De lokale lasten stijgen in Castricum in 2023: zoveel ga jij betalen

subsidie huis verduurzamen

De lokale lasten stijgen in Castricum in 2023 met zo’n 3,85 procent. Een gemiddeld huishouden gaat daarom tientallen euro’s meer betalen dan dit jaar. De stijging is te wijten aan de inflatie. We zetten de prijsstijgingen voor vier doelgroepen op een rijtje.

Dit zijn lokale woonlasten

Met de lokale woonlasten bedoelt een gemeente drie soorten belastingen en heffingen. Het gaat om de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de onroerende zaakbelastingen (OZB). Het onafhankelijke Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) houdt de lokale woonlasten van alle Nederlandse gemeenten bij.

In Castricum stijgt de OZB in 2023 met 6,1 procent, zoals maanden geleden al aangegeven in de Kadernota. Het getal is gebaseerd op de inflatie – die in de realiteit echter hoger is dan de 6,1 procent waar de gemeente zich op baseert. De afvalstoffen- en rioolheffingen stijgen met 2,4 procent, ook mee met de inflatie. Beems: ‘En die stijging heb je deels zelf in de hand, want de afvalstoffenheffing bevat een variabel deel gebaseerd op hoe vaak jij je grijze bak aan de weg zet of zak met restafval in een ondergrondse container gooit.’

De twee lastenstijgingen samen komen uit op gemiddeld 3,85 procent voor een meerpersoonshuishouden, geeft Beems aan. ‘Wij hebben als gemeente onze uiterste best gedaan om de lastenstijging zoveel mogelijk te beperken.’ Het college beloofde in het coalitieakkoord (mei dit jaar): ‘Het totaal aan lokale lasten voor inwoners wordt niet verhoogd, met uitzondering van de inflatiecorrectie.’ Die belofte komt het college dus na.

Zoveel stijgen jouw lokale lasten in Castricum in 2023

Nu je weet wat de lokale woonlasten inhouden, pakken we de cijfers van 2022 erbij. Die verhogen we met 4 procent (als bovengrens omdat 3,85 procent nog niet helemaal zeker is) om de gemiddelde prijsstijging voor vier doelgroepen te berekenen. De gemeente houdt deze vier doelgroepen aan.

Een éénpersoonshuishouden met een eigen woning betaalt in 2023 gemiddeld bijna 814 euro aan lokale lasten. Dat was in 2022 nog 783 euro. Je gaat gemiddeld dus 31 euro per jaar meer betalen.

Een meerpersoonshuishouden met een eigen woning betaalt in 2023 gemiddeld 912 euro aan lokale lasten. Dat was in 2022 nog 877 euro. Je gaat gemiddeld dus 35 euro per jaar meer betalen.

Een éénpersoonshuishouden met een huurwoning betaalt in 2023 gemiddeld 456 euro aan lokale lasten. Dat was in 2022 nog 438 euro. Je gaat gemiddeld dus 18 euro per jaar meer betalen.

Een meerpersoonshuishouden met een huurwoning betaalt in 2023 gemiddeld 539 euro aan lokale lasten. Dat was in 2022 nog 519 euro. Je gaat gemiddeld dus 20 euro per jaar meer betalen.

Gemeenteraad besluit

De gemeente Castricum haalt in 2023 naar verwachting ruim 7,2 miljoen euro aan OZB-inkomsten binnen. De afvalstoffenheffing levert 4,4 miljoen euro op en de rioolheffing 3,5 miljoen euro. De gemeente gebruikt deze inkomsten voor onder meer het ophalen en verwerken van afval en rioolwerkzaamheden.

De gemeenteraad besluit in november of de voorgestelde lastenverhoging daadwerkelijk in deze vorm doorgaat. Deze website houdt je op de hoogte van de politieke besluitvorming.

Niet alleen je lokale lasten stijgen. Ook de waterschapsbelasting gaat omhoog, en wel met gemiddeld 6,4 procent. Veel huishoudens in Castricum betalen in 2023 daarom twintig tot dertig euro meer dan dit jaar.

Elke zondagochtend een overzicht van écht lokaal nieuws in je e-mail? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief. Let erop dat je de stappen volgt en de bevestiging in je e-mail afrondt.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts