog steeds hoger dan het landelijk gemiddelde (zo’n 82 procent).

Hoge opkomst

Op maandag en dinsdag konden ouderen en kwetsbaren stemmen op het gemeentehuis. Voorzitter Wim Swart meldde aan de Castricummer dat er maandag meer dan achthonderd mensen hun stem hebben uitgebracht, meer dan hij had verwacht. De voorzitter van een stemlokaal vertelde nieuwsuitcastricum.nl later dat er dinsdag zo’n 700 mensen gestemd hebben.

Vooraf hebben 6900 zeventigplussers een brief gekregen om op die manier te stemmen. De gemeente liet aan de Castricummer weten dat zo’n 2300 ouderen dit gedaan hebben.

Castricum stemt vooral VVD en D66

Castricummers hebben het meest gestemd op de VVD (25,4 procent), D66 (19,5 procent), CDA (10 procent), PVV (7,4 procent) en GroenLinks (6,1 procent). De lokale uitslag komt niet helemaal overeen met de landelijke uitslag. Nederlanders stemden landelijk namelijk het meest op de VVD, D66, PVV, CDA en PvdA.

Ten opzichte van de Castricumse uitslag van 2017 valt op dat met name VVD (-3,5 procent) en GroenLinks (-4,8 procent) minder stemmen gekregen hebben. D66 kreeg meer stemmen (+4,8 procent) dan vier jaar geleden. Wil je alle cijfers nog eens rustig nalezen? Check dan zeker even het artikel van RTL Nieuws met duidelijke visualisaties.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts