Zo komt de opvang van Oekraïners aan de Dorpsstraat eruit te zien

opvang Oekraïne in Rabobank-pand Castricum
Eén van de twee keukens in het pand. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

De gemeente Castricum, Flexwonen-NH en Biesterbos Groep bereiden zich voor op de opvang van tientallen Oekraïners aan de Dorpsstraat van Castricum. Een informatieavond geeft in een inkijkje in de opvangplannen en het pand.

Waar hebben we het over?

Er is vanuit de gemeente Castricum al langer de wens om Oekraïense vluchtelingen te huisvesten in het leegstaande Rabobank-pand aan de Dorpsstraat. Deze website schreef exact een jaar geleden exclusief over het opvangplan, en berichtte afgelopen april als eerste dat het college van burgemeester en wethouders een driejarige overeenkomst gesloten heeft met de eigenaar van het pand. Afgesproken is dat er zeventien wooneenheden komen waar zo’n dertig vrouwen en kinderen in gaan wonen.

Het al tijden leegstaande kantoor blijkt ondertussen ook van eigenaar gewisseld. BPD, een dochteronderneming van de Rabobank, heeft het pand verkocht aan Biesterbos Groep. Deze bekende lokale vastgoedinvesteerder is ook eigenaar van panden en grond aan het Bakkerspleintje, het Kooiplein en van het parkeerterrein bij het strand van Castricum.

De gemeente Castricum financiert de opvang van Oekraïners aan de Dorpsstaat, en krijgt die kosten in principe terug van de Rijksoverheid. Het commerciële bedrijf Flexwonen-NH is door de gemeente aangewezen als beheerder van de opvanglocatie. Flexwonen-NH beheert al een opvanglocatie voor Oekraïners in Limmen en is ook uitbater van flexwoningen aan de Puikman in Castricum. Het bedrijf is niet onomstreden. Vorig jaar tekenden vierduizend mensen een petitie die de gemeente Castricum oproept om niet langer samen te werken met Flexwonen-NH, dat volgens de ondertekenaars van de petitie geen goede verhuurder is.

Opvang Oekraïners Dorpsstraat

Op een – per brief aangekondigde – informatieavond voor omwonenden vertelden medewerkers van Flexwonen-NH en de gemeente Castricum over de verbouwingsplannen. Omwonenden kregen ook een rondleiding door de begane grond van het pand en konden vragen stellen aan beide organisaties.

Het kantoorgebouw heeft naast de begane grond ook een eerste verdieping. Die zullen allebei een verbouwing ondergaan. Op de begane grond verandert de onderstaande, grote open ruimte achterin het pand in acht wooneenheden á 22 tot 28 vierkante meter. Deze wooneenheden zijn bedoeld voor alleenstaanden.

De grote ruimte achterin het pand verandert in wooneenheden. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Meer naar de ingang van het pand, dus aan de Dorpsstraat, komen nog twee wooneenheden á 20 en 89 vierkante meter. De bewoners op de begane grond delen een huiskamer van 42 vierkante meter en een keuken van 73 vierkante meter. Die keuken staat er nog, uit de tijd dat Rabobank-medewerkers in het pand zaten. Wel krijgt de keuken een upgrade, want er zit nu bijvoorbeeld geen kookplaat in. Hoe de keuken er precies uit komt te zien, is onduidelijk. Onderstaande foto toont de huidige keuken. Er verrijzen op de begane grond ook twee gemeenschappelijke douches. Toiletten zijn er al.

De keuken op de begane grond in de huidige vorm. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Kinderen

Op de eerste verdieping gaat Flexwonen-NH negen wooneenheden realiseren. Die variëren in grootte, tussen de 20 en 48 vierkante meter. De grotere wooneenheden zijn bedoeld voor moeders met één of meerdere kinderen. De bewoners van deze verdieping gaan een huiskamer met keuken van 45 vierkante meter delen. Er komen ook gemeenschappelijke douches en toiletten. Flexwonen-NH houdt zich aan de norm van een toilet per vijf bewoners en een douche per acht bewoners. ‘Daar moet ik niet aan denken’, reageert een van de omwonenden. Een ander vraagt wie de gemeenschappelijke ruimtes gaat schoonmaken. Een medewerker van Flexwonen-NH antwoordt dat hier een schoonmaakploeg voor komt. Dat kan externe inhuur zijn, maar ook één of meerdere bewoners van het Rabobank-pand. ‘Dat is nog niet duidelijk.’

Flexwonen-NH wil in ieder geval één van de aanstaande bewoners benoemen tot dagelijkse beheerder van het gebouw. Die bewoner is ‘de ogen en oren’ namens de bewoners en Flexwonen-NH, gaat kleinere reparaties uitvoeren en krijgt een ‘kleine vergoeding’ voor deze beheerderswerkzaamheden. De bewoners delen een bestaand fietshok op de begane grond.

Kantoorruimtes voor ondernemers

Op de begane grond komen ook zes kantoorruimtes voor lokale ondernemers. Vier van die ruimtes zijn 9,4 vierkante meter groot, de vijfde is 13 vierkante meter en de zesde meet 25,3 vierkante meter. Over de invulling van deze commerciële ruimtes is nog niets bekend, vertelt een medewerker van Flexwonen-NH aan nieuwsuitcastricum.nl. Voor welke periode en huurprijs je zo’n ruimte kan huren, blijft daarom vooralsnog onduidelijk. Volgens de medewerker kunnen geïnteresseerde ondernemers hun interesse kenbaar maken bij Flexwonen-NH om later meer informatie te ontvangen.

Vergunning aanvragen

Wanneer Flexwonen-NH begint met verbouwen is nog niet duidelijk. De vergunning moet nog aangevraagd worden. Na die vergunningsaanvraag hebben belanghebbenden zes weken de tijd om bezwaar te maken. Flexwonen-NH gaat pas na het aflopen van die bezwaartermijn verbouwen, antwoordt een medewerker. ‘Die verbouwing duurt naar verwachting niet lang, want in principe hoeven we alleen douches te plaatsen, de keuken compleet te maken en tussenwanden te monteren om tot wooneenheden te komen.’

Het is dan ook de bedoeling dat de opvang voor de tientallen Oekraïners aan de Dorpsstraat eind dit jaar gereed is. Als gezegd mogen zij hier maximaal drie jaar verblijven. Wat Biesterbos Groep als nieuwe eigenaar daarna met het pand van plan is, is nog niet duidelijk.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts