Deze 4 nieuwbouwplannen voor op de plek van de Maranathakerk zijn realistisch

nieuwbouwplannen maranathakerk
Een impressie van de massa van het nieuwe gebouw. Afbeelding via de gemeente Castricum

Er zijn elf verschillende nieuwbouwplannen voor op de plek van de Maranathakerk in Castricum bedacht. Vier van deze plannen zijn volgens een eerste studie van de gemeente daadwerkelijk realistisch. In dit artikel lees je over deze en de andere plannen en de vervolgstappen.

Waar hebben we het over?

De Maranathakerk is een oude kerk in het centrum van Castricum. De gemeente heeft de kerk en bijbehorende grond in 2020 gekocht. Momenteel biedt het pand ruimte aan het Supreme College, een school van 63 leerlingen. Het Supreme College moet per 1 augustus 2024 de Maranathakerk verlaten. Daarna kan de oude kerk tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw. Maar wat moet er dan verrijzen? De gemeente vroeg inwoners twee jaar geleden al om hun mening en heeft nu ook een praktisch onderzoek uitgevoerd.

11 nieuwbouwplannen Maranathakerk

Naar aanleiding van dit onderzoek zet de gemeente in een eerste studie (pdf) elf nieuwbouwplannen op een rij. Deze plannen lopen sterk uiteen en blijken niet allemaal haalbaar. De redenen lopen uiteen. Eerst even de zeven plannen;

Plan 1A: 30 sociale huurwoningen
Plan 1B: 12 sociale huurwoningen en 18 middeldure huurwoningen
Plan 1C: 30 middeldure huurwoningen

Plan 2: 8 sociale huurwoningen en 13 koopappartementen

Plan 3A: 24 sociale huurappartementen + een zorgpraktijk met 12 behandelkamers
Plan 3B: 6 sociale huurappartementen + 10 koopappartementen + een zorgpraktijk met 12 behandelkamers
Plan 3C: 6 middeldure huurappartementen + 10 koopappartementen + een zorgpraktijk met 12 behandelkamers

Plan 4: een bioscoop met vijf zalen

Plan 5: een bioscoop met vijf zalen en maximaal twee woningen

Plan 6: een gezondheidscentrum met 12 behandelkamers + 14 sociale koopwoningen + 2 koopwoningen

Plan 7: woningbouw + zorgpraktijk + bioscoop

Maranathakerk toekomst
De Maranathakerk met parkeerplekken. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

4 haalbare plannen

De gemeente Castricum beoordeelt de elf plannen in de eerste studie op drie criteria: ruimtelijke inpassing, verkeer en parkeren en financiën. Drie van de elf plannen vallen direct af omdat twee van de drie criteria onmogelijk blijken. Alle drie de plannen betrekken een bioscoop in de nieuwbouwplannen op de plek van de Maranathakerk. Namelijk plannen 4 (bioscoop), 5 (bioscoop met maximaal twee woningen) en 7 (woningbouw, zorgpraktijk en bioscoop).

Plan 1A (honderd procent sociale huurwoningen) past qua ruimte en verkeer en parkeren, maar is financieel niet haalbaar. Variant 1B (woningen met verschillende huurvormen) krijgt een negatieve financiële score, maar is volgens de gemeente wellicht haalbaar via subsidie en/of optimalisatie. Hetzelfde argument geldt voor plan 6, dat voorziet in woningbouw met een gezondheidscentrum.

De vier resterende plannen scoren op alle drie de criteria positief en zijn dus het meest realistisch. Het gaat om de volgende plannen;

Plan 1C: 30 middeldure huurwoningen

Plan 2: 8 sociale huurwoningen en 13 koopappartementen

Plan 3B: 6 sociale huurappartementen + 10 koopappartementen + een zorgpraktijk met 12 behandelkamers

Plan 3C: 6 middeldure huurappartementen + 10 koopappartementen + een zorgpraktijk met 12 behandelkamers

En nu?

De gemeente Castricum heeft dus een eerste onderzoek uitgevoerd, maar neemt voorlopig nog geen besluit over de plannen. Er loopt bijvoorbeeld tot 20 maart nog een enquête die Castricummers vraagt naar hun mening over de zeven plannen. Tot dusver hebben al meer dan zeshonderd mensen deze enquête ingevuld, zo vertelt een woordvoerder van de gemeente aan deze website. Er is op 13 maart ook een korte inloopavond op het gemeentehuis georganiseerd waarop inwoners de plannen op papier konden bekijken en in gesprek konden met de personen die het onderzoek opgesteld hebben. Tientallen mensen zijn die avond langsgekomen, zo merkte deze website ter plekke.

De resultaten van de enquête worden in april verwacht. Het college van burgemeester en wethouders gaat de resultaten doornemen en delen met de gemeenteraad en inwoners. Deze website houdt je dan ook op de hoogte van de vorderingen.

Heeft dit artikel je geholpen? Deze website is gratis en reclamevrij en draait op donaties van lezers. Je kunt eenmalig een zelfgekozen bedrag overmaken via een Tikkie. Bedankt!

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
2 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts